Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ναι» στον σολομό αλλά χωρίς υπερβολές

Οι τοξικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια είναι σαφέστατα ευεργετικά για την υγεία και θα ήταν η ιδανική τροφή, αν δεν υπήρχε η μόλυνση στις θάλασσες! Τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες, που αποθηκεύονται στο λίπος τους, επιβάλλουν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο…

Ειδικά οι εγκυμονούσες και τα παιδιά μικρής ηλικίας θα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες ώστε να περιορίζουν αντίστοιχα τις ποσότητες τοξικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται. Ενδεικτικό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος είναι ότι η νορβηγική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναξετάσει προς τα κάτω τις προτεινόμενες ποσότητες, με τις παραπάνω ευαίσθητες πληθυσμιακές κατηγορίες να καλούνται να μην καταναλώνουν πάνω από δύο με τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγκα και χαρακτηρίζονται λιπαρά καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 ,τα οξέα των οποίων έχουν ευεργετικό ρόλο για την υγεία, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές ερευνητικά.

Αυτή η ιδιότητά τους υπονομεύεται από τοξικές ουσίες όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια και οι διοξίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία για πολλά χρόνια. Οι εν λόγω ουσίες μπορεί μεν να έχουν απαγορευτεί, ωστόσο επειδή είναι ελάχιστα βιοδιασπώμενες εξακολουθούν να υπάρχουν στη φύση και κυρίως στον βυθό της θάλασσας. Τα ψάρια τις καταναλώνουν μαζί με την τροφή τους και τις αποθηκεύουν στο λίπος τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα πιο μεγάλης ηλικίας ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ουσιών στον οργανισμό τους. Με αυτά τα δεδομένα, οι υγειονομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών συμβουλεύουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, με την εναλλαγή λιπαρών και άπαχων για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...