Η κοκαΐνη κάνει τον «εγκέφαλο» κανίβαλο

Ερευνα αποκαλύπτει ότι η χρήση της οδηγεί τα κύτταρα να τρώνε τον εαυτό τους!

Κανιβαλισμό στο εσωτερικό του εγκεφάλου προκαλεί η υπερκατανάλωση κοκαΐνης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ερευνητές του Johns Hopkins University School of Medicine μελέτησαν την επίδραση του ναρκωτικού στον εγκέφαλο πειραματόζωων και διαπίστωσαν ότι η χρήση του πυροδοτεί τη διαδικασία της αυτοφαγίας των κυττάρων, κατά την οποία τα κύτταρα τρώνε, κυριολεκτικά, τον εαυτό τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διαδικασία της αυτοφαγίας καθαρίζει τα κύτταρα από τις άχρηστες ουσίες, οι οποίες απομακρύνονται στη συνέχεια από ένζυμα. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πρασούν Γκουχά παρομοίασε το κύτταρο με νοικοκυριό που παράγει συνεχώς σκουπίδια και τη διαδικασία της αυτοφαγίας με τον σπιτονοικοκύρη που βγάζει έξω τα σκουπίδια. Η χρήση κοκαΐνης, ωστόσο, κάνει τον σπιτονοικοκύρη να πετά και σημαντικά πράγματα, όπως τα μιτοχόνδρια, που τροφοδοτούν το κύτταρο με ενέργεια.

Οπως προέκυψε από τις νεκροψίες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες στα πειραματόζωα, στα οποία είχαν χορηγηθεί υψηλές δόσεις κοκαΐνης, οι εγκέφαλοί τους είχαν σημάδια κυτταρικού θανάτου από αυτοφαγία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και το γεγονός ότι τα ίδια σημάδια ανιχνεύτηκαν και στους εγκεφάλους πειραματόζωων, στις μητέρες των οποίων είχε χορηγηθεί κοκαΐνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα πειραματικό φάρμακο με την προσωρινή ονομασία CGP3466B, το οποίο μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες του εγκεφάλου από θάνατο.

Το εν λόγω φάρμακο έχει περάσει ήδη με επιτυχία κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης, και θεωρείται ασφαλές για τους ανθρώπους. Απαιτούνται,ωστόσο, περαιτέρω έρευνες για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη των βλαβών που προκαλεί η χρήση κοκαΐνης στους ανθρώπους.

«Από τη στιγμή που η κοκαΐνη δρα προτάσσοντας την αυτοφαγία έναντι άλλων προγραμμάτων κυτταρικού θανάτου, έχουμε πολλές πιθανότητες να αναπτύξουμε νέα θεραπεία για να καταστείλουμε την τοξικότητά της» πρόσθεσε ο δρ Μάτζεντ Χαράζ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που υπογράφει την έρευνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ