Βόλτα με τα μάτια της Ιριδας!

Θεσσαλονίκη: Το λαμπραντόρ βοήθησε τυφλούς σε περίπατό τους

Θεσσαλονίκη: Το λαμπραντόρ βοήθησε τυφλούς σε περίπατό τους

Η πρώτη βόλτα τυφλών με τα… μάτια χαριτωμένων λαμπραντόρ έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη! Η Ιριδα, το καθαρόαιμο λαμπραντόρ, οδήγησε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης, ενώ στο πλευρό τους βρισκόταν ο εκπαιδευτής της Λευτέρης Κίντατζης από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδας.

3 91Η γλυκιά Ιρις εκπαιδεύεται εδώ και δύο χρόνια γι’ αυτόν τον σκοπό και το μεσημέρι της Κυριακής ήταν παρούσα στο ραντεβού που δόθηκε στον προαύλιο χώρο του Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάσταση Τυφλών (ΚΕΑΤ), στην οδό Βασιλίσσης Ολγας 32. Ο Σμάραγδος Κρεμμύδας από την Καβάλα έκανε βόλτα κρατώντας την Ιριδα από το λουρί, ενώ δίπλα του ο κ. Κίντατζης έδινε τις οδηγίες. «Είμαι ενθουσιασμένος. Η βόλτα μου με την Ιριδα ήταν τρομερή εμπειρία. Διαισθάνθηκα την αγωνία της να με οδηγήσει με ασφάλεια και να με προστατεύσει» είπε ο κ. Κρεμμύδας. Το μόνο πρόβλημα που αντιλήφθηκε ο ίδιος ήταν η συνάντηση του λαμπραντόρ με ένα αδέσποτο (!): «Εκεί ο σκύλος προσπαθεί να μην αποσυντονιστεί από το έργο του, να προστατευθεί, αλλά και να σε προστατέψει».

Πιο δίπλα, ο Φώτης Μπίμπασης, ένα πρόσωπο ιδιαίτερα δραστήριο στα κοινά της πόλης και του ΚΕΑΤ, ετοιμάζεται να περπατήσει και ο ίδιος με την τετράποδη οδηγό. Αναφέρεται στη σημασία της διαδικασίας, τονίζοντας ότι2 220 είναι σημαντικό η πόλη να μάθει για τους σκύλους – οδηγούς. «Θα πρέπει να εξοικειωθούν οι κάτοικοι με την εικόνα ενός τυφλού με σκύλο – οδηγό που θα ανέβουν στο λεωφορείο ή σε ένα ταξί ή θα μπουν στην καφετέρια και στο εστιατόριο» τόνισε ο κ. Μπίμπασης.

Αλλοι δύο

Το Κέντρο «Σκύλοι – Οδηγοί Ελλάδας» εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει συνολικά 16 σκύλους – οδηγούς. Από αυτούς, οι έξι έχουν δοθεί δωρεάν, ενώ σύντομα θα παραδοθούν άλλοι δύο. Τα έξοδα του σκύλου καλύπτονται από το κέντρο, το οποίο είναι και ο ιδιοκτήτης του μέχρι τη «συνταξιοδότηση» του σκύλου. Στη συνέχεια, τα έξοδα του σκύλου – οδηγού, που γίνεται κατοικίδιο, αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ