Οι «άθλιοι» της Apple!

Φωτογραφίες-σοκ από εργοστάσιο της εταιρίας! 6.000 εργαζόμενοι ζούσαν σε κοιτώνες-κλουβιά, μοιράζονταν κοινή τουαλέτα ανά όροφο, ενώ οι κοριοί έκαναν πάρτι

Στοιβαγμένοι σαν κιβώτια, σε χώρους μηδενικής υγιεινής, που έμοιαζαν πιο πολύ με κλουβιά παρά με κοιτώνες, ζούσαν οι εργαζόμενοι εργοστασίου που παράγει προϊόντα της Apple στη Σανγκάη.

Πλήρωναν μάλιστα ένα μέρος του μικρού μισθού τους για να αποκτήσουν το δικαίωμα να κοιμούνται σε αυτούς ύστερα από βάρδιες εργασίας που έφταναν τις 12 ώρες.

Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες του δημοσιογράφου Τζορτζ Νόουλς, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail», προκαλούν δέος. Το κτίριο των κοιτώνων, που τώρα έχει εγκαταλειφθεί, καθώς υπήρξε μεταστέγαση των ενοίκων, μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 6.000 εργάτες της εταιρίας Pegatron, η οποία παράγει iPhones για λογαριασμό της Apple.

4reqwrtae 3

Οι εργάτες δούλευαν 12ωρες βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα λαμβάνοντας 320 ευρώ τον μήνα, ενώ θα μπορούσαν να κερδίσουν άλλα 255 ευρώ, αν έκαναν καθημερινές υπερωρίες.

Από τον μισθό τους παρακρατούνταν 20 ευρώ ως «ενοίκιο» για τους κοιτώνες στο τετραώροφο κτίριο της Pegatron. Σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν διώροφα κρεβάτια για οκτώ άτομα, ενώ υπήρχαν και κοιτώνες με 12 κρεβάτια.

Οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες, καθώς οι ένοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και κοριούς, ενώ μόνο μία κοινή τουαλέτα σε κάθε όροφο κάλυπτε τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων, με 30 λεκάνες, 30 κοινές ντουζιέρες και 50 νιπτήρες.

Πλαστικά σκαμπό

Το φαγητό σερβιριζόταν σε μια λιτή τραπεζαρία με πλαστικά σκαμπό, ενώ στους τοίχους του κτιρίου ήταν γραμμένες οδηγίες για τους εργαζομένους.

4reqwrtae 4

Η Pegatron παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες στους κοιτώνες ήταν απαράδεκτες και ότι παρέβαιναν τον κώδικα συμπεριφοράς της Apple. Η τελευταία με επιστολή της στην «Daily Mail» δήλωσε ότι εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ