Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Τα λαμόγια όλης της Γης

Τεράστιο τσουνάμι αποκαλύψεων στο σκάνδαλο των σκανδάλων, με προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλείς αλλά και σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου

Και ξαφνικά, εκείνο που όλοι υποψιαζόμασταν αποδεικνύεται και, μάλιστα, με φρενήρεις ρυθμούς. Γιατί με τέτοιους έρχονται οι αποκαλύψεις για τη δράση εκατοντάδων πολιτικών ηγετών ή του περιβάλλοντός τους, όπως λέγονται ευγενικά οι παρατρεχάμενοι, ανεξάρτητα από το αν είναι υπάλληλοι ή οικονομικά ισχυροί παράγοντες, κι έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι μας κυβερνούν, στην πλειονότητά τους, λαμόγια.

ewr 4

Η διαρροή 11.500.000 ντοκουμέντων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca του Παναμά, τα οποία καλύπτουν σχεδόν μια 40ετή περίοδο φοροδιαφυγής (1977-2015), ήρθε να αποκαλύψει ότι 140 πολιτικοί από 50 χώρες του κόσμου, οι παρατρεχάμενοί τους, βασιλιάδες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, λαμπερά πρόσωπα της showbiz, αθλητές επιβεβαίωναν φοροδιαφεύγοντας την άποψη πως «δεν είναι αυτοί απατεώνες. Οι εταιρίες είναι offshore». Κι είναι 214.488 στον αριθμό. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τσουνάμι των αποκαλύψεων. Στη χώρα μας, όπως προκύπτει από «καυτό» tweet των Wikileaks, φέρεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι εμπλέκονται 223 offshore εταιρίες.

ewr 3

Ηδη οι κλυδωνισμοί στα παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα είναι ισχυροί, δεδομένου ότι η εμπλοκή μεγάλων ονομάτων είναι άμεση. Μεταξύ αυτών, οι Μαουρίτσιο Μάκρι (πρόεδρος Αργεντινής), Αγιάντ Αλάουι (πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ), Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (βασιλιάς της Σ. Αραβίας), Ζαγιέντ αλ Ναχιάν (πρόεδρος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρης Αμπού Ντάμπι), Χαλίφα αλ Θάνι (Εμίρης Κατάρ), Μπιλάρ δε Μπορμπόν (αδελφή του πρώην μονάρχη της Ισπανίας Χουάν Κάρλος), Πέτρο Ποροσένκο (Ουκρανός πρόεδρος), Κόγιο Ανάν (γιος του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν), Ραμί και Χαφέζ Μακλούφ (ξαδέλφια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ), Ναουάζ Σαρίφ (πρωθυπουργός του Πακιστάν), Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ (φίλοι του Βλάντιμιρ Πούτιν), Σεργκέι Ρολντούλγκιν (στενός φίλος του Ρώσου προέδρου), Μικαέλα Ντομέκ Σολίζ Μπεμόν (σύζυγος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε), Λιου Σιαολίν (κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας Λι Πενγκ), Βίκτορ Κρουζ Βέφερ (πρώην αρχηγός στρατού Βενεζουέλας), Καμπίλα Κιούνγκου (αδελφή προέδρου Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας), Πέδρο Αλμοδόβαρ (σκηνοθέτης), καθώς και ο αδελφός του Αγκουστίν.

ewr 2

Εντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις ορισμένων εκ των εμπλεκομένων. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Περβέζ Ρασίντ έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ενώ στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο -ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας»- δήλωνε πως «σέβεται το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο». Σε ό,τι αφορά τον χώρο του ποδοσφαίρου, την ώρα που ο Λιονέλ Μέσι δήλωνε ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις πράξεις που του προσάπτονται», πολλά σπουδαία ονόματα ποδοσφαιριστών φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Εκτός του σταρ της Μπαρτσελόνα, διέρρευσαν τα ονόματα του άλλοτε «μπόμπερ» της Ρεάλ Μαδρίτης Ιβάν Ζαμοράνο, αλλά και δύο πρώην παικτών του Ολυμπιακού, του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και του Γκαμπριέλ Σούρερ.

11.500.000 αρχεία-ντοκουμέντα!

Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων οικονομικών στοιχείων στην ιστορία ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο με ένα ανώνυμο μήνυμα στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Η προσέγγιση -που θύμιζε το στιλ του Εντουαρντ Σνόουντεν των περιβόητων WikiLeaks- έγινε μέσω διαδικτύου με μια -ασαφή μεν, δελεαστική δε- υπόσχεση παροχής ενός τεράστιου αριθμού απόρρητων δεδομένων.

Η ανώνυμη πηγή δεν απαίτησε ούτε οικονομική ανταμοιβή ούτε άλλου είδους αντάλλαγμα. Ωστόσο, επέμενε στη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, ενώ αρνήθηκε την όποια συνάντηση, υποστηρίζοντας -όπως ήταν αναμενόμενο- ότι η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο! Στην ερώτηση των υπευθύνων της εφημερίδας γιατί έκανε τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, η πηγή απάντησε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να «δημοσιοποιήσει αυτά τα εγκλήματα».

Ετσι, το επόμενο διάστημα ο ανώνυμος άνδρας διοχέτευσε στην εφημερίδα 2,6 terabytes δεδομένων από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca του Παναμά. Ειδικότερα, η «Süddeutsche Zeitung» έλαβε 11.500.000 έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και που ήταν σε μορφή e-mails, αρχεία PDF, φωτογραφίες και αποσπάσματα της βάσης δεδομένων της νομικής εταιρίας Mossack Fonseca του Παναμά.

Διαβάστε επίσης:  
► Κροίσοι εξαφάνιζαν περιουσίες πριν το διαζύγιο
► Πλήθος ελληνικών offshore! Στοιχεία και για Παπασταύρου
► Ο Ισλανδός πρωθυπουργός «πυροβολεί» τα ΜΜΕ για «ένα θέμα που δεν υπάρχει» 
► Φρανσουά Ολάντ: Θα γίνουν δίκες, θα έρθουν έσοδα
► Στη λίστα των φοροφυγάδων και ο πατέρας του Ντέιβιντ Κάμερον!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Toυ έκοψε το πέος αλλά τον θέλει πίσω

Ο Βραζιλιάνος που ακόμη μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία για να...