Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Η νέα (χρυσή) γενιά της ναυτιλίας

Οι γόνοι εφοπλιστών που κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους και παίρνουν το τιμόνι στα χέρια τους

Προέρχονται από οικογένειες με μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία και διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό εκτόπισμα.

Είναι οι διάδοχοι των σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, αποστασιοποιημένοι οι περισσότεροι από το παραδοσιακό χαμηλό προφίλ των γονέων τους, προκαλώντας συχνά το ενδιαφέρον και για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σε διαφορετικό βαθμό καθένας και καθεμιά αποτελούν τη νέα γενιά των εφοπλιστών-celebrities.

______

Ο 35χρονος Γιώργος Μελισσανίδης είναι γιος του Δημήτρη, επιχειρηματία ο οποίος έχει «χτίσει» έναν παγκόσμιο όμιλο με πωλήσεις που μετριούνται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, την Aegean. Με μεγάλο, σύγχρονο στόλο και διεθνείς σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε όλη την υφήλιο, οι εν Ελλάδι δραστηριότητες -που εκτείνονται και στη λιανική αγορά καυσίμων- δεν αποτελούν παρά μόνο μικρό κομμάτι του ομίλου, με προεξάρχουσα την Aegean Oil, που διαθέτει 600 πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Μελισσανίδης σπούδασε ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και, όπως έχει δηλώσει, «τα καλοκαίρια έκανα το μεταπτυχιακό μου υπηρετώντας ως δόκιμος στα πλοία της εταιρίας», μαθητεία που, σε συνδυασμό με τον δυναμικό χαρακτήρα, την προνοητικότητα και τον επαγγελματισμό που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον όπλισαν για να διευθύνει τις επιχειρήσεις. Αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, και του «Green Fleet», στόλου οκτώ φιλικών προς το περιβάλλον δεξαμενόπλοιων, αγαπά ιδιαίτερα το τάνκερ «Jenny», που έχει το όνομα της μητέρας του. Περιζήτητος εργένης, λατρεύει την ταχύτητα, τις πτήσεις με το αεροπλάνο και το yachting. Απλός και προσιτός, τιμά τις φιλίες του και δεν διατυμπανίζει το φιλανθρωπικό έργο του.

Η 33χρονη Μαρία Αγγελικούση
, μοναχοκόρη του Γιάννη Αγγελικούση (ενός από τους ισχυρότερους -αν όχι του ισχυρότερου- Ελληνες εφοπλιστές), εργάστηκε ως γιατρός πριν αφοσιωθεί στον όμιλο, ο οποίος, με στόλο που υπερβαίνει τα 100 ποντοπόρα, πλέει υπό ελληνική σημαία. Απολαμβάνει τις προκλήσεις και φιλοδοξεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και τον διεθνή σεβασμό που περιβάλλει τον όμιλο. Εμμένει στην καλλιέργεια ομαδικού κλίματος και την ενδιαφέρουν οι νέες εξελίξεις, η προώθηση της καινοτομίας και η συνέχιση των εξαιρετικά καλών σχέσεων του ομίλου με πελάτες και ναυλωτές. Τελευταία, βγαίνει μπροστά ως δημόσιο πρόσωπο του ομίλου σε υπογραφές συμφωνιών και παραλαβές νεότευκτων.

Ο Πάρις Κασιδόκωστας – Λάτσης, γιος της Μαριάννας Λάτση, ήρθε για να μείνει. Αφήνοντας πίσω του την ξέφρενη ζωή, την εταιρία παραγωγής ταινιών στο Χόλιγουντ και τη δισκογραφική στην Ελλάδα, ο 33χρονος εγγονός του θρυλικού «καπετάν Γιάννη» ανέλαβε πλέον τον ρόλο του επικεφαλής της Latsco Shipping, φιλοδοξώντας να γράψει το όνομά του με μεγάλα γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας μιας εταιρίας με ιστορία 70 ετών. Περήφανος για την καλή φήμη και τη στέρεη υποδομή που άφησε ο παππούς του, βρίσκει «εθιστικό» το εργασιακό περιβάλλον στη ναυτιλία και δηλώνει πρόθυμος να ανταποκριθεί και να προσφέρει έργο. Συνεχίζει να ζει μια «ροκ», αλλά ήρεμη πλέον ζωή, υπεραγαπά τη μουσική, τα θαλάσσια σπορ και τα νότια προάστια, όπου κατοικεί, και έχει αδυναμία στα μικρότερα αδέλφια του.

Εκτη γενιά της οικογενειακής εταιρίας που ιδρύθηκε στις Οινούσσες το 1848, ο Αντώνης και ο Φίλιππος Λαιμός, παιδιά του Νίκου, δηλώνουν πως είναι οι καλύτεροι φίλοι και σημαντικότερος στόχος τους είναι η διατήρηση της φήμης της Enesel. Αμφότεροι έχουν σπουδάσει στην Οξφόρδη – ο πρωτότοκος Αντώνης νομικά και ο Φίλιππος φιλοσοφία, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Η ναυτιλία είναι στο αίμα τους, αλλά τη συνδυάζουν και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ακίνητα, επενδύσεις). Δεν αποζητούν τη δημοσιότητα, ζουν μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, ξεκουράζονται στο οικογενειακό σπίτι τους στις Σπέτσες και στο 52 μέτρων γιοτ «Xasteria». Εχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορίας τους («Τρέχουμε μαραθώνιο»), αισθάνονται ευθύνη απέναντι στους συνεργάτες τους, πιστεύουν στο προσωπικό υψηλής ποιότητας και δεν ξεχνούν αυτό που έμαθαν από μικροί: «Ποτέ μη γίνεσαι άπληστος».

«Ενωμένους σαν γροθιά» χαρακτηρίζουν όσοι τους ξέρουν τους εφοπλιστές Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη, κάτι που συνεχίζει και η επόμενη γενιά: η 32χρονη κόρη του Πάνου, Σουζάνα Λασκαρίδη, και ο 29χρονος γιος του Θανάση, Οδυσσέας. Ασχολούμενα ενεργά με τη ναυτιλία τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα δύο ξαδέλφια έκαναν το επίσημο διεθνές ντεμπούτο τους το 2011, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του ομίλου Lavinia βραβείο του Lloyd’s List. Η αυτοκρατορία Λασκαρίδη δραστηριοποιείται διεθνώς και σε ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, ναυπηγεία, ακίνητα, logistics – άπλετος χώρος για τους 10 διαδόχους. Ο στόλος του ομίλου αριθμεί 73 πλοία (ξηρού φορτίου, τάνκερ, ψυγεία, αλιευτικά), διαφοροποίηση η οποία λέγεται πως του επέτρεψε να παρουσιάσει κέρδη το 2014. Με σπουδές στο ναυτιλιακό δίκαιο στο Λονδίνο, η (δευτερότοκη) Σουζάνα απασχόλησε και τις κοσμικές στήλες, με τον γάμο της στην οικογενειακή έπαυλη της Κηφισιάς, πέρυσι, λίγο πριν από τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της, Μαριλένας.

Οι γιοι του Ντίνου Μαρτίνου, Γιάννης και Νικόλας, είναι η τρίτη γενιά μίας από τις πιο ισχυρές και αξιοπρεπείς οικογένειες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Διατηρώντας το μερίδιό του στην πατρική Thenamaris, ο πρωτότοκος Γιάννης, με σπουδές αεροναυπηγικής στο Tufts και το ΜΙΤ, αποφάσισε τον Ιούνιο του 2014 να καινοτομήσει ιδρύοντας τη δική του εταιρία. Η Signal Maritime ήδη αριθμεί στόλο εννέα πλοίων και συνεργάζεται στενά με τη μητρική. Η διοίκηση της Thenamaris, με στόλο 69 πλοίων, πέρασε στα χέρια του Νικόλα. Τα δύο αδέλφια είναι προσηλωμένα στη δουλειά τους και διατηρούν πολύ χαμηλό προφίλ. Ο λαμπρός γάμος του Γιάννη με τη Μάγια Ζαφειροπούλου, το 2013, στη Σχοινούσα, «προίκισε» το νησί με καινούργιους δρόμους, αναπλάσεις, ηλεκτροφωτισμό, εργασίες αφαλάτωσης, και πέρυσι «έφερε» ένα κοριτσάκι. Ο Νικόλας θα παντρευτεί σε λίγες ημέρες την Ελένη Προκοπίου σε στενό κύκλο, στη Βουλιαγμένη.

Απόφοιτος του Tufts και του ΜΙΤ, ο Χρήστος Οικονόμου, πρωτότοκος γιος του Γιώργου, άφησε τη Γουόλ Στριτ για να ασχοληθεί με τη διοίκηση της εφοπλιστικής TMS Cardiff. Η οικογένεια Οικονόμου -από τις πλέον ισχυρές του εφοπλισμού- κατατάσσεται μεταξύ των πλουσιότερων εκπροσώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο 32χρονος διάδοχος της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας χαράσσει τον δικό του δρόμο, διαχειριζόμενος μια εταιρία με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου αερίου, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Εργάζεται σκληρά και χειρίζεται με μεγάλη διακριτικότητα την επί χρόνια σχέση του με την Ευγενία Νιάρχου, που όλα δείχνουν ότι σύντομα θα επισημοποιηθεί στην Εκκλησία.

Η Ισμήνη Παναγιωτίδη ξέρει να μάχεται. Η κόντρα του πατέρα της Γαβριήλ (Βίλυ) με την Oaktree Capital οδήγησε, το 2014, στην απώλεια του ελέγχου της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής Excel Maritime, με στόλο 47 ποντοπόρων φορτηγών. Από μικρή μέσα στο γραφείο του πατέρα της, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της ναυτιλίας και έχει ξεκινήσει την ίδρυση νέας εταιρίας, βασιζόμενη και στην οικογενειακή περιουσία, που φαίνεται πως, παρά το «ναυάγιο» της Excel, είναι σημαντικότατη. Με σπουδές στο Boston University και μεταπτυχιακό ναυτιλιακών από το Cass Business Scholl του Λονδίνου, η νεαρή επιχειρηματίας παντρεύτηκε τον Αύγουστο τον αγαπημένο της, τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Αγιοστρατίτη, στο εκκλησάκι της οικογενειακής βίλας στο Πόρτο Χέλι, με κουμπάρο τον αδελφό της Πέτρο, σε μια σεμνή (sic) τελετή περίπου 1.000 καλεσμένους. Για τον μήνα του μέλιτος ταξίδεψαν στο Σαντιάγκο της Χιλής.

«Οι Ελληνες είχαν πάντα ικανότητες στη θάλασσα και τη ναυτιλία» λέει η 30χρονη Μιλένα Παππά, κόρη του Πέτρου Παππά, ιδρυτή της Star Bulk, της μεγαλύτερης εταιρίας μεταφοράς ξηρού φορτίου, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία όμως ελέγχεται πια σε ποσοστό άνω του 50% από ξένα funds. Εχοντας κληρονομήσει την αγάπη για τη ναυτιλία από τον πατέρα της, έχει το σθένος που χρειάζεται σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία η ναυλαγορά ξηρού φορτίου σημειώνει ιστορικό χαμηλό. Απόφοιτη του Κορνέλ, με μάστερ στα ναυτιλιακά από το City University του Λονδίνου, εντάχθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις το 2007. Σήμερα, έχοντας περάσει από όλα τα τμήματα, ασχολείται κυρίως με τους τομείς χύδην ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ο 27χρονος αδελφός της Αλέκος δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια. Αγαπά την ιππασία (συμμετέχει σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες) και θεωρεί την Ελλάδα ιδανική για να γίνει παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτεύουσα.

Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ο Γιάννης Προκοπίου, γιος του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου, σπούδασε ναυτιλιακά στο City University του Λονδίνου. Ανήσυχος, οξυδερκής, μετρημένος, σοβαρός, απλός, «πολίτης του κόσμου», αγαπά τα σκάφη, το ωραίο φύλο, τη θάλασσα, τα ταξίδια, και τα συνδυάζει με σκληρή δουλειά («Εργάζεται νυχθημερόν για να αποδείξει την αξία του» λένε οι γνωρίζοντες). Διαθέτει κοφτερό μυαλό και εφαρμόζει με επιτυχία τις νέες ιδέες του στη Centrofin.

Η τρίτη γενιά του ιστορικού ναυτιλιακού ομίλου Τσαβλίρη (διασωστικά πλοία, ρυμουλκά) είναι οι κόρες του Νίκου, Αλεξάνδρα και Κλαίρη, ο γιος του Γιώργου, Αλέξανδρος, και τα παιδιά του Ανδρέα, Ναταλία, Αλέξανδρος και Μαριέλλα (το 2012 παντρεύτηκε τον γιο του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού). Με εξαιρετικές σπουδές, τα ξαδέλφια δραστηριοποιούνται από το 2001 στις οικογενειακές επιχειρήσεις στο πλάι των πάντα ενεργών γονιών τους, ακολουθώντας το όραμα του παππού, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη ναυτιλιακή το 1939 στο Λονδίνο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...