Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Κόλαση στα χέρια των διακινητών βιαστών

Ανατριχιαστικές ιστορίες γυναικών προσφύγων, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και σωματικά στον δρόμο για τη Γη της Επαγγελίας

Ανατριχιαστικές ιστορίες γυναικών προσφύγων, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και σωματικά στον δρόμο για τη Γη της Επαγγελίας

Η μία αναγκάστηκε να πληρώσει με το κορμί της το χρέος του άντρα της. Ηταν στη διάθεση των δουλεμπόρων -από τη στιγμή που άφησε τη Συρία- στη διαδρομή έως τη Γερμανία, όπου μένει σήμερα.

1 7Η άλλη έπεσε αναίσθητη από τα χτυπήματα του Ούγγρου δεσμοφύλακα, όταν αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές επιθυμίες του. Μια τρίτη, για να γλιτώσει τα παραπάνω, ντυνόταν σαν άντρας και απέφευγε να κάνει μπάνιο, ώστε να κρατά μακριά τους άντρες της ομάδας προσφύγων, στην οποία ήταν μέλος. Σήμερα, βρίσκεται σε καταυλισμό στο Βερολίνο, κοιμάται με τα ρούχα και βάζει ένα ντουλάπι πίσω από την πόρτα του δωματίου της. Αυτές είναι μόνο τρεις από τις ίσως εκατοντάδες γυναίκες πρόσφυγες που βίωσαν την κακοποίηση στη διαδρομή από τη χώρα τους έως τη Γερμανία, περνώντας πολλές απ’ αυτές και από τους καταυλισμούς στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει κλειδαριά ή κλειδί» εξηγεί η Εσρά αλ-Χοράνι, μιλώντας στη δημοσιογράφο των «New York Times» Κατρίν Μπένχολντ και τη φωτορεπόρτερ Τζαμίλα Γκρόσμαν. Αισθάνεται μάλιστα τυχερή, καθώς, όπως λέει, «με χτύπησαν και με λήστεψαν μόνο».
Δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες αφηγούνται σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι τις υποδέχονται στα κέντρα εγκατάστασης στη Γερμανία, ιστορίες φρίκης. Πολλές καταγγέλλουν βίαιη συμπεριφορά από άλλους πρόσφυγες, διακινητές, μέλη των οικογενειών τους, που τις αναγκάζουν να παντρεύονται χωρίς τη θέλησή τους ή να εκπορνεύονται, αλλά και από Ευρωπαίους αστυνομικούς.

2373347

Η ψυχοθεραπεύτρια Σουζάν Χόχνε λέει χαρακτηριστικά ότι από τις 44 γυναίκες που έχει βοηθήσει έως τώρα (από 18 έως πάνω από 60 ετών), σχεδόν το σύνολο έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση. Τέτοιο παράδειγμα είναι μια 30χρονη μητέρα, τεσσάρων παιδιών, η οποία έφτασε στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας. Οταν βρισκόταν στη Βουλγαρία, τέλειωσαν τα χρήματα του άντρα της, οπότε πρόσφερε τη γυναίκα του, αντί αμοιβής, στον διακινητή. Για τρεις μήνες η γυναίκα βιαζόταν σχεδόν κάθε μέρα και στο τέλος την κακοποιούσε ο ίδιος ο σύζυγός της. Σήμερα ζει στο Βερολίνο με τα παιδιά της, ενώ ο σύζυγος δεν μπορεί να την πλησιάσει, ύστερα από περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος του.

europe migrants women 1

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τα κέντρα υποδοχής δεν διαθέτουν ξεχωριστές εγκαταστάσεις για τις γυναίκες που είναι μόνες, ενώ συχνά υπάρχουν υπερπληθυσμός φιλοξενουμένων και ανεπαρκής φωτισμός. «Σε όλη την Ευρώπη», λέει ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, «έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σεξουαλικής και οικογενειακής βίας». Κι ίσως να αποτελεί «πταίσμα» η περίπτωση μιας γυναίκας που δεν έχει φύγει επί δύο μήνες από τον καταυλισμό, μόνο και μόνο επειδή ο σύζυγός της, που δεν έχει ακόμα φτάσει στη Γερμανία, της απαγόρευσε να βγαίνει έξω, μέχρις ότου πάει εκείνος εκεί.

Ξεχωριστή περίπτωση, τέλος, είναι η 35χρονη Σαμάρ, η οποία αρνήθηκε να κάνει σεξ με τον διακινητή. Εμεινε για έναν χρόνο στη Σμύρνη δουλεύοντας προκειμένου συγκεντρώσει 4.000 ευρώ – ποσό με το οποίο κατάφερε να φτάσει η ίδια και τα τρία παιδιά της στη Γερμανία.

Αιγαίο: Πνίγηκε πεντάχρονος στο Αγαθονήσι

Ενα αγοράκι έχασε τη ζωή του στο πρώτο για φέτος προσφυγικό ναυάγιο στα νερά του Αιγαίου. Πρωινές ώρες του Σαββάτου σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε στις βορειοανατολικές ακτές του Αγαθονησίου τη φουσκωτή λέμβο των αλλοδαπών, η οποία μάλιστα είχε προσκρούσει σε βράχια λόγω της κακοκαιρίας. Με τη βοήθεια των ψαράδων μέσα σε λίγη ώρα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν οι αλλοδαποί επιβαίνοντες στη λέμβο (συνολικά 39 άνθρωποι), ωστόσο το άτυχο παιδί άφησε την τελευταία πνοή του στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρό από την περιοχή στο κοντινό Νερονήσι.

Οπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, συνολικά 10 μετανάστες, που έχρηζαν άμεσης ιατρικής βοήθειας, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ενώ το σώμα του ανήλικου, συνοδεία της μητέρας του, που το αναγνώρισε αμέσως, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του ίδιου νοσοκομείου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Στο μεταξύ, στα ανοιχτά της Χίου εντοπίστηκαν την ίδια μέρα 32 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν και οι δύο νεαροί διακινητές τους. Την ώρα που οι διακινητές αποβίβαζαν τους αλλοδαπούς στην ακτή (από την ξύλινη βάρκα), περιπολικό του Λιμενικού άρχισε την καταδίωξη, που έληξε με τη σύλληψη ενός 18χρονου και ενός 19χρονου.

Μετατρέπουν τα σωσίβια σε χρηστικά αντικείμενα

6 vasi

Οι εθελοντές της οργάνωσης «Το χωριό του Ολοι Μαζί», που διαχειρίζεται τις παλιές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, μαζεύουν και αξιοποιούν τα εκατοντάδες χιλιάδες σωσίβια των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στο νησί. Σε ένα πρόχειρο εργαστήριο μετατρέπουν τα υλικά των σωσιβίων, αλλά και των πλαστικών λέμβων, σε χρηστικά αντικείμενα, όπως καναπέδες, τραπεζάκια, στρώματα αλλά και τσάντες.

Τα «σκουπίδια» παίρνουν νέα μορφή, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα κάποιες από τις κατασκευές να διατίθενται προς πώληση για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων. «Κάθε τσάντα απαιτεί περίπου τρεις ώρες για να φτιαχτεί. Ολα γίνονται όπως και στις κανονικές τσάντες, με τη διαφορά ότι τα υλικά είναι από τα σωσίβια που βρίσκουμε στις παραλίες.

Το εσωτερικό υλικό το χρησιμοποιούμε για στρώματα, τα οποία είναι απαραίτητα αυτήν την εποχή για το κρύο» λέει ο Αφγανός Aida Simply, που ξέρει ραπτική, ενώ ψυχή του εργαστηρίου είναι η σχεδιάστρια Τίνα Κοντολέοντος. Στο μεταξύ, το δικό τους πρωτοχρονιάτικο μήνυμα έστειλαν Ελληνες και ξένοι εθελοντές, που βοηθούν στη διάσωση προσφύγων στη Λέσβο μαζί με μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανώσεων. Με 3.000 σωσίβια σχημάτισαν σε λόφο του Μόλυβου το σήμα της ειρήνης, το οποίο «κοιτάζει» προς Τουρκία και Μέση Ανατολή!

 esr 0401 015 cmyk 0

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....