Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

O ευεργετικός ρόλος των πράσινων λαχανικών

Τι αναφέρουν πρόσφατες έρευνες.

Η υψηλή κατανάλωση  των πράσινων λαχανικών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική απ’ ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη. Ενας μεγάλος αριθμός κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, θα μπορούσε να ελέγχεται από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα (ILCS), βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και προστατεύουν το σώμα από τα «κακά» βακτήρια στο έντερο. Επίσης πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις τροφικές αλλεργίες, στις φλεγμονώδεις νόσους και την παχυσαρκία, και μπορεί να εμποδίσουν ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.

Ο δρ Gabrielle Belz και οι συνεργάτες του από το Walter and Eliza Hall (Ινστιτούτο Μοριακής Ανοσολογίας) ανακάλυψαν ότι το γονίδιο T-bet είναι απαραίτητο για την παραγωγή αυτών των κρίσιμων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι το γονίδιο αυτό ανταποκρίνεται όταν τρώμε. Ο δρ Belz είπε ότι η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι το T-bet ήταν απαραίτητο για τη δημιουργία ενός υποσυνόλου των ILCS κυττάρων, το οποίο είναι ένα είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις που εισέρχονται μέσω του πεπτικού συστήματος. «Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι το T-bet είναι το βασικό γονίδιο που καθοδηγεί τα κύτταρα να εξελιχθούν σε ILCS, το οποίο έχει επιρροές στις τροφές που τρώμε και στα βακτήρια στο έντερο. Το ILCS είναι ουσιώδεις για την ανοσολογία του πεπτικού συστήματος και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε εντοπίσει ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των ILCS» είπε ο δρ Belz.

Ο Dr Belz είπε ότι οι πρωτεΐνες στα πράσινα φυλλώδη (σταυρανθή) λαχανικά είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με έναν υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας που ενεργοποιεί το Τ-bet, και μπορεί να παίζει ρόλο στην παραγωγή αυτών των κρίσιμων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πρωτεΐνες σε αυτά τα πράσινα φυλλώδη μπορεί να είναι μέρη του ίδιου συστήματος που χρησιμοποιείται από το T- bet για την παραγωγή των ILCS. Ο δρ Belz δήλωσε ότι ενδιαφέρονται πολύ να δουν πώς τα προϊόντα αυτών των λαχανικών είναι σε θέση να μετατρέψουν το T-bet σε ILCS, αφού μας δίνει περισσότερη διορατικότητα στο πώς τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα βακτήρια του εντέρου.

Τα ILCS είναι σημαντικά για τον οργανισμό για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της ανοχής, της ανοσίας και της φλεγμονής. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε στην ερευνητική ομάδα περαιτέρω διορατικότητα και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την ενεργοποίηση του ILCS. Μέχρι πρόσφατα, ήταν δύσκολο να απομονώσει κανείς ή να παράγει ILCS. Γι’ αυτό οι  ερευνητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι και υπάρχει προοπτική για μελλοντική έρευνα σε αυτά τα κύτταρα.

Τα ILCS παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-22 (IL-22), η οποία μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την εισβολή των βακτηρίων.  Η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι χωρίς το γονίδιο T-bet το σώμα είναι πιο επιρρεπές σε βακτηριακές λοιμώξεις που εισέρχονται μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό υποδηλώνει λοιπόν ότι η αύξηση των ILCS στο έντερο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών βακτηριακών λοιμώξεων. Τα ILCS βοηθούν στη διατήρηση ενός «υγιούς» περιβάλλοντος στο έντερο, με την προώθηση καλών βακτηριδίων και την επούλωση μικρών πληγών και εκδορών που είναι κάτι κοινό στους ιστούς του εντέρου. Μπορεί να έχουν επίσης ρόλο στην επίλυση του καρκίνου. Η κατανόηση της βιολογίας των ILCS και τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους που στοχεύουν αυτά τα κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση των ILCS σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να είναι αρκετά δραστήρια, όπως σε λοιμώξεις ή σε ορισμένες μορφές καρκίνου ή καταστρέφοντάς τα σε καταστάσεις όπου είναι υπερδραστήρια, όπως στη χρόνια φλεγμονώδη νόσο. Τι θα λέγατε εσείς για αρχή να εντάξετε στη διατροφή σας καθημερινά τα πράσινα λαχανικά;

Σοφία Τικταμπανίδη

[email protected]

Διατροφολόγος BSc University of Nottingham MSc UCL, MSc London Met

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...