Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Η απάντηση της Μαρίας Φραγκάκη για τα δημοσιεύματα που θέλουν την εκπομπή...

Οι κάμερες των τηλεοπτικών εκπομπών πέτυχαν την Μαρία Φραγκάκη...

Ναταλία Λιονάκη: Που βρίσκεται και πως ζει σήμερα ως μοναχή Φεβρωνία

Ο επίσκοπος Μάρκος της Κένυας ανάρτησε φωτογραφίες μαζί με...

Απασφάλισε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος για το «Πρωινό»: «Πετάχτηκαν δυο τσουτσέκια για να...

Έξαλλος ήταν ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στην εκπομπή του στο...

Weekly calendar στο opaponline.gr

Το opaponline.gr και η εφαρμογή Opaponline App δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους διαδικτυακούς...

Μαχαιρώματα σε hot spot της Χίου

Εκρυθμη η κατάσταση σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Αύξηση των ροώνχθες. Νέες διαδρομές χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές

Εκρυθμη η κατάσταση σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Αύξηση των ροώνχθες. Νέες διαδρομές χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς τα επεισόδια και τον πετροπόλεμο κατά αστυνομικών στην Ειδομένη ακολούθησαν μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών σε hot spot της Χίου!

Την ίδια ώρα, οι ροές από την Τουρκία παρουσιάζουν νέα αύξηση, ενώ δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αποκαλύπτει νέες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη.

f2 8

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, στα τέλη Φεβρουαρίου οι επικεφαλής 15 δικτύων λαθροδιακίνησης γιόρτασαν σε αφγανικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή θα έδινε… φτερά στις παράνομες επιχειρήσεις τους. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι τους δικαίωσαν, καθώς οι δουλέμποροι χάραξαν νέους και προσοδοφόρους δρόμους με προορισμό την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων γίνεται πλέον είτε μέσω Αλβανίας και άλλων βαλκανικών χωρών πλην Σκοπίων (Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.λπ.) είτε ακτοπλοϊκά μέσω Ιταλίας και από εκεί στην Αυστρία! Ανάλογα με τη διαδρομή και το μέσο μετακίνησης διαμορφώνεται και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η λαθραία επιβίβαση σε φορτηγό και το πλοίο για Ιταλία στοιχίζει 1.000-1.200 ευρώ το «κεφάλι», ενώ η μετακίνηση με τα πόδια και εν μέρει οδικώς για Γερμανία ή Ελβετία κοστολογείται 1.500-2.000 ευρώ.

f3 9

Οι λαθροδιακινητές προσφέρουν επίσης και αεροπορικά «πακέτα» για την Ευρώπη, που κοστίζουν έως 5.000 ευρώ και περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας πλαστά διαβατήρια. Οι συμφωνίες κλείνονται στην πλατεία Βικτωρίας και στο λιμάνι του Πειραιά, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τραυματισμοί

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί όμως η κατάσταση στους άλλους χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, όπως στο hot spot στην περιοχή Χαλκειός της Χίου, όπου ομάδες Αφγανών και Ιρανών αλληλομαχαιρώθηκαν, με συνέπεια να σημειωθούν τραυματισμοί. Στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται σχεδόν 1.500 μετανάστες και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στο μεταξύ, η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία αυξήθηκε και πάλι, καθώς έως χθες το πρωί αποβιβάστηκαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου συνολικά 729 άτομα.

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Είναι ντροπή για την Ευρώπη

f4 6

Πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν χθες για μερικές ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια. Εκεί ενώθηκαν με μέλη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων και την ακύρωση της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Νωρίτερα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρέθηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για το φιλμ που ετοιμάζει με αντικείμενο προσωπικές ιστορίες προσφύγων και με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. «Είναι ντροπή για την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε ανθρώπινες ψυχές σε κατάσταση εξαθλίωσης» δήλωσε η ηθοποιός, που είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης στο άτυπο hot spot του Πειραιά.

200 επιπλωμένα διαμερίσματα για μετανάστες από τον Δήμο Αθηναίων

Σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας θα βρουν στέγη 3.000 πρόσφυγες ως το τέλος του έτους. Ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στην ενοικίαση 200 διαμερισμάτων στο κέντρο και σε όμορους δήμους, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. f5 2Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη στέγαση προσφύγων, που θα υλοποιηθεί μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου, προβλέπεται η εγκατάσταση έξι ωφελουμένων ανά διαμέρισμα, που θα επιλεγούν από τη «δεξαμενή» των προσφύγων οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο ή είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε πρώτη φάση στις κατοικίες που θα νοικιάσει ο Δήμος Αθηναίων θα φιλοξενηθούν 1.200 άνθρωποι, ενώ οι πρόσφυγες στα διαμερίσματα θα εναλλάσσονται (κατά προσέγγιση κάθε τρεις μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας). Για την υλοποίηση του προγράμματος ο δήμος θα προσλάβει 68 άτομα -διοικητικό προσωπικό, διερμηνείς, οδηγό κ.λπ.-, που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ενοίκων, τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στους υπόλοιπους ενοίκους κάθε πολυκατοικίας.
«Οι δήμοι επωμίζονται ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, επομένως πρέπει να συμμετέχουν στον κεντρικό σχεδιασμό» είπε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Νομική προστασία από δικηγόρους της Πάτρας

Νομικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες για την προστασία τους και την διεκδίκηση ασύλου θα παράσχουν δικηγόροι των Πατρών με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου τους, ενώ θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν και ανθρωπιστική βοήθεια! «Ευαισθητοποιηθήκαμε για να τους προστατέψουμε, αν υπάρξει καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Σκοπός μας είναι να τους βοηθήσουμε, εφόσον ζητήσουν άσυλο ή υπάρξουν ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησής τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Τάκης Παπαδόπουλος, που είναι και συντονιστής της επιτροπής η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οπως πρόσθεσε, οι περισσότεροι Πατρινοί δικηγόροι τάσσονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, επειδή «ενδεχομένως να μη γνωρίζουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου ή ποια δικαιώματα έχουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ευρωπαϊκή χώρα». Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε συγκροτηθεί πάλι ειδική νομική επιτροπή για να βοηθήσει αλλοδαπούς που είχαν εκτίσει τις ποινές τους αλλά παρέμεναν κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, επειδή δεν γινόταν να απελαθούν λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πένθος για τον Γιώργο Τσαλίκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Γιώργος Τσαλίκης καθώς έφυγε από...

Έλληνας ηθοποιός πόζαρε μερικά χρόνια πριν φορώντας μπλούζα με τη «Μάγια τη μέλισσα»

Ο μικρούλης της φωτογραφίας είναι γνωστός ηθοποιός της χώρας...

Αλέξανδρος Μαρτίδης: Ο «αστυνόμος Κουράκος» έκανε έξοδο με τον παππού του

Ο Αλέξανδρος Μαρτίδης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το...

Το σχόλιο του Βασίλη Μπισμπίκη για την αποκαλυπτική εμφάνιση της Δέσποινας Βανδή στο «J2US»

Τον Βασίλη Μπισμπίκη «τσάκωσε» η κάμερα της εκπομπής «Breakfast@star»...

Σόδομα και Γόμορρα στο λαγούμι των Παλαιοχριστιανών

Περισσότερο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβίωναν...

Ελπίδα Νίνου: Δείτε πού εργάζεται η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την Ελπίδα Νίνου μετά τη...

Φουρθιώτης – Kοκλώνης στον υπόνομο των γκλίτερ με απειλές και ηχογραφήσεις

Το ηχηρό «όχι» του  Open να δεχτεί στο πρόγραμμά...