Τη λένε Πανδώρα και εντοπίζει επιζώντες

Η παγκόσμια διάκριση για το ελληνικό ρομπότ!

Ονομάζεται Πανδώρα, είναι ιδιαίτερα… ανεξάρτητη και έχει την ικανότητα να μπαίνει μέσα σε καταστραμμένα κτίρια και να εντοπίζει επιζώντες! Ο λόγος για το αυτόνομο ρομπότ που σχεδίασε και κατασκεύασε ομάδα είκοσι δύο φοιτητών και πέντε καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.112j552k6k556

Το ρομπότ που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο RobocupRescue 2013 είναι ουσιαστικά η τρίτη έκδοση του αυτόνομου οχήματος που κατασκευάζεται από την ερευνητική ομάδα PANDORA του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. «Πρόκειται για ένα ερπυστριοφόρο όχημα που διαθέτει ενσωματωμένο βραχίονα με πέντε βαθμούς ελευθερίας και είναι πλήρως αυτόνομο, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν ελέγχει την κίνησή του στον χώρο» δηλώνει στην «Espresso» εκ μέρους της ομάδας PANDORA ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ΗΜΜΥ Ανδρέας Συμεωνίδης.

Οπως εξηγεί, η λογική του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε το ελληνικό ρομπότ είναι η κατασκευή οχημάτων που έχουν την ικανότητα να πλοηγηθούν σε μέρη που έχουν υποστεί καταστροφή, μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, να χαρτογραφούν τον χώρο και να εντοπίζουν εγκλωβισμένους ανθρώπους παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στις ομάδες διάσωσης.

Αυτά ακριβώς πέτυχε το ελληνικό ρομπότ στα χαλάσματα που είχαν φτιάξει οι διοργανωτές αντιγράφοντας πραγματικούς χώρους από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, το οποίο καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 2011. Μάλιστα υπήρξε το ένα από τα τέσσερα ρομπότ (σε σύνολο είκοσι) που πέτυχαν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους σε αυτόνομη λειτουργία, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Εκτός από ανωτέρου επιπέδου τεχνητή νοημοσύνη η «Πανδώρα» διαθέτει επίσης αισθητήρια όργανα για τη χαρτογράφηση και την πλοήγηση στον χώρο (π.χ. laser scanner), καθώς και όργανα για τον εντοπισμό ανθρώπων (αισθητήρες θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.).

Σ.Δ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ