Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Φόβοι για ξέσπασμα των προσφύγων

Σήμερα ξεκινά η επιχείρηση επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Στα κάγκελα χιλιάδες που δεν θέλουν να φύγουν από τον Πειραιά αλλά και την Ειδομένη

Σήμερα ξεκινά η επιχείρηση επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Στα κάγκελα χιλιάδες που δεν θέλουν να φύγουν από τον Πειραιά αλλά και την Ειδομένη

Οξύνονται οι αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκατοντάδες αλλοδαποί απέκλεισαν την οδική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, κάποιοι άλλοι κατέλαβαν την αποβάθρα του λιμανιού της Χίου, ενώ χιλιάδες αρνούνται να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό του Πειραιά.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία που ξεκινά σήμερα, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για επεισόδια.

Σήμερα η προσοχή όλων στρέφεται στη Λέσβο και τη Χίο, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι συνολικά 500 αλλοδαποί που θα φρουρούνται από ισάριθμους άνδρες της Frontex, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τους υπό απέλαση μετανάστες της Χίου (κυρίως Πακιστανοί), οι οποίοι εγκατέλειψαν το hot spot. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, προκειμένου να καθυστερήσουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

f2 10

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.080 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 48ωρο, την ώρα που όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ζητούν επιτακτικά να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Το μεσημέρι του Σαββάτου εκατοντάδες αλλοδαποί προχώρησαν σε επ’ αόριστο αποκλεισμό τόσο της νέας όσο και της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα. Αρχικά απέκλεισαν την κυκλοφορία σε όλα τα οχήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων, αλλά από το απόγευμα του Σαββάτου σταματούν μόνο τα φορτηγά.

f3 larisa 2

Παράλληλα, κλειστή ήταν χθες για 16η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, οι κάτοικοι της οποίας απέκλεισαν το Σάββατο για μερικές ώρες τη μία λωρίδα κυκλοφορίας στη γέφυρα του Αξιού, διαμαρτυρόμενοι για τη μη διάλυση του καταυλισμού. Αναβρασμός επικρατεί και σε άλλες περιοχές.

Eκαναν πορεία

Περίπου 250 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν από το μεσημέρι της Παρασκευής στην αποβάθρα του λιμανιού της Χίου, αρνούμενοι να επιστρέψουν στο hot spot του νησιού. Ετσι, οι Αρχές υποχρεώθηκαν να εκτρέψουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού στο λιμάνι των Μεστών.

Επίσης, χθες εκατοντάδες πρόσφυγες έκαναν πορεία στον Κατσικά Ιωαννίνων, ενώ σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση του αυτοσχέδιου hot spot του Πειραιά, το οποίο οι περισσότεροι αρνούνται να εγκαταλείψουν. Επειτα από διαπραγματεύσεις το απόγευμα του Σαββάτου αναχώρησαν μόλις οκτώ πούλμαν με 458 άτομα για Ελαιώνα και Ημαθία. Πάντως, μεγάλη ζήτηση έχει το LM Village στην Κυλλήνη, καθώς το Σάββατο δύο οικογένειες προσφύγων (14 άτομα) πήγαν εκεί με δική τους πρωτοβουλία! Ωστόσο δεν έγιναν δεκτές, καθώς το κέντρο είναι γεμάτο.

f4 9

Κυρίτσης: Περιμένουμε βία

Την ανησυχία των ελληνικών Αρχών για βίαιο ξέσπασμα των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.
«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης στη βρετανική εφημερίδα «Observer». Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, καθώς από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η Ε.Ε. στην Ελλάδα μόλις 200 έχουν φτάσει. «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές» δήλωσε ο ίδιος.
Υστερα από τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί βίας, ο Γιώργος Κυρίτσης προχώρησε χθες σε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε: «Κλήθηκα από τον “Observer” να σχολιάσω περιστατικά βίας τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο αλλά και αποφασιστικότητα».

«Θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν θα μπορούμε να τις φανταστούμε»

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το Προσφυγικό, που «ήρθε για να μείνει», εξέφρασε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε το Σάββατο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών. Σχολιάζοντας την καταστροφή του ιατρείου των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο κράτησης της Χίου, ο κ. Κανάκης ανέφερε:
«Οταν απελπισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα συμβεί, τότε λειτουργούν κάποια στιγμή σαν όχλος και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Αστυνομία να προστατεύει τον χώρο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΜΚΟ: «Χρειάζεται ένα σχέδιο, όπου ο καθένας από εμάς θα λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά θα πρέπει να μας πει η Πολιτεία τι θέλει».
Τέλος, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον: «Μένει να δούμε αν οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχιστούν, διότι αν τελικά συνεχιστούν, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν θα μπορούμε να τις φανταστούμε».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...