Βρήκαν DNA αρουραίου σε μπέργκερ

Ερευνητές ανέλυσαν 258 είδη 79 εταιριών, όπου ανακάλυψαν γενετικό υλικό ανθρώπων και τρωκτικών και ανακρίβειες στη διατροφική αξία

Υστερα από αυτή την είδηση μπορεί να μην ξαναδείτε το χάμπουργκερ με το ίδιο μάτι. Ερευνητές ανέλυσαν στο εργαστήριο 258 είδη μπέργκερ από 79 διαφορετικές εταιρίες και ανίχνευσαν στη σύνθεσή τους ίχνη από DNA ανθρώπων και αρουραίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ 
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ 

Η αμερικανική εταιρία Clear Labs, που πραγματοποίησε την ανάλυση, σημειώνει βέβαια ότι τα ευρήματα, αν και δυσάρεστα, δεν είναι πιθανόν να βλάψουν την υγεία του καταναλωτή, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ανθρώπινο γενετικό υλικό ήταν τρίχες που είχαν πέσει κατά λάθος στα υλικά την ώρα της παρασκευής, ενώ το ζωικό DNA ήταν από περιττώματα ποντικών, πιθανόν σε άπλυτα λαχανικά.

Χρησιμοποιώντας συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι ερευνητές του Clear Labs ανέλυσαν τα προϊόντα ως προς την ακρίβεια της διατροφικής αξίας που αναγράφεται στις συσκευασίες τους, συμπεριλαμβανομένων θερμίδων, υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης.

Από τα 258 δείγματα, τα τρία βγήκαν θετικά σε DNA αρουραίων, ενώ σε ένα εντοπίστηκαν ίχνη ανθρώπινου DNA. Το 13% όλων των μπέργκερ με κρέας ωστόσο κρίθηκε «προβληματικό», ποσοστό που ανήλθε στο 23,6%, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν και τις 89 χορτοφαγικές βερσιόν.

Πολλά συστατικά

Το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό αποδόθηκε από τους ειδικούς στην πολυπλοκότητα της σύνθεσης των μπέργκερ για χορτοφάγους, καθώς περιέχουν συνήθως περισσότερα συστατικά.

Σε δύο από τα λεγόμενα veggies βρέθηκαν ίχνη βοδινού κρέατος, ενώ σε ένα μπέργκερ με μαύρα φασόλια δεν βρέθηκαν καθόλου φασόλια. Επιπλέον, στο 4,3% των δειγμάτων εντοπίστηκαν ίχνη παθογόνου DNA, δηλαδή ιών και βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διατροφική αξία των συσκευασμένων μπέργκερ, από τα 47 που εξετάστηκαν, τα 38 είχαν περισσότερες θερμίδες από αυτές που αναγράφονταν στις συσκευασίες τους. Ο συνιδρυτής της εταιρίας Clear Labs Μάνι Γκοράσι δήλωσε ωστόσο εντυπωσιασμένος από τις καλές επιδόσεις που είχαν σε θέματα υγιεινής τα μπέργκερ μεγάλων αλυσίδων fast food, σε σχέση με τα μπέργκερ που πωλούνται συσκευασμένα στη λιανική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ