Θεραπεία του προστάτη και ερωτική ζωή

Η νέα μέθοδος (με υπερήχους) που προκαλεί ελάχιστες βλάβες

Η νέα μέθοδος (με υπερήχους) που προκαλεί ελάχιστες βλάβες

Κρατήστε ψηλά το… ηθικό και την επιθυμία σας! Νέα πρωτοποριακή μελέτη ανακοινώνει μια μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη με υπερήχους, αποτελεσματική μεν, χωρίς να καταστρέφει την ερωτική ζωή δε!

Μέχρι στιγμής για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη χρησιμοποιείται η επεμβατική προστατεκτομή, η οποία, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τα γύρω νεύρα, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της κύστης και τη στυτική λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακράτειας και ανικανότητας. Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος της μελέτης γιατρός Χασίμ Αχμεντ της εξειδικευμένης ομάδας ουρολόγων Nuada του Λονδίνου, η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί υψηλής έντασης απόλυτα εστιασμένες εκρήξεις υπερήχων (High-Intensity Focused Ultrasound-HIFU) για να «ανατινάζει» τον όγκο με ηχητικά κύματα, τα οποία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα θερμαίνοντάς τα σχεδόν στους 100 βαθμούς Κελσίου. Η εστιασμένη HIFU στοχεύει μόνο στον όγκο, αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με τη χειρουργική επέμβαση, αλλά προστατεύει το υγιές τμήμα του ιστού του προστάτη γύρω του και τα νεύρα, προκαλώντας ελάχιστη βλάβη και σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.

Μόνο 1%-2% των ανδρών που ακολούθησε τη θεραπεία HIFU υπέστη μακροπρόθεσμα ακράτεια ούρων, σε σύγκριση με το 10%-20% όσων αφαίρεσαν προστάτη και όγκο ή ακολούθησαν παραδοσιακή ακτινοθεραπεία, ενώ πολύ χαμηλότερο, μόλις 15%, είναι και το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασε στυτική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με το 30% ως 60%. Προσφέρει, μάλιστα, ένα ποσοστό επιβίωσης 93% χωρίς υποτροπή στα πέντε χρόνια.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Αχμεντ, από τους περίπου 5.000 ασθενείς που υφίστανται ριζικές προστατεκτομές κάθε χρόνο, μέσω του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη νέα θεραπεία HIFU. Ωστόσο η πειραματική εφαρμογή της δεν είναι ευρέως διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και κοστίζει κάτι παραπάνω από 12.000 ευρώ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν την ευρεία εφαρμογή της μεθόδου σε ασθενείς μέσω του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νέα θεραπεία παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ουρολογίας στο Μόναχο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ