Στο φως ο θησαυρός του Ιονίου

Το πόρισμα για τις τέσσερις περιοχές με πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα αποφέρουν στην Ελλάδα 150 δισ. ευρώ – Πότε υπολογίζεται ότι θα μπουν τα τρυπάνια

Τον χάρτη με τον «κρυμμένο θησαυρό» των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας έχει στα χέρια του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων», δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι τέσσερις περιοχές με τον κρυμμένο ενεργειακό θησαυρό που έρχεται πλέον στο φως είναι:

– Η πρώτη ξεκινά βορειοδυτικά της Κέρκυρας, περνάει στους Παξούς και Αντίπαξους, και φτάνει στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

– Η δεύτερη είναι δυτικά της Κεφαλλονιάς.

– H τρίτη βρίσκεται ανοιχτά του Κατακόλου.

– Η τέταρτη είναι στη νότια Κρήτη και φτάνει στα όρια με τη Λιβύη και την Ιταλία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τα κοιτάσματα στις συγκεκριμένες περιοχές το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει ακόμα και 150 δισ. ευρώ στα επόμενα τριάντα χρόνια. Βέβαια η όλη επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι πολυετής και όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου το 2020.

Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα εξής:

– Χειμώνας 2013 – άνοιξη 2014. Ολοκλήρωση της ανάλυσης των γραμμών, συνολικού μήκους 12.519 χιλιομέτρων, που «τραβήχτηκαν» από το πλοίο της PGS και πώληση πακέτων σε εταιρείες.

– 2014. Χαράσσονται οικόπεδα και προκηρύσσεται γύρος παραχωρήσεων. Στην Ε.Ε. επιτρέπεται η δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμών για υδρογονάνθρακες δύο φορές τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο.

– 2014-2015. Εφόσον έχει δημιουργηθεί ο περίφημος φορέας της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), τότε εκτιμάται πως θα κατακυρωθούν οι περιοχές σε κοινοπραξίες σε διάστημα λίγων μηνών. Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις περιοχές θα υποβάλουν δεσμευτικό πρόγραμμα με συγκεκριμένο αριθμό γεωτρήσεων.

– 2016-2017. Θα αρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις αρχικά και θα ακολουθήσουν οι εκτιμητικές γεωτρήσεις. Βάσει του ισχύοντος νόμου, κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να ερευνήσει μια περιοχή για επτά χρόνια εφόσον είναι χερσαία και για οκτώ χρόνια εφόσον είναι θαλάσσια.

– 2020-2022. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υποδομών (ανάπτυξη πλατφορμών, εξοπλισμός κλπ.) προκειμένου να αρχίσει στη συνέχεια η παραγωγή.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ