Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Η Μαρία Τσάκου βγαίνει «στον αφρό»!

Η δικηγόρος με ειδικότητα στις ασφαλίσεις πλοίων μοιάζει αποφασισμένη να αφήσει πίσω της την «σκιά» των πιο ισχυρών μελών της οικογένειας.

5fg98gh965Στον αφρό της δημοσιότητας που απολαμβάνει το βαρύ εφοπλιστικό όνομα του ομίλου Τσάκου προσπαθεί με χίλιους τρόπους να βρεθεί η άγνωστη ξαδέλφη του Νικόλα Τσάκου, Μαρία. «Βγαίνει στο ραδιόφωνο, δίνει συνεντεύξεις, κατεβαίνει για βουλευτής, δουλεύει στη ναυτιλία, αλλά, φευ» σχολιάζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Ακτής Μιαούλη παρακολουθώντας την εδώ και ένα έτος προσπάθειά της να αφήσει το αποτύπωμά της στην κοινή γνώμη ασχολούμενη με τα κοινά.

Ελάχιστοι στον κλάδο της ναυτιλίας και ακόμα λιγότεροι αρχισυντάκτες lifestyle περιοδικών γνωρίζουν ακόμα και την ύπαρξή της, όταν ο Νικόλας Τσάκος και η σύζυγός του Σήλια Κριθαριώτη προσελκύουν σαν μαγνήτης τους παπαράτσι και οι δημόσιες εμφανίσεις τους γίνονται πρωτοσέλιδα.

Η Μαρία όμως εμφανίζεται πλέον αποφασισμένη να βγει από τη σκιά των ισχυρότερων μελών της οικογένειας και να διακριθεί για την προσφορά της στην κοινωνία. Εξασφάλισε έτσι μια θέση σε ειδικό αφιέρωμα στο πρώτο τεύχος του lifestyle περιοδικού του εφοπλισμού «Trade Winds Plus», το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βίβλο για τη θεματολογία αυτή. Η παρουσία της δεν αποτελεί έκπληξη για όσους έχουν προσέξει την προσπάθειά της να αναδειχθεί αλλά και για ορισμένους διευθυντές ελληνικών media που αναφέρουν ότι δέχτηκαν τους τελευταίους λίγους μήνες κρούσεις για δημοσίευση συνεντεύξεων και παρουσιάσεων της Μαρίας Η. Τσάκου.

Ποια είναι λοιπόν η Μαρία Τσάκου; Είναι η κόρη του Ηλία Τσάκου, αδελφού του ζωντανού θρύλου της ποντοπόρου καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Φέρει το ίδιο όνομα με την πολύ γνωστότερη ξαδέλφη της, την αείμνηστη Μαρία Τσάκου, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή προ διετίας, αφήνοντας πίσω παρακαταθήκη με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με τέτοιους συγγενείς δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί απουσίαζε μέχρι τώρα από το φως των προβολέων της δημοσιότητας, αναφέρουν κύκλοι που παρακολουθούν τις δραστηριότητες του ομίλου. Και ας είναι συνιδιοκτήτρια του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Amagi Radio, στον οποίο παρουσιάζει εβδομαδιαίο talk show. Στο «βιογραφικό» της καταγράφεται και το γεγονός ότι κατέβηκε ως υποψήφια βουλευτής στις δύο περσινές εκλογικές αναμετρήσεις με το κόμμα της Δράσης στη Χίο, από όπου έλκει την καταγωγή της.336f85f95il58

Η 43χρονη σήμερα Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τα Καρδάμυλα της εφοπλιστομάνας Χίου, πατρίδας του πατέρα της Ηλία και του αδελφού του Παναγιώτη. Για την ακρίβεια κατάγεται από τα Καρδάμυλα – για να είμαστε εντάξει και με τους Καρδαμυλίτες, που εδώ και λίγες δεκαετίες θέλουν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Χίο. Η σχέση της με τα Καρδάμυλα είναι πολύ στενή, καθώς, εκτός του παραδοσιακού δεσίματος της εφοπλιστικής κοινωνίας που ανδρώθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες στο νησί, η Μαρία παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της και καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού Μιχάλη Κουιμάνη.

Μετακόμισε στο Λονδίνο σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ώστε να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από το οποίο και αποφοίτησε, για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Ελαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο της το 1993 και από την επόμενη χρονιά άρχισε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Εργάζεται σήμερα στη Lotus Shipping συμφερόντων της οικογενείας, η οποία έχει ακόμα τουλάχιστον τρεις γνωστότερες ναυτιλιακές. Την Tsakos Shipping & Trading, συμφερόντων του θείου της Παναγιώτη, την εισηγμένη στη Wall Street, Tsakos Energy Navigation συμφερόντων του ξαδέρφου της Νικόλα και την Entrust Maritime συμφερόντων του πατέρα της Ηλία. Μεταξύ τους οι εταιρείες αυτές υπολογίζεται ότι ελέγχουν στόλο άνω των 100 ποντοπόρων πλοίων, στην πλειονότητά τους δεξαμενόπλοια.

Δικηγόρος με ειδίκευση στις ασφαλίσεις, αγαπάει τη ναυτιλία και φαίνεται ότι πέτυχε τουλάχιστον δύο από τους στόχους της νεότητάς της αφού, όπως δηλώνει η ίδια, στα οκτώ της χρόνια ήθελε να γίνει καπετάνιος και στα δώδεκα δικηγόρος. Μιλάει πέντε γλώσσες, με τα ιταλικά να αποτελούν την τελευταία κατάκτησή της, καθώς τα έμαθε στο «διάλειμμα» που αποφάσισε να κάνει στην καριέρα της στη ναυτιλία από το 2007, για άγνωστους λόγους. Σε αυτό το διάλειμμα πάντως παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, σεμινάρια ψυχολογίας και επίλυσης διαφορών και άλλων θεματικών αντικειμένων.

Στην «αρένα» της πολιτικής

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το περιβάλλον και τα κοινωνικά. Συμμετέχει στην Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος της αείμνηστης εξαδέλφης της, «Μαρία Τσάκος» που, με έδρα στη Χίο και την Αθήνα αναλαμβάνει δράσεις προώθησης της ναυτιλίας, έχοντας πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο με επίκεντρο το νησί.

Αφιερώνει εξίσου πολύ χρόνο, όπως προαναφέραμε, στον ραδιοφωνικό της σταθμό, στον οποίο είναι συνιδιοκτήτρια με τον Κυριάκο Αθανασιάδη. Είναι και εκ των μελών της οικογένειας Τσάκου που, σύμφωνα πάντοτε με το «Trade Winds Plus», ασχολείται και με την επένδυσή τους στην ψαροταβέρνα του Κόλλια, η οποία από τα Ταμπούρια του Πειραιά έχει μετεγκατασταθεί στη λεωφόρο Συγγρού, κοντά στο ίδρυμα Τσάκου και στα γραφεία της ομώνυμης ναυτιλιακής.

Ικανό στέλεχος των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η Μαρία έχει δουλέψει κοντά σε κορυφαίους παράγοντες του ομίλου. Αλλωστε, λάδι τής έχει βάλει ο κατά πολλούς μεγαλύτερος εφοπλιστής του κόσμου, ο Γιάννης Αγγελικούσης.

Πάντως η πολιτική σταδιοδρομία της δεν είχε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, ανάλογη επιτυχία. Κάτι για το οποίο προφανώς μερίδιο ευθύνης πέφτει και στη μικρή εκλογική απήχηση που κατάφερε τελικά να έχει το κόμμα της Δράσης με το οποίο η Μαρία επέλεξε να πολιτευτεί. Στην εκλογική περιφέρεια της Χίου, όπου και ήταν υποψήφια, επί συνόλου 31.900 ψήφων η Δράση έλαβε στις 6 Ιουνίου μόλις 378 ψήφους έναντι 10.780 της Ν.Δ., 6.000 του ΠΑΣΟΚ και 5.800 του ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...