Αποφασισμένη για νέα μέτρα φτάνει η τρόικα

Στην ατζέντα των δανειστών μας ο φόρος ακινήτων και η «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που είναι προϋποθέσεις για τη δόση των 8,1 δισ.

Με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένη να επιβάλει νέα μέτρα, εφόσον δεν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι, φτάνει στην Αθήνα η τρόικα. Οι δανειστές μας θα έχουν συναντήσεις τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ατζέντα βρίσκονται ο φόρος ακινήτων και η «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, τα μεγάλα «αγκάθια» για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Η τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πρωταρχική απαίτηση της τρόικας και θα ζητήσει από τον «πρωτάρη» Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύξει ποιο είναι το σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την εκπόνηση του σχεδίου.

Το κενό

Το άλλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που για φέτος υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ και για το 2014 περίπου άλλο ένα δισ. ευρώ. Εάν η τρόικα δεν πειστεί από τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, τότε θεωρείται πολύ πιθανό να ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων. Αλλωστε, κάτι τέτοιο αναφέρεται στο προσχέδιο του μνημονίου ως ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν θα καλυφθούν χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα.

Το προσχέδιο του μνημονίου που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση, λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα περιλαμβάνει την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ σε τέσσερις δόσεις, αντί για πέντε.

Απαιτήσεις

Στις απαιτήσεις των τροϊκανών περιλαμβάνονται επίσης:

– Ο περιορισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ (μέσω περισσότερων ελέγχων, νέας μείωσης τιμών, ευρύτερης χρήσης του θεσμού claw back στα διαγνωστικά κέντρα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία).

– Πλήρης εφαρμογή της εισφοράς στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ το 2014.

– Ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθούν αστοχίες στα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

– Υιοθέτηση νέων οργανογραμμάτων που θα αφορούν 450.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

– Τοποθέτηση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. – Μεταφορά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων της μονάδας εσωτερικών υποθέσεων και υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ