Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Τι κρύβεται πίσω από το διπλό συμβόλαιο θανάτου σε γαμπρό και κουνιάδο...

Οι σφαίρες έπεφταν βροχή προχθές το βράδυ στην οδό...

Άβα Γαλανοπούλου: «Με τον Πέτρο Φιλιππίδη δεν έχω μιλήσει, με στεναχώρησε αφάνταστα...

Η Άβα Γαλανοπούλου καλεσμένη της εκπομπής «Το Πρωινό» αναφέρθηκε...

Αποκαλύπτει ο Ετεοκλής Παύλου: «Με κορόιδευαν για το θέμα των κιλών και...

Η Ελένη Χατζίδου με τον Ετεοκλή Παύλου και τους συνεργάτες...

Μανώλης Δεστούνης: Η καριέρα, ο τζόγος και η ζωή σήμερα στα 85...

Ο Μανώλης Δεστούνης δεν κάνει συχνές δημόσιες εμφανίσεις και...

«Ναι» στον σολομό αλλά χωρίς υπερβολές

Οι τοξικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια είναι σαφέστατα ευεργετικά για την υγεία και θα ήταν η ιδανική τροφή, αν δεν υπήρχε η μόλυνση στις θάλασσες! Τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες, που αποθηκεύονται στο λίπος τους, επιβάλλουν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο…

Ειδικά οι εγκυμονούσες και τα παιδιά μικρής ηλικίας θα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες ώστε να περιορίζουν αντίστοιχα τις ποσότητες τοξικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται. Ενδεικτικό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος είναι ότι η νορβηγική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναξετάσει προς τα κάτω τις προτεινόμενες ποσότητες, με τις παραπάνω ευαίσθητες πληθυσμιακές κατηγορίες να καλούνται να μην καταναλώνουν πάνω από δύο με τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγκα και χαρακτηρίζονται λιπαρά καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 ,τα οξέα των οποίων έχουν ευεργετικό ρόλο για την υγεία, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές ερευνητικά.

Αυτή η ιδιότητά τους υπονομεύεται από τοξικές ουσίες όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια και οι διοξίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία για πολλά χρόνια. Οι εν λόγω ουσίες μπορεί μεν να έχουν απαγορευτεί, ωστόσο επειδή είναι ελάχιστα βιοδιασπώμενες εξακολουθούν να υπάρχουν στη φύση και κυρίως στον βυθό της θάλασσας. Τα ψάρια τις καταναλώνουν μαζί με την τροφή τους και τις αποθηκεύουν στο λίπος τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα πιο μεγάλης ηλικίας ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ουσιών στον οργανισμό τους. Με αυτά τα δεδομένα, οι υγειονομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών συμβουλεύουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, με την εναλλαγή λιπαρών και άπαχων για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αποκάλυψη για τη διαθήκη του Γιάννη Φλωρινιώτη που θα συζητηθεί

Η σύζυγος του Γιάννη Φλωρινιώτη, Μάχη μίλησε στην εκπομπή...

Γιάννης Φλωρινιώτης πριν από 10 ημέρες: «Ο γιατρός είπε στην κόρη μου να με πάρουν να πεθάνω σπίτι»

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης δέκα περίπου ημέρες πριν φύγει από...

Ο γιος του Γιάννη Φλωρινιώτη λύγισε: «Είμαστε σε άθλια κατάσταση»

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης πέρα από σπουδαίος καλλιτέχνης ήταν και...

Ο Δημήτρης Κοντολάζος ήταν απών από τον γάμο της κόρης του Αγγελικής

Έλαμψε διά της απουσίας του ο Δημήτρης Κοντολάζος από...

Ο νεαρός συνόδευσε τη γιαγιά του και γνωστή δημοσιογράφο στο Ηρώδειο

Ο νεαρός πήγε στο Ηρώδειο συνοδευόμενος από τη γιαγιά...

Μαρκέλλα Γιαννάτου: Τα βίντεο που πόσταρε μέσα από το δωμάτιό της στο μαιευτήριο

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου έγινε μανούλα και η χαρά της...

Έγινε 15 η κόρη πρωταγωνίστριας – «Αυτό το κοριτσάκι με έκανε μαμά πριν από 15 χρόνια»

Η κόρη γνωστής πρωταγωνίστριας έγινε 15 χρονών και η...