Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Η εν πλω «εκδίκηση» του τέως!

Η «Αφρόεσσα» του Κωνσταντίνου εμβόλισε σε αγώνα (στις Σπέτσες) το σκάφος του γιου του Ορνεράκη που είχε κάνει τη γελοιογραφία με το παιδιί και το στέμμα.

2296g989g79Γαλαζοαίματοι, χρυσοί Ολυμπιονίκες, αλλά και μεγάλα ονόματα της ιστιοπλοΐας και του εφοπλιστικού κόσμου είναι στη λίστα με τους famous συμμετέχοντες του «Spetses Classic Yacht Race 2013». Οι τριήμεροι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (με απόλυτη επιτυχία) για τρίτη συνεχή χρονιά στο μαγευτικό νησί των Σπετσών, ενώ τα εντυπωσιακά σκάφη και την εμπειρία απόλαυσαν από κοντά τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες.

Το παρών στον φετινό αγώνα με τις πολυάριθμες συμμετοχές έδωσε και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, ο οποίος μαζί με το παραδοσιακό του καΐκι, την «Αφρόεσσα», και το πλήρωμα που απαρτιζόταν από Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας (ανάμεσά τους και η Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004), κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου, που είχαν κατακλύσει το νησί. Ο Κωνσταντίνος ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και φιλικός, ενώ εμφανίστηκε ως μέλος του πληρώματος με μπλε πόλο μπλουζάκι, μπεζ βερμούδα και αθλητικά παπούτσια.

Ο αγώνας πάντως δεν είχε μόνο λάμψη και το «ευ αγωνίζεσθαι» να επιδείξει, αλλά και ευτράπελα κατά τη διάρκεια των ιστιοπλοϊών. Το διάσημο πλήρωμα είχε και μια άτυχη στιγμή, η οποία -αν και την είδαν πολλοί- δεν σχολιάστηκε σχεδόν από κανέναν, αφού θεωρήθηκε ένα από τα απρόοπτα των αγώνων που πολλές φορές συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να περάσει και αυτό στην ιστορία, στα ψιλά γράμματα. Για την ακρίβεια, τη δεύτερη μέρα των αγώνων, το Σάββατο 15 Ιουνίου, λίγα ναυτικά μίλια πριν από τον τερματισμό, το «Αφρόεσσα» ύστερα από λανθασμένη εκτίμηση του πληρώματος εμβόλισε ανταγωνιστικό παραδοσιακό ξύλινο σκάφος, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει μικρές υλικές ζημιές. Σημειωτέον ότι στο σκάφος που εμβολίστηκε ήταν και ο γιος του σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη, ο οποίος είχε σχεδιάσει το σκίτσο στο οποίο απεικονίζεται ένα παιδάκι να ουρεί σε ένα στέμμα! Διαβολικές συμπτώσεις, μπορεί να ισχυριστεί κανείς!

Οπως σχολιάστηκε λίγες ώρες αργότερα, το σκάφος του τέως βασιλιά είχε «σηκώσει μπαλόνι», όπως είναι ο ιστιοπλοϊκός όρος, είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα από το προπορευόμενο καΐκι κι έτσι δεν κατόρθωσε να το αποφύγει και το εμβόλισε από πίσω. Το χρυσό πλήρωμα παραδέχτηκε αμέσως το λάθος του (με τη Σοφία Μπεκατώρου να είναι απαρηγόρητη), ενώ δέχτηκε να καλύψει τις ζημιές στον ιδιοκτήτη.36g985g98h796

Το πλήρωμα

Για την ιστορία, με το παραδοσιακό καΐκι «Αφρόεσσα», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Κοιλάδα από ντόπιους τεχνίτες το 2006 και το δώρισε ο τέως βασιλιάς στη σύζυγό του Αννα-Μαρία ως δώρο γενεθλίων, αγωνίστηκαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960 Κωνσταντίνος, τ. βασιλιάς των Ελλήνων, με τους επίσης χρυσούς Ολυμπιονίκες από την ίδια διοργάνωση Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, την Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004 Σοφία Μπεκατώρου και την Κινέζα Χρυσή Ολυμπιονίκη στο Λονδίνο το 2012 Lijia Xu.

Πλήρωμα και σκάφος βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον αγώνα από τον Γιώργο Ανδρεάδη, αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ISAF), αντιπρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και μέλος της επίτιμης επιτροπής του «Spetses Classic Yacht Race 2013» κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής απονομής. Οπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της τέως βασιλικής οικογένειας στο Διαδίκτυο, οι κυρίες Μπεκατώρου και Xu συμμετείχαν στον αγώνα έπειτα από προσωπική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο ίδιος ο τέως βασιλιάς.

Επίσης ως πλήρωμα του «Αφρόεσσα» συμμετείχαν ο ναύαρχος Γεώργιος Γραμμένος, η Μαρία-Χριστίνα Κοντογιαννοπούλου, και οι Κωνσταντίνος Λουρανδάκης, Στέλιος Μπόνας, Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, Παναγιώτης Καμπουρίδης, Φίλιππος Στράτος και Βελισάριος Γεροντής. Σε δηλώσεις της μάλιστα η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της στο «Spetses Classic Yacht Race 2013», αλλά και την ικανοποίησή της για την πορεία της «Αφρόεσσας»:

«Ηταν μεγάλη τιμή και χαρά που αγωνίστηκα πρώτη φορά στον αγώνα των Σπετσών με κλασικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια. Η συμμετοχή μου στο πλήρωμα ήταν συμβολική και αποτελεί μέρος της δραστηριότητάς μου αρχικά ως πρέσβειρας του προγράμματος “Κοινωνική ανταποδοτικότητα” του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ως προέδρου της επιτροπής “Γυναίκα και αθλητισμός” της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που στηρίζει κάθε νέα υγιή πρωτοβουλία διάδοσης του αθλητισμού, και φυσικά ως αθλήτριας της ιστιοπλοΐας, που είναι προνόμιο να αγωνιστεί σε ομάδα που απαρτίζεται από τέσσερις ακόμη χρυσούς Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας.44896h93

»Είναι γνωστό ότι όσοι αγαπούν το άθλημά μας δεν το εγκαταλείπουν ποτέ και η ομάδα της “Αφρόεσσας” είναι η ζωντανή απόδειξη. Αθλητές από τρεις διαφορετικές Ολυμπιάδες (Ρώμη, Αθήνα, Λονδίνο), Ολυμπιονίκες και συμμετέχοντες, νέοι και μεγαλύτεροι, άπειροι και έμπειροι, μαζευτήκαμε για να ζήσουμε τη χαρά της συμμετοχής σε ένα ιστορικό νησί. Ο στόλος των σκαφών ήταν από μόνος του ένα κόσμημα και ο ανταγωνισμός υπήρχε, χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός».

Εντυπωσιακά καϊκια, πολύχρωμα πανιά και… άρωμα Κίνας

Οπως προαναφέραμε, ξακουστά σκάφη, καΐκια και λατίνια με πληρώματα τους καλύτερους αθλητές και καπετάνιους της χώρας μας συμμετείχαν και φέτος στη μεγάλη γιορτή της ελληνικής ναυτοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό νησί των Σπετσών. Τα δεκάδες εντυπωσιακά σκάφη με τα πολύχρωμα πανιά τους, που ανοίγονταν κόντρα στον άνεμο, κατάφεραν και με μαεστρία μετέφεραν τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού σε μια άλλη, πραγματικά «ευ αγωνίζεσθε» εποχή. Στον αγώνα, που τείνει πλέον να γίνει θεσμός, γνωστός και ως «Spetses Classic Yacht Race 2013», φέτος συμμετείχαν συνολικά εξήντα πέντε σκάφη από κάθε μεριά της Ελλάδας. Για τη συμμετοχή και μόνο στη Regatta των Σπετσών δεν ήταν και λίγα τα πληρώματα, τα οποία ταξίδεψαν από την Ανδρο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Μύκονο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, ενώ αρκετές ήταν και οι συμμετοχές από το εξωτερικό. Ολοι οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν για τις κατηγορίες των κλασικών σκαφών (Κατηγορία Α’, Κατηγορία Β’ και Spirit of Tradition), των παραδοσιακών σκαριών (ελληνικά καΐκια και παραδοσιακά σκαριά) και των λατινιών. Διοργανωτές της μεγάλης τριήμερης γιορτής ήταν ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδας που φέτος συμπληρώνει ογδόντα χρόνια λειτουργίας και το ξενοδοχείο «Poseidonion Grand Hotel», το οποίο αποτελεί ιστορικό ορόσημο των Σπετσών.5485k96k998l

Τη σημασία της διοργάνωσης για το νησί τόνισε ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ενώ μέρος των εσόδων του «Spetses Classic Yacht Race 2013» θα διατεθεί για την ανακατασκευή και την αναστήλωση των κωπηλατικών λεμβών της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η ίδρυση της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών σχεδιάστηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας και έγινε πραγματικότητα το 1919, σε μια περίοδο αναγέννησης και ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους. Ο οραματισμός των δωρητών της σχολής, του Σπετσιώτη Σωτηρίου Ανάργυρου και του Κεφαλλονίτη Μαρίνου Κοργιαλένιου, για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο θα διαπαιδαγωγούσε ηγετικά στελέχη για την υπό διαμόρφωση κοινωνία, συναντήθηκε τότε με το όραμα για μια σύγχρονη εκπαίδευση του κορυφαίου πολιτικού της εποχής, του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η σχολή σχεδιάστηκε και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των κολεγίων Eton και Harrow της Αγγλίας προκειμένου να ενσαρκώσει και να υπηρετήσει, μέσω της συγκεκριμένης μορφωτικής προσφοράς, το ευρωπαϊκό ιδεώδες της καθολικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Για τον ίδιο επίσης σκοπό θα διατεθεί και μέρος των εσόδων από την πώληση του αριθμημένου συλλεκτικού ρολογιού «Regatta» που δημιουργήθηκε και διατέθηκε από τον επίσημο χρονομέτρη του αγώνα Folli Follie. Ο αγώνας τελέστηκε υπό την αιγίδα του δήμου Σπετσών και αρωγοί του ήταν το Μουσείο Μπουμπουλίνας και η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο της χορηγίας στο «Spetses Classic Yacht Race 2013», γνωστή εταιρεία κοσμημάτων φιλοξένησε στο νησί και 15μελή δημοσιογραφική αποστολή από την Κίνα, σε μια ευρύτερη προσπάθεια προβολής της Ελλάδας στην ασιατική αγορά. Η εταιρεία κάλεσε τα μεγαλύτερα κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα και έντυπα στην Ελλάδα για να καλύψουν τη Regatta, συμμετέχοντας επίσης σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα σε Αθήνα και Σπέτσες. Την παρουσία τους στο νησί δικαιολόγησε -εκτός των άλλων- και η συμμετοχή της Κινέζας χρυσής Ολυμπιονίκη του Λονδίνου το 2012 στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας, της Lijia Xu.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...