Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Διπλό ράπισμα στον άσωτο Χάρι από τον οργισμένο Κάρολο!

Αντιμέτωπος με την οργή του πληγωμένου πατέρα του ήρθε...

Οι πικάντικες ατάκες της Ντάνιελς στο δικαστήριο για τον έκφυλο Ντόναλντ Τραμπ

Οι λεπτομέρειες της Στόρμι Ντάνιελς στη δικαστική αίθουσα για...

Κλειστή και φέτος η διάσημη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο υπό τον φόβο...

Ακόμη ένα καλοκαίρι θα παραμείνει κλειστή η παραλία «Ναυάγιο»...

Ο Μικρός Κεραμεικός παρουσιάζει το ολόφρεσκο «Spring Music Festival»

Με ένα νέο μουσικό φεστιβάλ θα κλείσει τη σεζόν...

Οι τροφές που γίνονται ασπίδα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας

Ντομάτες, λαχανικά και σοκολάτα λειτουργούν ως ήπια αντηλιακά.

Η αντηλιακή προστασία περνάει και από το στόμα! Νέες έρευνες δείχνουν ότι και τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία «ασπίδας» για το δέρμα μας απέναντι στον ήλιο. Οι ντομάτες είναι οι πιο ευεργετικές, ενώ βοηθούν επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα. Το κερασάκι, δε, των «γευστικών» νέων είναι ότι η σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ήπιο αντηλιακό. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που καταναλώνουν πέντε κουταλιές πουρέ ντομάτας καθημερινά είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Την ίδια ώρα, Γερμανοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης για δέκα εβδομάδες προστατεύει ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα. Πολύ πλούσια σε βήτα καροτίνη είναι τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι.

Δύο άλλα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες C και Ε φαίνεται να προστατεύουν ενάντια στο έγκαυμα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η προσθήκη, δε, ελαιολάδου και άλλων υγιεινών λιπαρών μπορεί επίσης να θωρακίσει το δέρμα μέσω της βιταμίνης Ε, ενώ διευκολύνουν και την απορρόφηση του λυκοπενίου και της βήτα καροτίνης από τα τρόφιμα που είναι επίσης βοηθητικά στην ηλιοπροστασία. Και οι ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε σελήνιο, φαίνεται να παίζουν ρόλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «κούραραν» δερματικά κύτταρα με σελήνιο προτού τα εκθέσουν σε ακτινοβολία UV και αποδείχθηκε ότι είχαν το ίδιο χαμηλά επίπεδα βλάβης με τα κύτταρα που δεν εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Τέλος, ερευνητές από το Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 20 γραμμαρίων σοκολάτας πλούσιας σε κακάο καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες διπλασίασε τον χρόνο που το δέρμα άντεχε και δεν κοκκίνιζε στην έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από τη Βρετανική Ενωση Δερματολόγων, τα επίπεδα προστασίας που παρέχουν τα παραπάνω τρόφιμα είναι μικρά και κανένα συστατικό τους δεν έχει αποδειχθεί πως διαθέτει συγκρίσιμες ιδιότητες με τα μέσα ηλιοπροστασίας, όπως το αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χάνουμε τίποτα με το να ενισχύουμε την προστασία του δέρματός μας και διατροφικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Aννα Παναγιωτοπούλου: Η νόσος του αιώνα «τσάκισε» τη «Μανταμ Σουσου»

Το φευγιό της σπουδαίας Aννας Παναγιωτοπούλου στα 76 της...

Ο Γιώργος δεν είναι πονηρός

Με ένα μοναδικό εθιμοτυπικό που θύμιζε άλλες εποχές, έχοντας...

Πασχαλινοί Mykonians!

Αλλο που δεν ήθελαν οι... Mykonians για να βρεθούν...

«Φοβάμαι μην καταλήξω σαν τον Αλεξ»

Μνήμες από την υπόθεση ανελέητου bullying και δολοφονίας του...