Αναχωρεί για να επιστρέψει με νέες εντολές

Διάλειμμα μιας εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα γυρίσει στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου.

Διάλειμμα περίπου μιας εβδομάδας θα υπάρξει στις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία αναχωρεί για το εξωτερικό και επανέρχεται στα τέλη του μήνα. Η τρόικα φεύγει για να επιστρέψει μία εβδομάδα μετά το Eurogroup – Ecofin στην Αθήνα, με στόχο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με νέες «εντολές» από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν για νέο γύρο συσκέψεων στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Οι «μαύρες τρύπες» στον ΕΟΠΥΥ, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η λίστα των προαπαιτούμενων υποχρεώσεων αποτελούν τα «αγκάθια» που θα κυριαρχήσουν στις επόμενες συζητήσεις. Η διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη ανοχκτή σε όλα τα πεδία. «Δεν πρόκειται να είναι εύκολος ο δρόμος» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι την εβδομάδα που θα μεσολαβήσει θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεδία. «Στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν και χωρίς νέα μέτρα στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού» αναφέρουν.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την ηγεσία της τρόικας ανέκυψε ένα νέο πρόβλημα που αφορά στο έλλειμμα που παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ, το οποίο μάλιστα αυξάνεται επικίνδυνα και εκτός των στόχων που είχαν θέσει από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών και η τρόικα. Ακόμη, όσο η τρόικα βλέπει «δημοσιονομικό κενό» για το 2013 και το 2014 τίθεται στην άκρη και η λήψη απόφασης για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει και απόφαση για την ελληνική πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση» είπε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε πως οι ξένοι ελεγκτές μελετούν ακόμη τα στοιχεία που έχει προσκομίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την απόδοση του ΦΠΑ προ και μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23%.

Ταυτόχρονα, με δεδομένη την πίεση των ξένων ελεγκτών για απολύσεις βάσει αυστηρού χρονοδιαγράμματος μέχρι και το τέλος του 2014, υπό απειλή βρίσκονται οι υπάλληλοι 1.506 φορέων Γενικής Κυβέρνησης, σε ορισμένους εκ των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος εφαρμογής του μοντέλου της ΕΡΤ.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ