Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Η Σμύρνη φωτίστηκε ύστερα από 94 χρόνια

Ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην πρωτεύουσα της Ιωνίας

Ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην πρωτεύουσα της Ιωνίας

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν επισήμως στη Σμύρνη για πρώτη φορά ύστερα από 94 χρόνια, σηματοδοτώντας μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία!
Στον εορτασμό, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, έδωσε σύσσωμος το «παρών» ο ορθόδοξος πληθυσμός της πόλης (Ελληνες, Ρώσοι, Γεωργιανοί και Ουκρανοί), αλλά και επισκέπτες από την Αθήνα και τα γειτονικά νησιά Χίο και Λέσβο. Ο εορτασμός των Θεοφανίων ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, όπου χτυπά η καρδιά της ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης.

dsdsdsdsd

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων έγιναν στην ιστορική προκυμαία Quai, ακριβώς απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατέρα Κύριλλου Συκή. Με την ολοκλήρωση της λαμπρής τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του Σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός, που χαρακτήρισε ιστορικό, και ευχαρίστησε τις τουρκικές Αρχές που επέτρεψαν «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της Ιστορίας, έτσι όπως ο Θεός την καταγράφει», όπως είπε.

Ο πατέρας Κύριλλος ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στον ρου και τον χρόνο της Ιστορίας και να δηλώνει την παρουσία της σε οποιεσδήποτε συνθήκες και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και τη χαρά των προγόνων μας σήμερα». Σημειώνεται ότι πριν από χρόνια είχε γίνει ανεπίσημα αγιασμός των υδάτων, χωρίς άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με απουσίες και πολλές διαμαρτυρίες 

q 21

Ταραγμένα ήταν τα νερά χθες στον Πειραιά, καθώς ο εορτασμός των Θεοφανίων σημαδεύτηκε τόσο από την απουσία της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας όσο και από τις διαμαρτυρίες μελών της ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους (λίγους) παριστάμενους πολιτικούς. Μάλιστα, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας το «παρών» έδωσαν και μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, αποδοκιμάζοντας τις πρόσφατες επικρίσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ (φωτό) για το σύμφωνο συμβίωσης. Ο ίδιος, πάντως, επειδή οι Αλέξης Τσίπρας και Προκόπης Παυλόπουλος του γύρισαν την πλάτη, φρόντισε να εξαπολύσει πυρά μέσω του κηρύγματός του.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για την απουσία της κυβέρνησης και αναφερόμενος προφανώς στον Αλ. Τσίπρα (χωρίς να τον κατονομάζει), σημείωσε: «Ο κάθε πιστός, κληρικός ή λαϊκός έχει την υποχρέωση κατ’ επιταγή του Χριστού να είναι άλας… Αν είμαστε ζωντανό αλάτι παρεμποδίζουμε τη σήψη και αντιμετωπίζουμε τη σαπρότητα των κοσμικών κοσμοειδώλων. Αλλά να ξέρουμε ότι το άλας στην πληγή είναι δριμύ». Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε -με τη σειρά του- να μείνει μακριά από την «εύφλεκτη ζώνη» του Πειραιά.

Ισορροπίες

Στο λιμάνι, μάλιστα, δεν μετέβη ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τηρώντας ενδεχομένως ισορροπίες. Ο προκαθήμενος αξιοποίησε παλαιότερη πρόσκληση του μητροπολίτη Ν. Σμύρνης Συμεών και παρέστη στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και ακολούθως στον αγιασμό των υδάτων στον Φλοίσβο. Μόνο ο Β. Λεβέντης παρέστη στον Πειραιά. «Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Ολοι μαζί μπορούν και νικάνε. Αυτό είναι το μήνυμα της Ενωσης Κεντρώων σε όλη την Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της Ε.Κ. Στον Πειραιά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, που όμως δεν απέφυγε τις αποδοκιμασίες από μέλη και φίλους της Λαϊκής Ενότητας, παρόντος του Π. Λαφαζάνη. Οι ίδιοι αποδοκίμαζαν την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Μάλιστα, μπήκαν μπροστά στην ιερά πομπή από την Εκκλησία έως το λιμάνι και έκαναν στην άκρη μόνο όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ έφθασε στην εξέδρα.

Δεν βρήκε «στόχο» ο ιερέας στο Ωραιόκαστρο

2 202

Με κατάνυξη αλλά και αστοχίες έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου δεκάδες πιστοί αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στη θάλασσα ή και σε πισίνες για να ανασύρουν τον Σταυρό. Το απρόοπτο που προκάλεσε θυμηδία συνέβη στο Ωραιόκαστρο όπου, αντί για την πισίνα, ο Σταυρός έπεσε ανάμεσα στον… κόσμο!
Οι πιστοί τον επέστρεψαν στον ιερέα, ο οποίος αυτοσαρκάστηκε λέγοντας με χιουμοριστική διάθεση: «Θα μπορούσε να είναι και ποντιακό ανέκδοτο το ότι δεν κατάφερα να ρίξω τον Σταυρό μέσα στην πισίνα»! Στη συνέχεια, με την ευχή ο Θεός να φωτίζει όλο τον κόσμο και να χαρίζει υγεία, πέταξε για δεύτερη φορά τον Σταυρό πετυχαίνοντας τον… στόχο και ένας νεαρός μαζί με ένα ανήλικο κορίτσι τον ανέσυραν μαζί από το νερό.

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και εκατοντάδες πιστοί πλημμύρισαν την παραλία της πόλης.

Στα παγωμένα νερά

Μόλις ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα, οι σειρήνες των πλοίων ήχησαν δίνοντας σήμα σε 21 τολμηρούς πιστούς να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος. Πρώτος κατάφερε να πιάσει τον Σταυρό ο 20χρονος Βασίλης Κωνσταντινίδης από τη Δράμα που σπουδάζει στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

«Νιώθω πολύ όμορφα, νιώθω αγιασμένος και εύχομαι υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο» είπε συγκινημένος ο νεαρός, αποκαλύπτοντας ότι βουτά από 11 ετών στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να πιάσει τον Σταυρό, πράγμα που κατάφερε τις δύο προηγούμενες χρονιές. Στην τελετή που έγινε στο κολυμβητήριο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη συμμετείχαν 30 κολυμβητές, που βούτηξαν σε δύο ομάδες για να πιάσουν τον Σταυρό. Στην πρώτη συμμετείχαν έξι έφηβοι και ενήλικες και τον Σταυρό έπιασε ο Σπύρος Μπάσιος από το Πανόραμα, ενώ στη δεύτερη 26 αγόρια και κορίτσια, με πιο γρήγορο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον 11χρονο Δημήτρη Στεφάνου. Στις Συκιές, τον Σταυρό έπιασε για δεύτερη φορά ο 12χρονος μαθητής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Κωνσταντίνος Γωνιάδης, ενώ στη Νεάπολη για 12η (!) φορά κατάφερε να τον ανασύρει ο 32χρονος Μιχάλης Αποστολίδης.

Αποχώρηση Τσίπρα (χωρίς δηλώσεις) από τη Δεξαμενή

sdss

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά έγινε η τελετή αγιασμού των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών, στο Κολωνάκι. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε μετά την τελετή χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ χαιρέτησε την εορτάζουσα Φώφη Γεννηματά.

«Το ανέσπερο φως της χριστιανοσύνης, το φως της αγάπης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς ας διαλύει τα σκοτάδια, τα οποία απειλούν τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό στη χώρα μας, την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον πλανήτη» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» και στη δοξολογία στον Αγιο Διονύσιο, και πρόσθεσε: «Ιδίως στη χώρα μας, το φως της χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης και της ανέχειας, που πλήττει την κοινωνία μας και ιδίως τους οικονομικώς ασθενέστερους συνανθρώπους μας και τη νέα γενιά».

«Εύχομαι να φωτίσουμε την καθημερινότητά μας με αισιοδοξία, ελπίδα και σιγουριά για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Να αναβαπτίσουμε τη σχέση της πολιτικής με τον πολίτη. Λιγότερα μεγάλα λόγια για να πετύχουμε περισσότερα» δήλωσε η κυρία Γεννηματά.


 esr 0401 015 cmyk 0

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...