Βάζουν φωτιά στα καύσιμα

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αύξηση φόρου με αντιστάθμισμα τη μείωση των τελών κυκλοφορίας

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αύξηση φόρου με αντιστάθμισμα τη μείωση των τελών κυκλοφορίας   

Εφιαλτικά σχέδια επιβολής ακόμα μεγαλύτερων φόρων στις τιμές των καυσίμων, με «δόλωμα» δήθεν ελαφρύνσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε (άλλη μία) τηλεοπτική εμφάνισή του προχθές το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η κυβέρνηση εξετάζει τη ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα τέλη κυκλοφορίας και την καθιέρωση ενός νέου συστήματος που θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από την κατοχή των Ι.Χ. στη χρήση τους. Πώς θα γίνει αυτό;
1. Θεσπίζοντας μια κλίμακα από την οποία θα προκύπτουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας, τα οποία θα είναι όμως χαμηλότερα από τα σημερινά.
2. Αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα, με το επιχείρημα ότι έτσι θα πληρώνουν περισσότερα όσοι διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα ή/και έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Η νέα επιβάρυνση αναμένεται να ονομαστεί «αναλογικά τέλη κυκλοφορίας».

Σύνδεση με βενζίνη

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσα σημεία είναι άδικα στα τέλη κυκλοφορίας» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αλλαγών που έκανε ο ίδιος στην κλίμακα τελών κυκλοφορίας του 2016. Και συμπλήρωσε: «Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και το υπόλοιπο ποσό (των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας) να συνδεθεί με τη βενζίνη. Αλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε, επίσης, να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα ειδική σήμανση για να βλέπουμε τα πάντα: αν έχει πληρώσει τα τέλη, αν είναι ασφαλισμένο, αν έχει περάσει ΚΤΕΟ κ.λπ.».

Ερωτηθείς αν η αύξηση του φόρου στα καύσιμα θα φτάσει τα 0,05 ή τα 0,10 ευρώ ανά λίτρο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μικρότερη επιβάρυνση σε σύγκριση με τα σημερινά τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ. οι οποίοι κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τελών κυκλοφορίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ