Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Νέο single με άρωμα «Survivor» για τους Δάντη – Μπο

«Το ξέρεις, για 'σένα λιώνω, παγώνω και μετανιώνω, τα...

Eurovision 2023: Ένσταση για την επιλογή Βερνίκου από τον δικηγόρο της Μαντζούκη...

Αρχισαν τα... όργανα στην ελληνική Eurovision. Ο δικηγόρος της...

Ντρου Μπάριμορ: Η ταινία που της άλλαξε τη ζωή – «Άλλαξε τον...

Η Ντρου Μπάριμορ σε συνέντευξη είπε πως υπάρχουν ρόλοι...

Η διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» διεμήνυσαν χθες οι Ελληνες καλλιτέχνες...

Δωρεά οργάνων: Ο τιμοκατάλογος της φρίκης

Η μακάβρια λίστα με τα σοκαριστικά στοιχεία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Δημαράς και Αβραμίδης και οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου 3.984.

Συνθήκες που επικρατούν σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται και ένα νέο… χέρι στο παράνομο παζάρι των οργάνων γίνεται να αποκτηθεί με μόλις 385 δολάρια, περιγράφει ο φρικιαστικός τιμοκατάλογος που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης.

Στην ερώτησή τους, την οποία απευθύνουν προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων επαναφέρουν το ζήτημα του νέου νόμου (παρά τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 9 του νόμου 3984, που έγινε στις 11/04/2012, στην οποία αναφέρεται ότι η «αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του, σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του») για τη δωρεά οργάνων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη ανθρώπινων ανταλλακτικών».33gf96g8g95g9

Στη μακάβρια λίστα που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται στοιχεία από το επιστημονικό portal «Medical Transcription». Σύμφωνα με αυτά, «ένας νέος ώμος κοστίζει 500 δολάρια, δηλαδή όσο ένα iPad». Λίγο πιο «τσιμπημένη» είναι η τιμή του… ανθρώπινου κρανίου που στο εμπόριο οργάνων αγγίζει τα 607 δολάρια, ενώ μεγαλύτερη ανάγκη -και πορτοφόλι- πρέπει να έχουν όσοι χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού ή καρδιάς. Ο κάθε νεφρός κοστίζει 262.000 δολάρια, ενώ μια ολοκαίνουργια καρδιά στο επικίνδυνο «παραμάγαζο» που έχει στηθεί στον χώρο της υγείας στοιχίζει 119.000 ευρώ!

Ο συγκεκριμένος κατάλογος γίνεται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος, καθώς ήδη από την 1η Ιουνίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου (με τη σχετική τροπολογία που αναφέραμε), με τον οποίο ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση. Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν τη λίστα στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Υγείας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, με βασικότερο όλων το ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις νέες τροποποιήσεις η χώρα δεν θα μετατραπεί σε «φυτώριο οργάνων», θέλοντας να τονίσουν ότι ακόμη υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο όλο θέμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κύριοι Δημαράς και Αβραμίδης στην ερώτησή τους, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Espresso της Κυριακής», μέχρι πρόσφατα την αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων την είχε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Πλέον αυτό αλλάζει και στο «παιχνίδι» μπαίνουν διάφοροι «οργανισμοί αφαίρεσης», είτε πρόκειται για νοσοκομεία δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) είτε για νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ακόμη και… ιδιωτικές κλινικές που έχουν πάρει τη σχετική άδεια, την ίδια ώρα που η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων.

Αλλη «γκρίζα ζώνη» του νέου νόμου, την οποία επικαλούνται οι δύο βουλευτές, είναι η διαδικασία με την οποία κάποιος γίνεται δωρητής οργάνων. Πριν «η λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ ή όταν υπήρχε συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση». Βάσει όμως του νέου νόμου, «η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του». Αυτό, κατά τους κ.κ. Δημαρά και Αβραμίδη, σημαίνει ότι θεωρείται υποχρεωτική πλέον η αφαίρεση οργάνων ενηλίκων που είναι εγκεφαλικά νεκροί, εκτός αν είχαν δηλώσει εγγράφως την αντίθεσή τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση, «η διάταξη περί “εικαζόμενης συναίνεσης” ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού (…) και αγνοεί την ιστορική και θρησκευτική παράδοση, που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στον νεκρό». Τέλος, οι δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτουν μια σειρά  ερωτήματα: αναρωτιούνται με ποιο τρόπο το κράτος θα προστατέψει τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος και αποθέτουν τις ελπίδες τους για τη σωτηρία της ζωής τους σε αυτό δημιουργώντας τέτοιο αρνητικό κλίμα, γεμάτο υποψίες, ενώ ζητούν από τον υπουργό να διευκρινίσει αν έχουν θεσπιστεί δικλείδες ασφαλείας για την προστασία ζώντων και θανόντων. 

 «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας»!

Για τροποποίηση του νέου νόμου, ο οποίος δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι δύο βουλευτές, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδης Κωστάκης. Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κωστάκης προέτρεψε τον κόσμο να μη φοβάται και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεται: «Μετά την τροποποίηση που έγινε από τον υπουργό Υγείας, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο νόμος γίνεται πλέον ξεκάθαρος. Οποιος συμπολίτης μας εν ζωή δεν θέλει να είναι δότης οργάνων μετά θάνατον μπορεί να κάνει μια δήλωση στον ΕΟΜ. Θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του και μετά θάνατον, έστω κι αν η οικογένειά του θέλει να είναι δότης, η επιθυμία του θα γίνει απολύτως σεβαστή. Εάν πάλι δεν κάνει καμία δήλωση εν ζωή, και πάλι είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τους συγγενείς. Στην περίπτωση που η οικογένεια είναι θετική στην αφαίρεση οργάνων για μεταμόσχευση, τότε θα προχωρήσουμε στη μεταμόσχευση. Εάν η οικογένεια είναι αρνητική, δεν θα κάνουμε καμία περαιτέρω ενέργεια».

Ο κ. Κωστάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι με τον νέο νόμο θα τηρείται απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αφαίρεση των οργάνων. «Η λήψη των οργάνων γίνεται πάντοτε από εξειδικευμένα άτομα. Μπορεί ο δότης να νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, αλλά εκεί θα πάνε οι εξειδικευμένοι από κρατική μονάδα μεταμοσχεύσεων χειρουργοί για να αφαιρέσουν τα όργανα. Οι γιατροί από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα μας ειδοποιήσουν ότι υπάρχει ένας εγκεφαλικά νεκρός ασθενής, που είτε είχε υπογράψει τη δήλωση όταν ήταν εν ζωή είτε οι συγγενείς του συναινούν στην αφαίρεση των οργάνων, και θα πάνε οι γιατροί της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων που εφημερεύει να δουν τον ασθενή και από κει και πέρα να προχωρήσει η διαδικασία».

Οπως κατέληξε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο κόσμος θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο όσον αφορά τη δωρεά οργάνων: «Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο με επισκέψεις σε σχολεία, στρατώνες και εταιρείες κοινωνικής ευθύνης. Σκοπός μας είναι να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, που είναι πολύ σημαντικό. Πάντως ούτε με τον νέο νόμο θα εκλείψει η αξία του εθελοντισμού».

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βγήκε με τη ρόμπα της στο Κολωνάκι για να αγοράσει τσιγάρα και μια σφουγγαρίστρα

Η γνωστή ηθοποιός μένει στο κέντρο της Αθήνας και...

Κι όμως αυτό το ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ έχει 30 χρόνια διαφορά και δεν φαίνεται καθόλου

Ο γνωστός πρωταγωνιστής βγήκε για ψώνια στο κέντρο της...

Τους «τσακώσαμε» στο κέντρο της Αθήνας – Κι όμως δεν είναι ζευγάρι αλλά πατέρας με κόρη

Βλέποντας κάποιος τον γοητευτικό κύριο με τη νεαρή κοπέλα...

Συγκλονίζει ο Τέρης Χρυσός: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Ερωτευμένη η Κατερίνα Ζαρίφη – Ξεκίνησε διαδικασία υιοθεσίας παιδιού

Νέα δεδομένα στην προσωπική ζωή της Κατερίνας Ζαρίφη.Η παρουσιάστρια...

Μία κούκλα η κόρη Έλληνα πρωταγωνιστή – Η εμφάνιση στην πρεμιέρα του

Η όμορφη δεσποινίδα είναι κόρη Έλληνα πρωταγωνιστή.Ο πατέρας της...

Κούκλα από μικρή η γνωστή ηθοποιός

Η όμορφη μικρούλα της φωτογραφίας πόζαρε μερικά χρόνια πριν...