Τσιγάρο τέλος με «με το μαχαίρι»

Ερευνα δείχνει ότι κάποιος που επιθυμεί να σταματήσει το κάπνισμα το πετυχαίνει όταν θα το κάνει απότομα

Ερευνα δείχνει ότι κάποιος που επιθυμεί να σταματήσει το κάπνισμα το πετυχαίνει όταν θα το κάνει απότομα

Οι μέθοδοι διακοπής καπνίσματος είναι πολλές και δοκιμασμένες, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι ο… απότομος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ο Nicola Lindson-Hawley και οι συνεργάτες του από το Oxford University διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που σταμάτησαν μια μέρα ξαφνικά το κάπνισμα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν πιστοί στην απόφασή τους έως και έναν χρόνο μετά, συγκριτικά με εκείνους που επιχείρησαν να κόψουν σταδιακά αυτή την κακή συνήθεια. Στην έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation συμμετείχαν περίπου 700 εθελοντές από τη Βρετανία, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο γκρουπ – ένα σταδιακής διακοπής κι ένα άμεσης διακοπής καπνίσματος. Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε αυτοκόλλητα, τσίχλες και ρινικά σπρέι νικοτίνης, καθώς και σε ειδικούς συμβούλους ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

Υστερα από έξι μήνες, το 15,5% των συμμετεχόντων στο γκρουπ σταδιακής διακοπής συνέχιζε να απέχει από το κάπνισμα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο γκρουπ απότομης διακοπής ανέρχονταν σε 22%. «Η διαφορά στις προσπάθειες διακοπής δημιουργήθηκε επειδή ο κόσμος πάσχιζε να μειώσει το κάπνισμα. Η μείωση απαιτούσε εξτρά προσπάθεια, η οποία θα μπορούσε ακόμα και να τους αποτρέψει από την οριστική διακοπή του καπνίσματος» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Nicola Lindson-Hawley.

Οι πιθανότητες

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι προτιμούσαν την ιδέα της σταδιακής από την απότομη διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες να το σταματήσουν οριστικά ήταν περισσότερες για εκείνους που βρίσκονταν στο γκρουπ της απότομης διακοπής. Πάντως, ο ερευνητής επιμένει ότι είναι καλύτερο να μειώσει κανείς τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει από το να μην κάνει απολύτως τίποτα, συνεχίζοντας το κάπνισμα.
Ειδικοί του βρετανικού ΕΣΥ συμβουλεύουν όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το τσιγάρο να επιλέξουν μια βολική για αυτούς ημερομηνία και να μείνουν πιστοί στον κανόνα «ούτε μια ρουφηξιά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ