Τι κρύβεται πίσω από τις εξάρσεις και την εφίδρωση λόγω ζέστης

Πότε είναι φυσιολογική η αντίδραση του οργανισμού και πότε δείχνει πρόβλημα.

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το πρόβλημα της εφίδρωσης και των εξάψεων που νιώθουμε. Εφίδρωση και εξάψεις αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού και βοηθούν τον οργανισμό να διατηρηθεί δροσερός. Ωστόσο η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας, όπως η υπογλυκαιμία. Παρ’ ότι συνδέεται με τους διαβητικούς, μπορεί να συμβεί και σε μη διαβητικούς, όταν αυτοί παραλείψουν κάποιο γεύμα καθώς τότε η έλλειψη γλυκόζης στο αίμα πυροδοτεί την έκλυση αδρεναλίνης και αυτή με τη σειρά της εφίδρωση. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία εκδήλωσης εξάψεων, αφού προκαλεί την υπερπαραγωγή μιας ορμόνης που διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Ορμονικό θέμα (συγκεκριμένα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) αντιμετωπίζουν όμως και οι άντρες που ιδρώνουν πολύ στη διάρκεια της νύχτας, ακόμα κι όταν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη. Στην περίπτωση της χαμηλής τεστοστερόνης ο υποθάλαμος (η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας του σώματος και της πίεσης) λαμβάνει το λανθασμένο μήνυμα ότι ο οργανισμός έχει υπερθερμανθεί. Και η εφίδρωση είναι ο μοναδικός τρόπος για να δροσιστεί. Στις γυναίκες αντίστοιχα οι βραδινές εξάψεις συνδέονται με την εμμηνόπαυση, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν γι’ αυτό ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να αποτελεί επίσης παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών, καθώς η λήψη τους μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων νοραδρεναλίνης στον οργανισμό. Αυτό ενδέχεται να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο αρκετοί ασθενείς παραπονιούνται κυρίως για νυχτερινή εφίδρωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται απλώς στην υπεριδρωσία, μια πάθηση που επηρεάζει το 2-3% του πληθυσμού και προκαλεί δεκαπλάσια παραγωγή ιδρώτα από το φυσιολογικό. Η υπεριδρωσία εκτιμάται ότι οφείλεται στον υπερβολικό αριθμό νευρικών σημάτων που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στους ιδρωτοποιούς αδένες. Τέλος, οι εξάψεις και το αίσθημα λιποθυμίας μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια εμφράγματος. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή συνοδεύονται και από πολλά ακόμη συμπτώματα, όπως πόνους και σφίξιμο στο στήθος που μπορεί να αντανακλούν στην πλάτη, τα χέρια ή τον αυχένα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ