Μαχαιρώματα σε hot spot της Χίου

Εκρυθμη η κατάσταση σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Αύξηση των ροώνχθες. Νέες διαδρομές χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές

Εκρυθμη η κατάσταση σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Αύξηση των ροώνχθες. Νέες διαδρομές χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς τα επεισόδια και τον πετροπόλεμο κατά αστυνομικών στην Ειδομένη ακολούθησαν μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών σε hot spot της Χίου!

Την ίδια ώρα, οι ροές από την Τουρκία παρουσιάζουν νέα αύξηση, ενώ δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αποκαλύπτει νέες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, στα τέλη Φεβρουαρίου οι επικεφαλής 15 δικτύων λαθροδιακίνησης γιόρτασαν σε αφγανικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή θα έδινε… φτερά στις παράνομες επιχειρήσεις τους. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι τους δικαίωσαν, καθώς οι δουλέμποροι χάραξαν νέους και προσοδοφόρους δρόμους με προορισμό την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων γίνεται πλέον είτε μέσω Αλβανίας και άλλων βαλκανικών χωρών πλην Σκοπίων (Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.λπ.) είτε ακτοπλοϊκά μέσω Ιταλίας και από εκεί στην Αυστρία! Ανάλογα με τη διαδρομή και το μέσο μετακίνησης διαμορφώνεται και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η λαθραία επιβίβαση σε φορτηγό και το πλοίο για Ιταλία στοιχίζει 1.000-1.200 ευρώ το «κεφάλι», ενώ η μετακίνηση με τα πόδια και εν μέρει οδικώς για Γερμανία ή Ελβετία κοστολογείται 1.500-2.000 ευρώ.

Οι λαθροδιακινητές προσφέρουν επίσης και αεροπορικά «πακέτα» για την Ευρώπη, που κοστίζουν έως 5.000 ευρώ και περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας πλαστά διαβατήρια. Οι συμφωνίες κλείνονται στην πλατεία Βικτωρίας και στο λιμάνι του Πειραιά, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τραυματισμοί

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί όμως η κατάσταση στους άλλους χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, όπως στο hot spot στην περιοχή Χαλκειός της Χίου, όπου ομάδες Αφγανών και Ιρανών αλληλομαχαιρώθηκαν, με συνέπεια να σημειωθούν τραυματισμοί. Στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται σχεδόν 1.500 μετανάστες και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στο μεταξύ, η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία αυξήθηκε και πάλι, καθώς έως χθες το πρωί αποβιβάστηκαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου συνολικά 729 άτομα.

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Είναι ντροπή για την Ευρώπη

Πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν χθες για μερικές ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια. Εκεί ενώθηκαν με μέλη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων και την ακύρωση της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Νωρίτερα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρέθηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για το φιλμ που ετοιμάζει με αντικείμενο προσωπικές ιστορίες προσφύγων και με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. «Είναι ντροπή για την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε ανθρώπινες ψυχές σε κατάσταση εξαθλίωσης» δήλωσε η ηθοποιός, που είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης στο άτυπο hot spot του Πειραιά.

200 επιπλωμένα διαμερίσματα για μετανάστες από τον Δήμο Αθηναίων

Σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας θα βρουν στέγη 3.000 πρόσφυγες ως το τέλος του έτους. Ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στην ενοικίαση 200 διαμερισμάτων στο κέντρο και σε όμορους δήμους, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη στέγαση προσφύγων, που θα υλοποιηθεί μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου, προβλέπεται η εγκατάσταση έξι ωφελουμένων ανά διαμέρισμα, που θα επιλεγούν από τη «δεξαμενή» των προσφύγων οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο ή είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε πρώτη φάση στις κατοικίες που θα νοικιάσει ο Δήμος Αθηναίων θα φιλοξενηθούν 1.200 άνθρωποι, ενώ οι πρόσφυγες στα διαμερίσματα θα εναλλάσσονται (κατά προσέγγιση κάθε τρεις μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας). Για την υλοποίηση του προγράμματος ο δήμος θα προσλάβει 68 άτομα -διοικητικό προσωπικό, διερμηνείς, οδηγό κ.λπ.-, που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ενοίκων, τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στους υπόλοιπους ενοίκους κάθε πολυκατοικίας.
«Οι δήμοι επωμίζονται ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, επομένως πρέπει να συμμετέχουν στον κεντρικό σχεδιασμό» είπε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Νομική προστασία από δικηγόρους της Πάτρας

Νομικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες για την προστασία τους και την διεκδίκηση ασύλου θα παράσχουν δικηγόροι των Πατρών με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου τους, ενώ θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν και ανθρωπιστική βοήθεια! «Ευαισθητοποιηθήκαμε για να τους προστατέψουμε, αν υπάρξει καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Σκοπός μας είναι να τους βοηθήσουμε, εφόσον ζητήσουν άσυλο ή υπάρξουν ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησής τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Τάκης Παπαδόπουλος, που είναι και συντονιστής της επιτροπής η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οπως πρόσθεσε, οι περισσότεροι Πατρινοί δικηγόροι τάσσονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, επειδή «ενδεχομένως να μη γνωρίζουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου ή ποια δικαιώματα έχουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ευρωπαϊκή χώρα». Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε συγκροτηθεί πάλι ειδική νομική επιτροπή για να βοηθήσει αλλοδαπούς που είχαν εκτίσει τις ποινές τους αλλά παρέμεναν κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, επειδή δεν γινόταν να απελαθούν λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο Άρειος Πάγος ρίχνει στα… μαλακά τα κτήνη που βίασαν ομαδικά φοιτήτρια του ΑΠΘ

Δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που...

Άρχισε η δίκη για τον θάνατο της ολυμπιονίκη Άννας Πολλάτου με το μοιραίο smart

Οι μνήμες από τον τραγικό θάνατο της 31χρονης ολυμπιονίκου της ρυθμικής...

Απίστευτες οι δικαιολογίες των πολιτών σε ελέγχους αστυνομικών

Απίστευτα πρωτότυπες δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι πολίτες στους ελέγχους αστυνομικών προκειμένου να...

Δωρεάν Διαδικτυακές Ομάδες Γονέων από το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Tο Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους της Ένωσης «Μαζί...

Μυστήριο με τον υγρό τάφο του Βαλυράκη! Πού στρέφονται οι έρευνες

Την ώρα που ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το...

Aμετανόητος ο προπονητής της ανήλικης ιστιοπλόου! Όσα λέει η μητέρα της μικρής

«Κάντε υπομονή να μάθετε και την υπόλοιπη αλήθεια»! Με αυτές τις...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μήνυμα της Έλλης Κοκκίνου στους θαυμαστές της

Η Έλλη Κοκκίνου είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και συχνά μοιράζεται με τους θαυμαστές της στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Η δημόσια στήριξη του Σταμάτη Κραουνάκη στον Γιώργο Κιμούλη

Ο Σταμάτης Κραουνάκης πήρε θέση στην καταγγελία της Ζέτας Δούκα κατά του Γιώργου Κιμούλη. Ο μουσικοσυνθέτης με μια μακροσκελή ανάρτηση του στον προσωπικό του...

Η σύζυγος του Βαλυράκη μιλά για ανθρωποκτονία! «Αυτοί έστειλαν στον τάφο τον Σήφη μου!»

Διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση του ξαφνικού θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καθώς η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου καταγγέλλει επισήμως ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία!Από...

Σοκαρισμένη η Φαίη Σκορδά: «Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Κιμούλης, υπάρχουν κι άλλοι…» (video)

Μετά την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα για την σωματική και λεκτική κακοποίηση που δέχθηκε από τον σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη, «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου».Γυναίκες...

Η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για τον Γιώργο Κιμούλη: «Είναι της μόδας… η αλήθεια»

Μετά τη δημόσια καταγγελία της Ζέτας Δούκα κατά του Γιώργου Κιμούλη για ψυχολογική και λεκτική βία ο ηθοποιός βγήκε και μίλησε δημόσια στο κεντρικό...

Ο Άρειος Πάγος ρίχνει στα… μαλακά τα κτήνη που βίασαν ομαδικά φοιτήτρια του ΑΠΘ

Δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που ουσιαστικά ρίχνει στα μαλακά τους δύο από τους τρεις λαθρομετανάστες που βίασαν ομαδικά...