«Εφιάλτης» τα 500ευρα

Οι κάτοχοί τους κινδυνεύουν να μπλέξουν με την Εφορία ή να χάσουν μέρος της αγοραστικής τους αξίας

Οι κάτοχοί τους κινδυνεύουν να μπλέξουν με την Εφορία ή να χάσουν μέρος της αγοραστικής τους αξίας 

Διπλό κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν «αποταμιεύσει» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε σεντούκια, στρώματα ή τραπεζικές θυρίδες. Κι αυτό διότι υπάρχει περίπτωση είτε να χάσουν μέρος από την αξία τους, αν τελικά τα 500ευρα αποσυρθούν από την κυκλοφορία, ή να φορολογηθούν άγρια σε περίπτωση που η Εφορία τα θεωρήσει αδήλωτο εισόδημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει στις 4 Μαΐου την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Ειδικό ενδιαφέρον αποκτά για τη χώρα μας μια τέτοια εξέλιξη λόγω capital controls. Υπενθυμίζεται ότι όσοι προέβησαν σε αναλήψεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από τους περιορισμούς προτίμησαν σε αρκετές περιπτώσεις νομίσματα των 500 ευρώ, καθώς αποθηκεύονται ευκολότερα σε περιορισμένους χώρους όπως οι θυρίδες. Οι τράπεζες δέχονται μόνο σε καταθετικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό σε νομίσματα των 500 ευρώ (εφόσον ασφαλώς δικαιολογείται η κατάθεση, π.χ. έχει προηγηθεί ανάληψη) και εν συνεχεία δίδουν στον καταθέτη το ίδιο ποσό σε μετρητά σε μικρότερα νομίσματα.

Ομως, οι τράπεζες χρεώνουν από 3 έως 5 ευρώ τους πελάτες τους που προσέρχονται στα γκισέ για να ανταλλάξουν 500ευρα. Στις εν λόγω συναλλαγές δηλαδή οι τράπεζες παρακρατούσαν ποσοστό που υπερβαίνει το 0,15%, επικαλούμενες το κόστος συγκέντρωσης και μεταφοράς των χαρτονομισμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος κίνδυνος: η Εφορία να διατάξει φορολογικό έλεγχο και να αιτηθεί το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων. Στην περίπτωση αυτή, εάν εντοπιστούν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να εξηγήσει την προέλευσή τους με φορολογικές δηλώσεις ή και «πόθεν έσχες». Και στην περίπτωση που δεν μπορεί να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, ενδέχεται να φορολογηθεί με συντελεστή έως 40% που επιβάλλεται σε αδήλωτα εισοδήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ