Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Προαναγγέλουν μπλόκα διαρκείας

Οι αγρότες απορρίπτουν την πρόταση Τσίπρα για συνάντηση, σκληραίνουν τη στάση τους και στέλνουν μήνυμα για δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι αγρότες απορρίπτουν την πρόταση Τσίπρα για συνάντηση, σκληραίνουν τη στάση τους και στέλνουν μήνυμα για δυναμικές κινητοποιήσεις

Μήνυμα για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας εφόσον δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό στέλνουν οι αγρότες, που σκληραίνουν τη στάση τους, απορρίπτοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Από τον Εβρο έως την Κρήτη, χιλιάδες αγρότες έχουν κατέβει με τα τρακτέρ τους στις εθνικές και περιφερειακές οδούς, αποκλείοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία για δύο ώρες. Οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα από σήμερα θα έχουν στο πλάι τους και τους οδηγούς των Δ.Χ. οχημάτων, δηλαδή νταλίκες και φορτηγά, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν με την παρουσία τους τα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας.

malgara gia kato 2451602

Σε κάθε περίπτωση, αύριο το μεσημέρι εκπρόσωποι αγροτών από 62 συλλόγους της χώρας θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη και θα συζητήσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Στις 10.00 θα διαμαρτυρηθούν έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατευθυνθούν στα Πράσινα Φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Συλλαλητήριο

Την Πέμπτη αγρότες από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Agrotica» στη ΔΕΘ και δίνουν ραντεβού στις 13.00 στον Λευκό Πύργο. «Αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί δημόσια ότι θα αποσύρει τα νομοσχέδια, ότι θα λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για την προστασία του ΟΓΑ» είπε ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος των αγροτών της Λάρισας που έστησαν μπλόκο στα Τέμπη. Και πρόσθεσε: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούμε!»

kastro 2452666

Οσον αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρούν έως και αύριο σε δίωρους αποκλεισμούς στα σημεία όπου τις προηγούμενες ημέρες έστησαν μπλόκα το μεσημέρι από τις 12.00 ως τις 14.00 και το βράδυ από τις 18.00 ως τις 20.00. Επίσης, αποφάσισαν να αποκλείουν τα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, στα υπάρχοντα μπλόκα ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα, στην Αρκαδία. Περίπου 50 αγρότες με 30 τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στον περιφερειακό της Τρίπολης. Από αυτό το σημείο οι συγκεντρωμένοι, ανάλογα με τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους, θα κατευθύνονται είτε εντός της αρκαδικής πρωτεύουσας είτε στον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο, τον οποίο θα αποκλείουν σποραδικά.

argolida 2452716

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: Αν περάσει το Ασφαλιστικό, πέφτει η κυβέρνηση

Στα χέρια του αποφάσισε να πάρει τη διαπραγμάτευση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός. Αν και η πρώτη πρόσκληση για συζήτηση επεστράφη μέχρι νεωτέρας, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα γίνουν βελτιώσεις ώστε να σπάσουν τα μπλόκα. Η ημερομηνία του ραντεβού αναμένεται να κλειστεί αύριο, σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών.

Παράλληλα, το κλίμα για τους βουλευτές της Περιφέρειας είναι εκρηκτικό και το μήνυμα έχει σταλεί στο Μαξίμου, ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή αυτό το Ασφαλιστικό! Σε αντίθεση περίπτωση, τόνιζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποια των ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει! Οσο για το Μαξίμου, σε «κλειστές» συναντήσεις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της προσφυγής στις κάλπες!

Πάντως το Σάββατο, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ανακοινώθηκε από το Μαξίμου: «Η κυβέρνηση, έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στον διάλογο». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του για συνάντηση.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι 25 αγροτικών μπλόκων με επιστολή τους υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι «η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία, παρότι αποτελούν τη βαριά βιομηχανία, είναι τομείς που έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων».
Οσον αφορά το φορολογικό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων (εκπροσωπεί, όπως αναφέρεται, 1.200.000 Ελληνες) διεκδικεί «χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...