Πώς ο ύπνος αργά το βράδυ επηρεάζει το βάρος μας

Τι δείχνει νέα έρευνα.

Αν είστε υγιείς και πηγαίνετε για ύπνο τις περισσότερες βραδιές αργά και δεν κοιμάστε αρκετά, ο κίνδυνος για την πρόσληψη βάρους είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ό, τι αν πηγαίνατε για ύπνο νωρίτερα και αν είχατε έναν καλό βραδινό ύπνο κάθε βράδυ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αν επίσης τρώτε αργά το βράδυ, μάλλον θέτετε τον εαυτό σας σε ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο για να πάρετε περισσότερο βάρος, προσθέτουν οι ερευνητές. Στην πραγματικότητα λένε ότι η επιπλέον κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια αυτών των βραδινών ωρών φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτή η έρευνα είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα πάνω σε υγιείς ανθρώπους, κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, που δείχνει μια σαφή σχέση ανάμεσα στον ύπνο πολύ αργά το βράδυ σε συνδυασμό με τον περιορισμό του και την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές είχαν μια ομάδα συμμετεχόντων που κοιμόντουσαν αργά το βράδυ για πέντε νύχτες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια άλλη ομάδα που ήταν στο κρεβάτι από τις 10 μ.μ.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν πολύ λιγότερο κατανάλωναν περισσότερα φαγητά, και ως εκ τούτου έπαιρναν περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους άλλους. Επιπλέον, τα γεύματα που καταναλώνονταν αργά το βράδυ είχαν υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες από ό, τι τα υπόλοιπα γεύματα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, όταν στερούνται ύπνου για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οι άνδρες παίρνουν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνουν σωστές και αρκετές ώρες ύπνου.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι όσοι στερούνται ύπνου καίνε περισσότερες θερμίδες, επειδή κινούνται περισσότερο σε σχέση με αυτές που θα έκαιγαν αν κοιμόντουσαν, ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν να καταναλώνουν πολλές περισσότερες θερμίδες συνολικά όσες ώρες είναι ξύπνιοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους τους. Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουν είναι περισσότερες από τις επιπλέον θερμίδες που καίγονται ενώ είναι ξύπνιοι. Επομένως, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο λιγότερος ύπνος προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, μια και η αιτία είναι ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο τρώνε περισσότερο.

Οι σωστές ώρες ύπνου από μόνες τους δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Εάν μπορούμε να ενσωματώσουμε έναν υγιεινό ύπνο σε συνδυασμό με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και πολλοί από εμάς θα αποκτήσουμε το υγιεινό βάρος που ονειρευόμαστε.

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος
BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ