Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Πήραν θέσεις «μάχης»

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει μηχανήματα σε δρόμους της χώρας, αντιδρώντας στα προωθούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει μηχανήματα σε δρόμους της χώρας, αντιδρώντας στα προωθούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, που αντιδρούν έντονα στα προωθούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Χθες παρατάχθηκαν χιλιάδες τρακτέρ και μηχανήματα κατά μήκος δρόμων ανά τη χώρα, με προειδοποιήσεις για μπλόκα και κινητοποιήσεις διαρκείας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στις νέες ρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, βάζουν ταφόπλακα στο επάγγελμά τους.

Ενδεικτικά του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών είναι τα σοβαρά επεισόδια (με σπρωξίματα και χημικά) που σημειώθηκαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν οι συγκεντρωμένοι αγρότες ζήτησαν να μπουν στο κτίριο και να μιλήσουν με τον υπουργό, αλλά η Αστυνομία το επέτρεψε μόνο σε αντιπροσωπία τους. Οι συγκεντρωμένοι εξαγριώθηκαν και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ύστερα από μισή ώρα επεισοδίων, έσπασαν την είσοδο και μπήκαν στο κτίριο, απ’ όπου απωθήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων.

16171478

Τελικά, αντιπροσωπία συναντήθηκε με τον υπουργό και ζήτησε να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ από τη Θεσσαλία κατευθύνονταν στα Τέμπη και παρατάσσονταν στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, προετοιμάζοντας το στρατηγικής σημασίας μπλόκο.

Διακόπηκε η κυκλοφορία

Με απόφαση της Αστυνομίας, η κυκλοφορία διακόπηκε επί ώρες στο σημείο, αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου. Αντίθετα, κλειστή επ’ αόριστον είναι από χθες η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, όπου το οδόστρωμα έχει καταληφθεί από 750 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, που παραμένει ανοιχτή.

Σε κλοιό κινητοποιήσεων ήταν και η Θεσσαλονίκη, όπου παρήλασε κομβόι τρακτέρ, που συνοδεύονταν από φορτηγάκια αλιέων και μελισσοκόμων, ενώ άλλοι ψαράδες έδεσαν τις τράτες τους στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας και σήκωσαν μαύρα πανό!

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των αγροτών στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.000 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Οι παραγωγοί προχώρησαν σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου και προειδοποιούν ότι «αν έως το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται Ασφαλιστικό και Φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί». Ανάλογο κλίμα και στην Αρτα, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν για μερικές ώρες την εθνική οδό στο ύψος του Κομποτίου και, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών, ενώ τα μπλόκα που προετοιμάζουν οι αγρότες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ανέρχονται σε δεκάδες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ζητάει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.

Ο Γκλέτσος οδήγησε (πάνω σε τρακτέρ) το κομβόι στη Στυλίδα

gletsos klik

Από την κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Απόστολος Γκλέτσος! Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες, ο δήμαρχος Στυλίδας ανέβηκε σε τρακτέρ και τέθηκε επικεφαλής του κομβόι, που διέσχισε την πόλη και κατέληξε στο λιμάνι. «Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά για να δυναμώσουμε το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης προς τους δανειστές και τις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Γκλέτσος.



{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...