Αλλεργίες από το «δέντρο των εορτών»

Γιατί προκαλεί φτάρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή και συνάχι

Γιατί προκαλεί φτάρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή και συνάχι

Την ώρα που όλο και περισσότερες οικογένειες στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια παθολογική κατάσταση που «χτυπάει» μέσα στις γιορτές. Την αποκαλούν «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» και χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή και αλλεργικό συνάχι.

Συνήθως παρατηρείται στα σπίτια όπου χρησιμοποιείται πραγματικό δέντρο για στολισμό και προκαλείται από τη μούχλα, τη γύρη και τη σκόνη που συχνά υπάρχουν πάνω σε αυτό. Η μούχλα υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες στα δέντρα, όταν όμως βρίσκονται σε κλειστό χώρο με υψηλή θερμοκρασία, όπως είναι το σπίτι, αναπτύσσεται με ταχύτητα. Στη συνέχεια απελευθερώνει σπόρους που αιωρούνται μέσα στο δωμάτιο και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα, πόνο στα ιγμόρεια, ρινική καταρροή και σε κάποιες περιπτώσεις κρίσεις άσθματος.

Οταν τα δέντρα βρίσκονται στη φύση, συσσωρεύεται πάνω στον φλοιό τους γύρη, η οποία προέρχεται από άλλα φυτά. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι με το χριστουγεννιάτικο δέντρο προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις στα άτομα που έχουν πρόβλημα με τη γύρη.

Αλλεργιογόνες ουσίες περιλαμβάνει και η σκόνη που μπορεί να έχουν τα αληθινά δέντρα. Είναι μάλιστα τόσο μεγαλύτερη η ποσότητά της όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που έμειναν στους χώρους αποθήκευσης προτού πωληθούν.

Η σκόνη

Αλλεργία θα μπορούσε να προκαλέσει η σκόνη που μαζεύεται πάνω και στα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα, όταν αποθηκεύονται χωρίς να είναι μέσα σε πλαστική σακούλα.

Την ύπαρξη του συνδρόμου είχε ανακαλύψει ο αλλεργιολόγος του Upstate Medical University της Νέας Υόρκης, δρ Λόρενς Κουρλάντσκι. Προσπαθούσε να καταλάβει για ποιο λόγο αυξάνονταν κατακόρυφα οι αναπνευστικές ασθένειες κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς το 35% των ατόμων σε ΗΠΑ και Βρετανία υποφέρει από καταρροή αυτή την περίοδο. Ο Κουρλάντσκι και η ερευνητική ομάδα του διαπίστωσαν την ύπαρξη 53 διαφορετικών ειδών μούχλας σε 23 δείγματα που πήραν από σπίτια που στόλιζαν πραγματικό δέντρο. Μάλιστα το 70% από αυτά ανήκει στην κατηγορία που προκαλεί κρίσεις άσθματος, φτάρνισμα και ρινική καταρροή.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ