Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ο Φαμπρ το’σκασε

Παραιτήθηκε από το φεστιβάλ επειδή δεν μπορεί να δουλεύει σε εχθρικό περιβάλλον

Παραιτήθηκε από το φεστιβάλ επειδή δεν μπορεί να δουλεύει σε εχθρικό περιβάλλον

Σε… άτακτη φυγή τράπηκε ο Γιαν Φαμπρ, σχεδόν τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που εκείνος διαμόρφωσε, υπό το βάρος των σφοδρότατων αντιδράσεων. 2499073

Ο Φλαμανδός πρώην -πλέον- καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης υπέβαλε προχθές την παραίτησή του από το «τιμόνι» του φεστιβάλ, ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την πολύκροτη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο ίδιος (μαζί με το πολυμελές επιτελείο του) ανακοίνωσε πως το Βέλγιο θα «πρωταγωνιστεί» στη φετινή διοργάνωση εκτοπίζοντας την ελληνική δημιουργία.

Γι’ αυτό την περασμένη Παρασκευή οι Ελληνες καλλιτέχνες εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση εναντίον του, αποκαλώντας τον «persona non grata» και ζητώντας τόσο τη δική του παραίτηση όσο και εκείνη του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Τελικά το αίτημά τους (στο πρώτο σκέλος του) εισακούστηκε…

«Με την παρούσα επιστολή εγώ, ο Γιαν Φαμπρ, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ» ανέφερε ο Βέλγος καλλιτέχνης σε δήλωσή του, η οποία έγινε πρώτα στη βελγική εφημερίδα «L’ avenir» (και όχι στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, όπως θα ήταν το ορθό).

Δεν ήξεραν τίποτα

Μάλιστα το υπουργείο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, και ενώ η δήλωση του Φαμπρ είχε αναπαραχθεί από τα ξένα και τα ελληνικά μέσα, δεν γνώριζε τίποτα για την παραίτησή του!

«Αποδέχθηκα την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Ελληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο φεστιβάλ τους» ανέφερε ο Φαμπρ στην επιστολή του, η οποία εν συνεχεία αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook και τελικά εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η επόμενη μέρα για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή

Οπως έγινε γνωστό, σήμερα, στις 16.00, το νεοδιορισμένο διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ θα συνεδριάσει εκτάκτως, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα», ενώ θα ανακοινωθεί και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος θα κληθεί να βάλει… τάξη στη διοργάνωση.
Σε μια «μεγάλη παρεξήγηση, που μας εξέθεσε όλους» απέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού το θέμα του Γιαν Φαμπρ και την παραίτησή του από το φεστιβάλ. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αριστείδης Μπαλτάς υποστήριξε πως «προφανώς, και οι καλλιτέχνες είχαν τα δίκια τους, αλλά μπορούσαν να περιμένουν μία εβδομάδα για να δοθούν οι κατάλληλες διευκρινίσεις».
Τέλος, υποστήριξε πως το φεστιβάλ θα γίνει κανονικά. «Θα γίνει λίγο διαφορετικό από ό,τι το περιμέναμε, ενδεχομένως και λίγο χειρότερο, αλλά θα γίνει».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...