Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Η Μαριέττα Χρουσαλά μιλάει για την εγκυμοσύνη της κουμπάρα της, Μαρία Μενούνος

Έπειτα από 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών η Μαρία Μενούνος...

Μάικλ Τζάκσον: Συμφωνία για την πώληση των 50% των δικαιωμάτων της μουσικής...

Oι διαχειριστές της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον βρίσκονται σε...

Ο Τσιάρτας για ομόφυλα ζευγάρια: «Τα παιδιά δεν είναι για πειράματα, πρέπει...

Ο Βασίλης Τσιάρτας απάντησε για πρώτη φορά μετά το...

Φλορίντα Πετρουτσέλι: «Αν μου συνέβαινε αυτό θα τελείωνε η ζωή μου, δε...

Μετά τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη...

Μύκονος gate

Στο σκαμνί ο τέως και ο νυν δήμαρχος του κοσμοπολίτικου νησιού, που κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Μυκόνου τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις που τους αφήνουν χωρίς… δήμαρχο μετά την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου για την υπόθεση του μεγάλου διαχειριστικού σκανδάλου του δήμου. Το επίσημο δικαστικό έγγραφο, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τόσο τον νυν δήμαρχο του κοσμοπολίτικου νησιού Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα όσο και τον τέως δήμαρχο Χρήστο Βερώνη που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο νυν δήμαρχος αναμένεται να τεθεί σε αργία και να παυθεί από τα καθήκοντά του.36h956j8j96

Στο δικαστήριο οδηγούνται και δύο αντιδήμαρχοι, οι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, για απιστία και ψευδή βεβαίωση, καθώς και τρεις υπάλληλοι του δήμου και ένας γνωστός επιχειρηματίας-ξενοδόχος του Νησιού των Ανέμων. Τέλος, απαλλάσσονται οριστικά η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, καθώς και οι υπάλληλοι δύο τραπεζών. Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι -με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Κατά τον εισαγγελέα, προκύπτουν ενδείξεις για απιστία διά παραλείψεως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου εις βάρος του νυν δημάρχου Μυκόνου Αθανάσιου Κουσαθανά- Μέγα και του πρώην δημάρχου Χρήστου Βερώνη. Και για τους δύο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση του σκανδάλου που άνοιξε «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του δήμου και βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βρυώνης είχε καταβάλει εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ, ενώ ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας 80.000 ευρώ. Ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ βρίσκονται και οι δύο αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος.225hg963hj8

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση και του υπαλλήλου (ταμία) Αντώνη Ρουσσάκη με χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ. Η αποφυλάκισή του «αφαιρεί» πλέον τη χρονική πίεση για την άμεση διεξαγωγή της δίκης, την οποία ωστόσο όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν ότι επιθυμούν. Τον Μάρτιο είχε αφεθεί ελεύθερος και ο βοηθός ταμία Αντώνης Αρτέμης «Ο πελάτης μου σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι έπαιρνε εντολές από τον Ρουσσάκη, κατόπιν επιθυμίας του Χρήστου Βερώνη. Ο κ. Ρουσσάκης του υποδείκνυε να βάζει την υπογραφή του λέγοντάς του ότι ήταν εντολή του δημάρχου» ανέφερε στην «Espresso» ο δικηγόρος του Αντώνη Αρτέμη, Στέλιος Παπαγεωργίου- Γονατάς.

Το χάος στα οικονομικά και τα τρελά ποσά που χάθηκαν

Το σκάνδαλο στο αιγαιοπελαγίτικο νησί αποκαλύφθηκε το 2010, μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002 – 2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει. Στην ουσία ερευνώνται δύο παράλληλες υποθέσεις: από τη μια πλευρά, κατά πόσο επικρατούσε -και δη σκοπίμως- ένα χάος στα οικονομικά του δήμου Μυκόνου, το οποίο οδήγησε στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από δημοτικά έσοδα που δεν αναζητήθηκαν ποτέ. Και από την άλλη, κατά πόσο ορισμένοι υπάλληλοι και αιρετοί εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου.

Οπως ήταν φυσικό, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών προκάλεσε αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η παραπομπή των δύο δημάρχων σε δίκη αυτομάτως τους θέτει σε κίνδυνο να τους επιβληθεί η ποινή της αργίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Για να τεθεί σε αργία ο αιρετός του δήμου Μυκόνου θα πρέπει να σταλεί το βούλευμα παραπομπής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου από την αρμόδια δικαστική αρχή και να αναφέρει ρητώς ότι είναι αμετάκλητο.

«Είναι λυπηρό κάποιοι να βιάζονται να μας “καθαιρέσουν” χωρίς να έχουν γνώση των πραγματικών γεγονότων. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία απόλυτα εμπιστεύομαι, πριν προκριθεί οιαδήποτε εικασία. Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε ρητά και ξεκάθαρα ότι ο τελικός μας κριτής ήταν και θα είναι και πάλι ο μυκονιάτικος λαός, που τιμούμε και σεβόμαστε από την πρώτη ώρα της εκλογής μας», αναφέρει ο δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι το βούλευμα δεν έχει σταλεί ακόμη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τα ποσά που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο φαίνεται πως κατέχουν περιουσία δυσανάλογη σε σχέση με τις οικονομικές τους αποδοχές. Ολοι οι κατηγορούμενοι περίμεναν με αγωνία το τελικό βούλευμα για να δουν αν θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ουσιαστικά καθένας αγωνιζόταν για την προσωπική του επιβίωση σε μια υπόθεση που έχει τα χαρακτηριστικά του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Το σοκ που προκλήθηκε με την έκδοση του βουλεύματος, όμως, ήταν για όλους μεγάλο.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αφοπλιστική απάντηση του Πύρρου Δήμα στη Νίκη Λυμπεράκη για τη σχέση του με τη Σκαφίδα

Ο Πύρρος Δήμας καλεσμένος της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» μεταξύ...

Παντρεύονται στη Μύκονο το καλοκαίρι η γνωστή ηθοποιός και ο επιχειρηματίας

Το γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ αποφάσισε να κάνει το...

Η «άγνωστη» κόρη της Καίτης Χωματά

Η Ιουλία Μαυρομάτη είναι το κρυμμένο πρόσωπο της ζωής...

O Αποστόλης Τότσικας «λύγισε» on air

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Αποστόλης...

Η πορεία της Νατάσας Εξηνταβελώνη και το love story με τον Πάνο Βλάχο

«Αν υπάρχει παράδεισος, τότε είναι στα μάτια σου…» λέει...

Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου «έκλεψε» την καρδιά του Κίμωνα Κουρή – Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου μετά από χρόνια σχέσης με τον...

Τους «τσακώσαμε» στο κέντρο της Αθήνας – Κι όμως δεν είναι ζευγάρι αλλά πατέρας με κόρη

Βλέποντας κάποιος τον γοητευτικό κύριο με τη νεαρή κοπέλα...

Χαριτωμένη και όμορφη από μικρούλα η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Η μικρούλα μαθήτρια της φωτογραφίας πόζαρε στον φωτογραφικό φακό...