Σχέδια μείωσης μαθημάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις

Σε μείωση του αριθμού των μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη μείωση του άγχους και της ταλαιπωρίας των υποψήφιων φοιτητών. Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του 10 από την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι ειδήσεις για τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης έρχονται από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σκιαγράφησε τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, προανήγγειλε τη μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων σε τέσσερα. «Πρέπει τα μαθήματα να είναι λιγότερα κατά δύο. Να είναι πλέον τέσσερα, έναντι έξι που ήταν μέχρι τώρα» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι εξετάσεις δεν πρέπει να αποτελούν δοκιμασία των αντοχών των μαθητών μας, αλλά δοκιμασία των γνώσεων και της κριτικής τους σκέψης στα βασικά μαθήματα».

Από την άλλη, ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του αναφορικά με τη βάση του 10, την οποία χαρακτήρισε ως «θεραπεία της εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βάσεις» που ύστερα από πολλή σκέψη δεν αξιοποιήθηκε στις φετινές εξετάσεις. «Θα δούμε τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών και θα επανεξετάσουμε το θέμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε όμως και στο φλέγον θέμα των αλλαγών στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, όπου υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού, ενώ οι υποχρεωτικές μεταθέσεις θα είναι ελάχιστες και μόνο όπου είναι αναγκαίες.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως επανέρχεται ο θεσμός των μετεγγραφών και για τους εισακτέους του 2011, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από εισακτέους του 2012 ήταν χαμηλός (4.604) και πολύ κάτω από το 10% του συνολικού αριθμό εισακτέων. «Επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε τις μετεγγραφές εν μέσω του εαρινού εξαμήνου, αυτοί που θα μετεγγραφούν θα πάνε στο νέο ίδρυμα τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς» εξήγησε ο υπουργός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ