Ο εθισμός στα πορνό σκοτώνει τη σεξουαλικότητα των εφήβων

Σήμα κινδύνου για τα παιδιά που παγιδεύονται σε ροζ ιστοσελίδες.

Σε κίνδυνο θέτει τη σεξουαλικότητα των εφήβων τυχόν εξάρτησή τους από πορνογραφικό υλικό και ιδιαίτερα όταν έχουν σε αυτό online πρόσβαση. Ανάμεσα στις συνέπειες της παρακολούθησης ΧΧΧ ταινιών, όπως προειδοποιούν οι γιατροί, είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας, η πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά και η συναισθηματική σκληρότητα. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την ιταλική Εταιρεία Ιατρικής Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής (SIAMS) είναι ανησυχητικά. Το 25% των νέων 14-16 ετών περνά πολύ χρόνο σε ιστοσελίδες πορνό, διατρέχοντας έτσι άμεσο κίνδυνο να αναπτύξει σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κι όχι μόνο. Η πολύωρη παρακολούθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά και εθισμό στο σεξ. Η έρευνα έδειξε ότι από το 2005 ο αριθμός των θαμώνων στις ιστοσελίδες πορνό στην Ιταλία έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού από πέντε εκατομμύρια που ήταν, έφτασε στα οκτώ εκατομμύρια. Από αυτούς, το 10% είναι ανήλικοι. Θεωρείται ότι ανάλογα είναι και τα διεθνή ποσοστά.

«Η εξάρτηση από το σεξ δεν είναι νέο φαινόμενο» δηλώνει ο ψυχολόγος και θεραπευτής Στέφανο Μποβέρο. Πρόκειται για συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία, που επηρεάζει τόσο πολύ τη σκέψη, ώστε να οδηγεί σε τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει και τους στόχους που φιλοδοξούν να πετύχουν οι εξαρτημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή χάνουν το ενδιαφέρον τους και τη διάθεση να πετύχουν οτιδήποτε που δεν έχει σχέση με το σεξ. Σήμερα αυτή η διαταραχή έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των νέων εξαρτήσεων, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά, ασχέτως αν ακόμη παραμένουν υποτιμημένες οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις της. Ωστόσο η πορνοεξάρτηση εμφανίζεται ως επέκταση ενός συγκεκριμένου ψυχαναγκαστικού αυτοερωτισμού, σημειώνει ο Ιταλός επιστήμονας.

Το πολύωρο στήσιμο μπροστά στην οθόνη από την οποία περνούν από τα μάτια των εφήβων ερωτικές εικόνες μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. «Η απώλεια της λίμπιντο οφείλεται στο γεγονός ότι η πορνοεξάρτηση οδηγεί -όποιον την έχει- στο να τα κάνει όλα μόνος του. Κάτι που τον απομακρύνει από τη συναισθηματική τρυφερότητα. Η συνήθεια του αυτοερωτισμού (αυνανισμού) γίνεται καταστροφική, επειδή ενισχύει την παρακμή της απόλαυσης και της ερωτικής επιθυμίας όταν πρόκειται να γίνει σεξ με άλλο άτομο. Επιπλέον ενισχύεται το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτισης, επειδή προκαλούνται τροποποιήσεις στις χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου».

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ