Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο

Ποιους θα δει στις Βρυξέλλες για να περάσει τις ελληνικές θέσεις στο Προσφυγικό. Τι θα επικαλεστεί αλλά και τι πρόκειται να ζητήσει

Ποιους θα δει στις Βρυξέλλες για να περάσει τις ελληνικές θέσεις στο Προσφυγικό. Τι θα επικαλεστεί αλλά και τι πρόκειται να ζητήσει

Μια δύσκολη μάχη καλείται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, για να περάσει τις ελληνικές θέσεις και να αποσοβήσει τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη» μεταναστών και προσφύγων. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ και Ενωσης Κεντρώων), τη στήριξη αρκετών χωρών της Ε.Ε., αλλά και απέναντί του επίσης πολλά κράτη που ζητούν το κλείσιμο των συνόρων.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ενώ αμέσως μετά θα έχει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Αγκυρα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, ενώ η Ελλάδα θα ζητήσει επανεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία με συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόκειται να επισημάνει ότι η χώρα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, θα διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ανθρώπων, θα επικαλεστεί τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ενωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης, και θα τονίσει ότι οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών, όπως αναλογεί στην Ελλάδα. Κατά τον Γιάννη Μουζάλα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει, πέραν της πολιτικής, και οικονομική στήριξη.

Τα σύνορα

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τόνισαν χθες ότι ουσιαστικά τα σύνορα των δυτικών Βαλκανίων έχουν κλείσει και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια θέση στη Σύνοδο Κορυφής. Παραδέχθηκαν επίσης ότι οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ επ’ αυτού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα μπουν στην Ελλάδα συνολικά 100.000 και η Ε.Ε. πρέπει να διαφυλάξει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Βοήθεια (;) από Σόιμπλε στο σημερινό  Eurogroup

Η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα αλλά και ο ύψος του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα την τριετία 2016-2018, θα κριθούν στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυβέρνηση προσβλέπει στη βοήθεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με το ΔΝΤ που θα επιτρέψει την επανέναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Η σημερινή είναι η τελευταία σύνοδος του Eurogroup έως τις 22 Απριλίου.
Παρά τις προσπάθειες αξιωματούχων του ΔΝΤ και των Βρυξελλών να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, η απόσταση που χωρίζει το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών μας και το Ταμείο είναι πολύ μεγάλη. Το ΔΝΤ προτάσσει τις εκτιμήσεις του Π. Τόμσεν για δημοσιονομικό κενό 4%-5% του ΑΕΠ (7,2-9 δισ. ευρώ). Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να περάσουν μια συμβιβαστική φόρμουλα που τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό περί το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η κόντρα της Ευρώπης με το ΔΝΤ έχει πολλά μέτωπα. Το κεντρικό μήνυμα του Ταμείου είναι ή η Ελλάδα να κάνει νέες περικοπές, ιδίως στο Ασφαλιστικό, ή οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η Νάντια Βελκουλέσκου αναμένεται να επαναφέρει εκ μέρους του ΔΝΤ το θέμα της «επάρκειας» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μέσω «τεμαχισμού»

Ενας από τους πιθανούς τρόπους άρσης του αδιεξόδου είναι μέσω «τεμαχισμού» της αξιολόγησης και, συνεπώς, και της εκκρεμούς δανειακής δόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε μικρότερα κομμάτια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να σηκώσει το πολιτικό κόστος επώδυνων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, για να λάβει εν τέλει μόνο μία μικρή δόση, που θα καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...