«Χρυσά» πλασματικά έτη

Η εισφορά που θα απαιτείται μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού θα φτάσει από 6,67% σήμερα στο 20%

Η εισφορά που θα απαιτείται μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού θα φτάσει από 6,67% σήμερα στο 20%

Κατακόρυφη αύξηση του ποσού που θα απαιτείται στο εξής για την εξαγορά πλασματικών ετών με σκοπό τη συνταξιοδότηση αναμένεται να προκύψει από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι προωθούμενες επώδυνες παρεμβάσεις προβλέπουν ότι από το 6,67% που είναι σήμερα η εισφορά, η οποία πρέπει να καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους για αναγνώριση πλασματικών ετών ως συντάξιμων, θα αυξηθεί δραματικά και θα φτάσει το 20%. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία εξαγοράς πλασματικών ετών οδηγείται σε κατάργηση, αφού τα ποσά που θα απαιτούνται θα είναι αποτρεπτικά για όσους ασφαλισμένους θα ήθελαν να επιλέξουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωριστούν έως 12 πλασματικά έτη και έως επτά έτη στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο Δημόσιο θεωρούνται συντάξιμες οι αποδοχές που προκύπτουν από τον βασικό μισθό του υπαλλήλου, το επίδομα 140 ευρώ και από το επίδομα θέσης, όπως ήταν καθορισμένο από τη νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2011.

Στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα το κόστος εξαγοράς προκύπτει ως αποτέλεσμα από το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2015. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ποσό εξαγοράς κυμαίνεται περίπου ανά περίπτωση από τα 140 έως τα 170 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το εάν πρόκειται για τον δημόσιο ή για τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα.

Οι εισφορές των εργαζομένων

Ομως αυτό το κόστος αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση που αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Αντί στην εξαγορά να υπολογίζεται εισφορά 6,67%, θα υπολογίζεται στο εξής εισφορά 20%, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του τελικού ποσού που εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 250 ευρώ τον μήνα σε αρκετές περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά προκύπτει ως ποσοστό των αποδοχών των ασφαλισμένων κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ