Ηλεκτροσόκ στα έξοδα!

Βρετανοί εφευρέτες δημιούργησαν βραχιόλι που θα ενεργοποιείται και θα «χτυπά» με 255 βολτ όσους δεν μπορούν να αντισταθούν σε υπέρογκα έξοδα

Πώς μπορεί να πάψει κανείς να είναι σπάταλος; Μόνο με ένα ηλεκτροσόκ, μικρής όμως έντασης, μπορεί να συνέλθει, πιστεύουν οι εφευρέτες βρετανικής εταιρίας, που δημιούργησαν «έξυπνο» σύστημα, το οποίο ενημερώνει μέσω μιας μικρής ηλεκτρικής εκκένωσης όποιον έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα θα ήθελε ή καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για την εφεύρεση της Intelligent Environments, η οποία συνδέει ασύρματα τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη με το τεχνολογικό βραχιόλι Pavlok. Οταν ξοδεύει περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι πρέπει, το σύστημα ενεργοποιείται.

Ως σημείο αναφοράς έχει το όριο στον τραπεζικό λογαριασμό που επέλεξε ο ίδιος ο πελάτης, οπότε όταν οι καταθέσεις του πέφτουν κάτω από αυτό το όριο, το σύστημα στέλνει σήμα στο βραχιόλι Pavlok που φοράει. Εκείνο, με τη σειρά του, τον «χτυπάει» με ένα μίνι ηλεκτροσόκ 255 βολτ, ώστε να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να ξοδεύει. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ντέιβιντ Γουέμπερ, είναι ο πελάτης που έχει τον έλεγχο του συστήματος και όχι το αντίστροφο, καθώς οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να το απενεργοποιήσει. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει βρεθεί τράπεζα που να εντάξει το σύστημα στη λειτουργία της και οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Στο σπίτι

Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί το σύστημα και στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη φορά το βραχιόλι Pavlok συνδέεται ασύρματα με τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος των σπιτιών, που προς το παρόν δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μετρητές οι οποίοι συνδέονται στο διαδίκτυο, μεταφέροντας τα δεδομένα που καταγράφουν σε εφαρμογή.

Οταν η κατανάλωση ρεύματος ξεπεράσει το όριο που έχει ορίσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, το βραχιόλι τον ενημερώνει μέσω του ηλεκτροσόκ. Την ίδια στιγμή, ενεργοποιείται αυτόματα η επιλογή χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, η οποία απενεργοποιεί συσκευές όπως το aircondition ή θερμοσυσσωρευτές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

Ωστόσο, ο χρήστης του συστήματος της Intelligent Environments μπορεί να «παρακούσει» την προειδοποίηση. Αν το θελήσει, μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τις ηλεκτρικές συσκευές, γνωρίζοντας όμως ότι θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ