Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

«Πόλεμος» στο κέντρο της Αθήνας!

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου κατέληξαν σε εκτεταμένα επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου κατέληξαν σε εκτεταμένα επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές

Εκτεταμένα επεισόδια και σοβαρές υλικές ζημιές στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και δεκάδες προσαγωγές ήταν έως αργά χθες βράδυ το σκηνικό που ακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από τους Τζίνα Αρβανίτη, Θεοδόση Π. Πάνου

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς το πρωί. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν καταφέρει να εντοπίσουν μια κρυψώνα στον Λόφο του Στρέφη, όπου υπήρχαν περισσότερες από 100 έτοιμες βόμβες μολότοφ, εμπρηστικοί και εκρηκτικοί μηχανισμοί, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κροτίδες! Οπως εκτιμούν, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

5 11

Αντιεξουσιαστές

Η πορεία των αντιεξουσιαστών ξεκίνησε από τα Προπύλαια στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, με επεισόδια μικρής διάρκειας, που ξέσπασαν επί της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου. Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ σε ένα υποκατάστημα τράπεζας και αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα. Κάποιοι από τους διαδηλωτές, ωστόσο, κατήγγειλαν μέσω των social media ότι δέχτηκαν αναίτια επίθεση από την Αστυνομία, με συνέπεια να τραυματιστούν.

Με τη συμμετοχή περίπου 3.000 διαδηλωτών, η πορεία κατέληξε στα Εξάρχεια και η κατάσταση έγινε γρήγορα εκρηκτική. Για αρκετές ώρες οι θερμόαιμοι νεαροί, που έδειχναν καλά προετοιμασμένοι, είχαν μετατρέψει για ακόμα μία φορά σε εμπόλεμη ζώνη τις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Οι κουκουλοφόροι, που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, πετούσαν σαν βροχή τις μολότοφ και τις φωτοβολίδες, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με χημικά.

16039409

Ενα κλειστό περίπτερο, σε απόσταση αναπνοής από το Πολυτεχνείο, τυλίχτηκε στις φλόγες, όταν νεαροί τού πέταξαν μολότοφ μπροστά στα μάτια του έντρομου ιδιοκτήτη του. Οι νεαροί πέταξαν μολότοφ στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος και προπηλάκισαν το πλήρωμα ενός οχήματος της Πυροσβεστικής, που επιχείρησε να προσεγγίσει για να σβήσει τη φωτιά.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, το μεσημέρι, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων με κουκούλες πέταξε πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ, έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου 2 176Αθηνών. Οι νεαροί κλότσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να τους απωθήσουν. Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα πυρπόλησε κάδους σκουπιδιών και έβαλε φωτιά στην τέντα περιπτέρου στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Παλιάς Βουλής. Πυροσβέστες έφτασαν άμεσα στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά.

Σοβαρά επεισόδια, που κράτησαν πάνω από τρεις ώρες, είχαν γίνει και τα ξημερώματα της Κυριακής στα Εξάρχεια. Νεαροί πέταξαν πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μάλιστα τραυματίστηκε ο 58χρονος Πορτογάλος τουρίστας Ριχάρντο Φερνάντο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του βρέθηκε τυχαία στην καρδιά των επεισοδίων και δέχτηκε βροχή από πέτρες!

«Προσβολή στη μνήμη του Αλέξανδρου τα περί “μαύρου Δεκέμβρη”» λέει η μητέρα του

6 pano

Προσβολή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου χαρακτηρίζει η μητέρα του Τζίνα Τσαλικιάν την προτροπή του Νίκου Ρωμανού και ομάδων του αναρχικού χώρου για «μαύρο Δεκέμβρη».
Η κυρία Τσαλικιάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη για τη φράση που χρησιμοποίησε ο φυλακισμένος Νίκος Ρωμανός σε πρόσφατο κείμενό του, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται τον άδικο χαμό του γιου της προκειμένου να προκαλέσει βίαια γεγονότα. «Δεν μας αφορούν όσα λένε περί “μαύρου Δεκέμβρη” ούτε οι απειλές βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Θεωρούμε ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού…» φέρεται ότι είπε στο περιβάλλον της.

Παράλληλα, ο σύντροφός της και δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα: «Δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε θέλουμε να ανοίξουμε διάλογο με τον Ρωμανό ή τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτό το θέμα. Η μητέρα του Αλέξη όχι μόνο είναι αντίθετη τόσο με την αστυνομική βία όσο και με αυτές τις διακηρύξεις, αλλά έχει προτείνει και επαναφέρει την πρότασή της η 6η Δεκέμβρη να καθιερωθεί ως “Ημέρα κατά της βίας με θύματα νέους ανθρώπους”, πρόταση στην οποία η τότε κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Ανησυχεί για την ευκολία με την οποία εκδηλώθηκε ως τώρα η αστυνομική βία, όπως και με τις απειλές για βία από αναρχικές ομάδες, στο όνομα μάλιστα του δολοφονημένου γιου της Αλέξανδρου. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...