Εφυγε από την ζωή ο ομογενής επιχειρηματίας Μάικλ Τζαχάρης
Εφυγε από την ζωή ο ομογενής επιχειρηματίας Μάικλ Τζαχάρης
Ο ομογενής που φιγουράριζε τα τελευταία χρόνια στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ και ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες τόσο της ελληνικής κοινότητας στη Αμερική όσο και οργανώσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα Μάικλ Τζαχάρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των φαρμάκων με περιουσία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, βρισκόταν τη χρονιά που πέρασε στην 307η θέση στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ. Η άνοδός του ξεκίνησε μαζί με τον Φίλιπ Φροστ, όταν δημιούργησαν τη φαρμακευτική εταιρία Key το 1972, η οποία είναι γνωστή για τα φάρμακά της κατά της καρδιοπάθειας και του άσθματος. Παρέμεινε επικεφαλής της ως το 1986 και υπό την ηγεσία του η εταιρία άκμασε, ως τη συγχώνευσή της με τη Schering – Plough, σε ένα deal ύψους 836.000.000 δολαρίων.
Το 1988 ίδρυσε τη φαρμακευτική εταιρία Kos, μεγαλύτερο επίτευγμα της οποίας ήταν το φάρμακο κατά της χοληστερίνης Niaspan, και την πούλησε στα Εργαστήρια Abbott το 2006 για 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οικογενειάρχης
Τον Ιούνιο του 2013 η Pearl Therapeutics, στην οποία η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, αποκτήθηκε από την AstraZeneca αντί 560.000.000 δολαρίων.
Πατέρας δύο παιδιών και παππούς πέντε εγγονιών, ο ομογενής επιχειρηματίας σπούδασε στο Ουισκόνσιν και υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας, προτού ξεκινήσει την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή του στη βιομηχανία των φαρμάκων. Παράλληλα συνέχιζε τις σπουδές του και κατάφερε να συγκεντρώσει εκτός από μεγάλη περιουσία και μια σειρά από μεταπτυχιακούς τίτλους.
Στην πορεία του όσοι τον γνώριζαν όλοι διαπίστωναν το παράδειγμα που είχε πάρει από τον φτωχό πατέρα του, που έφτασε χωρίς σεντ στην τσέπη στη Βοστόνη το 1908 ως μετανάστης για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη από εκείνη που θα είχε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, όπου γεννήθηκε. Η σκληρή δουλειά ήταν δεύτερη φύση του, όπως και η γενναιοδωρία.
Το 2013 ο ίδιος και η σύζυγός του Μαίρη δώρισαν 2.000.000 δολάρια στην έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ. Την ίδια χρονιά το Ιδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 2.000.000 δολάρια για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα. Επίσης έχει κατά καιρούς δώσει σημαντικά ποσά στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια καθώς και σε άλλες ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ αλλά και σε φορείς που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Καλών Τεχνών, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και η Μητροπολιτική Οπερα.
Αποστολή: «Στήριζε τ απρογράμματα και τις φιλανθρωπικές δράσεις μας»
Η συνέπειά του απέναντι στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία χαιρετήθηκε με σχετική ανακοίνωση της Αποστολής, η οποία θρηνεί την απώλεια ενός «φωτεινού παραδείγματος».
«Από την αρχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο αείμνηστος Τζαχάρης υπήρξε αρωγός και συμπαραστάτης του έργου της Αποστολής, στηρίζοντας γενναιόδωρα τα προγράμματα και τις δράσεις του φιλανθρωπικού μας οργανισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την πατρίδα μας.
Η Αποστολή εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά της στη σύζυγο και την οικογένεια του εκλιπόντος Μεγάλου Ευεργέτου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού Κωνσταντίνος Δήμτσας. Η Αποστολή, για να τιμήσει τη μνήμη του Τζαχάρη, ανακοίνωσε ότι θα τελέσει θεία λειτουργία «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του γενναιόδωρου χορηγού σημαντικών προγραμμάτων και δράσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα» και ότι θα αποδώσει το όνομά του σε κέντρο φροντίδας παιδιού, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει προσεχώς σε περιοχή της Αττικής.