Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Οπλο κατά του ιού του AIDS γεννά ελπίδες

Πιο κοντά σε εμβόλιο έπειτα από ανακάλυψη για τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης

Μία πολύ λεπτή χαραμάδα ευκαιρίας στα πρώτα στάδια μόλυνσης από τον HIV εντόπισαν ερευνητές για να μπορέσουν να φτάσουν στη δημιουργία ακόμα και εμβολίου, όπως φιλοδοξούν.

Οι ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center, στις ΗΠΑ, που μελέτησαν πιθήκους οι οποίοι είχαν εκτεθεί στον SIV (τον αντίστοιχο του HIV στα ζώα) διαπίστωσαν, όπως εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής Dan Barouch, ότι «τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων ημερών μετά την έκθεση στον ιό και πριν από τον αρχικό εντοπισμό του στο αίμα είναι καίριας σημασίας για τον καθορισμό της πορείας της μόλυνσης».

Ωστόσο επισημαίνει ότι «αυτή η περίοδος είναι αδύνατον να μελετηθεί στους ανθρώπους», όμως η εν λόγω έρευνα είναι ό,τι πιο εμπεριστατωμένο έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την οξεία μορφή HIV/SIV.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του παρακολούθησε 44 πιθήκους θετικούς στον SIV και πραγματοποίησε αναλύσεις στα ζώα τόσο τη μέρα 0 όσο και την 1η, την 3η, την 7η και τη 10η μετά τη μόλυνσή τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο SIV μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στο σώμα μέσω του ιικού RNA, δηλαδή του γενετικού υλικού του SIV, το οποίο εντοπίστηκε σε τουλάχιστον έναν ιστό έξω από το αναπαραγωγικό σύστημα στους περισσότερους πιθήκους οι οποίοι εξετάστηκαν 24 ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό.

Αντίδραση

«Εκτός από τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, παρατηρήθηκε μια τοπική φλεγμονώδης αντίδραση που δείχνει να καταστέλλει την εγγενή και επίκτητη ανοσία έναντι των ιών και, ως εκ τούτου, αυξάνει πιθανώς την αναπαραγωγή του» σχολιάζει ο καθηγητής Barouch.

Επιπλέον, τα επίπεδα των γονιδίων στο σηματοδοτικό μονοπάτι TGF-beta, που καταστέλλει τις επίκτητες ανοσοαντιδράσεις, είχε ενεργοποιηθεί από την πρώτη κιόλας μέρα της μόλυνσης.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι διαπιστώσεις για τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης με HIV/SIV θα είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την παρεμπόδιση της μόλυνσης, όπως τα εμβόλια, τα αντισώματα, τα μικροβιοκτόνα και τα φάρμακα» εξηγεί ο δρ Barouch, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι «να αξιολογήσουμε πώς οι διαφορετικές παρεμβάσεις μπορεί να επιδράσουν σε αυτά τα πρώτα στάδια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...