Ενεση με όζον στα γόνατα που πονούν

Τοπική αγωγή με αέρια αντιμετωπίζει την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα

Τοπική αγωγή με αέρια αντιμετωπίζει την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα

Οι ενέσεις αερίων στο γόνατο μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Μια ένεση όζοντος, μορφής αερίου που συναντάται και στην ατμόσφαιρα, μία φορά την εβδομάδα φέρεται ότι αρκεί για να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Αυτό εκτιμάται ότι γίνεται εφικτό επειδή η θεραπεία μειώνει την απελευθέρωση των προσταγλανδινών, των χημικών ουσιών που πυροδοτούνται από τη φλεγμονή στην άρθρωση και στέλνουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Οι προσταγλανδίνες είναι αυτές που στοχεύουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το ibuprofen, τα οποία συνταγογραφούνται κατά κανόνα στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ασθένεια που προκαλεί την καταστροφή του χόνδρου που βρίσκεται μεταξύ των οστών, ο οποίος λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» που εμποδίζει την τριβή μεταξύ τους. Οι υπάρχουσες θεραπείες έχουν σημαντικές παρενέργειες και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν τελικά σε επεμβάσεις.

Οι ενέσεις όζοντος που δοκιμάστηκαν σε κλινική έρευνα οκτώ εβδομάδων από τους ερευνητές του Federal University του Σάο Πάολο της Βραζιλίας αναπτέρωσαν τις ελπίδες των ειδικών για μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. Οι επιστήμονες έκαναν ενέσεις όζοντος κάθε εβδομάδα σε 63 ασθενείς, ενώ σε άλλους 35 έκαναν ενέσεις με ψευδοφάρμακο.

Ανακούφιση

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο του American College of Reumatology έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε σημαντικές βελτιώσεις σε επίπεδο ανακούφισης από τον πόνο και κινητικότητας. Μάλιστα τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτές οι βελτιώσεις υποχωρούσαν, ενώ δεν αναφέρθηκαν και παρενέργειες.

«Πιστεύουμε ότι το όζον μπορεί να δώσει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής, με λιγότερο πόνο και περισσότερη ανεξαρτησία στις καθημερινές ασχολίες τους. Μπορεί ακόμα και να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργείο» δήλωσε η δρ Virginia Fernandes Moca Trevisani, μία εκ των ερευνητών, οι οποίοι τώρα προγραμματίζουν περαιτέρω έρευνα με τη χρήση υπερήχων προκειμένου να καταγράψουν τις αλλαγές που συντελούνται από τη θεραπεία με τις ενέσεις μες στο γόνατο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ