«Μπλόκο» σε θανατηφόρα φάρμακα!

Εκατοντάδες σκευάσματα που διατίθενται μέσω Διαδικτύου εντόπισαν οι Αρχές της Κύπρου, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «PANGEA VI».

Εκατοντάδες φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο, εντοπίστηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιχείρησης  «PANGEA VI», η οποία κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε αδίστακτο κύκλωμα που τα διακινούσε παγκοσμίως. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους που διεξήχθησαν σε ταχυδρομεία όλων των επαρχιών, όπου εντοπίστηκαν τα άκρως  επικίνδυνα σκευάσματα, τα οποία έφτασαν από τρίτες κυρίως χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Οπως έγινε γνωστό από τις Αρχές, πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα, η χρήση των οποίων προϋποθέτει συνταγογράφηση από γιατρό. Ανάμεσά τους, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, ορμόνες με αναβολική δράση, προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και αυστηρώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για διακοπή κύησης. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί συμμετείχαν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, το τμήμα τελωνείων, το τμήμα ταχυδρομείων, το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι υγειονομικές υπηρεσίες και η Αστυνομία. Εγιναν έλεγχοι στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας, στα ταχυδρομεία δεμάτων Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και στις αποστολές δεμάτων, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Από τα 302 πακέτα που επιλέχθηκαν για έλεγχο κατασχέθηκαν ή κατακρατήθηκαν επτά, τα οποία περιείχαν 1.447 τεμάχια φαρμάκων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως επίσης και καλλυντικά, συνολικού βάρους 10 κιλών.

Σε 99 χώρες

Η διεθνής επιχείρηση «PANGEA VI», η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα επτά ημερών (από 18 έως 25 Ιουνίου) σε 99 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, οδήγησε στον εντοπισμό εκατομμυρίων θανατηφόρων φαρμάκων παγκοσμίως, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο. Κατά την παγκόσμια επιχείρηση κατασχέθηκαν 10.000.000 τέτοια σκευάσματα, αξίας 41.000.000 δολαρίων και τερματίστηκε η λειτουργία 9.610 ιστοσελίδων παράνομης πώλησης / διαφήμισης φαρμάκων. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν πενήντα οκτώ άτομα που εμπλέκονταν σε παράνομες πωλήσεις φαρμάκων.

Οι κίνδυνοι

Η Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν το κοινό να συνυπολογίζει πάντα ότι η αγοραπωλησία φαρμάκων μέσω Διαδικτύου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία, καθώς μόνο το 2% περίπου των διαδικτυακών φαρμακείων λειτουργεί νόμιμα, ενώ το υπόλοιπο 98% αφορά παράνομα και ανεξέλεγκτα φαρμακεία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω Διαδικτύου είναι αυθεντικά ή ότι δεν περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το παράνομο εμπόριο φαρμακευτικών σκευασμάτων παγκοσμίως έχει αναδειχθεί σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί εύκολη πηγή κέρδους για τους εμπόρους, την ώρα όμως που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πολλά από αυτά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ακόμα και θανατηφόρες.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ