Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Από τον Ευθύμη στον… Γιάννη!

Ο Αντετοκούνμπο είναι ο τελευταίος μιας σειράς παικτών που δοκίμασαν να μπουν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Πολλοί «ειδικοί» έχουν αρχίσει ήδη να εκτιμούν ότι η καριέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον μαγικό κόσμο του NBA όχι μόνο δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνες των υπόλοιπων Ελλήνων που βρέθηκαν στην Αμερική, αλλά θα είναι τόσο ξεχωριστή, που θα μείνει στις μνήμες όσων ασχολούνται με το σπορ! Μακάρι να τα καταφέρει ο Ελληνας άσος και να κάνει τη διαφορά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Παρ’ όλα αυτά, έβαλαν κι εκείνοι τη σφραγίδα τους, περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας τους. Ας τους θυμηθούμε…

Η αρχή έγινε με τον Ευθύμη Ρεντζιά. Το 1996 επιλέχθηκε στο νούμερο 23 του ντραφτ, στον πρώτο γύρο, από τους Ντένβερ Νάγκετς. Επαιξε στο ΝΒΑ έξι χρόνια αργότερα, όταν το 2002 φόρεσε τη φανέλα των Φιλαδέλφεια Σίξερς για μία σεζόν (αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια).

Ακολούθησε το 2000 ο Ιάκωβος Τσακαλίδης. Επιλέχθηκε από τους Φίνιξ Σανς, στο νούμερο 25, από τον πρώτο γύρο και έπαιξε κατευθείαν. Αγωνίστηκε για επτά σεζόν στο ΝΒΑ με Σανς, Γκρίζλις και Ρόκετς. Είχε συνολικά 315 παιχνίδια.

Επόμενος ήταν ο Αντώνης Φώτσης το 2001. Βρέθηκε στο νούμερο 47 του ντραφτ, στον δεύτερο γύρο, και επιλέχθηκε από τους Γκρίζλις. Επαιξε για έναν χρόνο με 28 ματς.

Το 2003 ήταν η σειρά του Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Ο Ελληνας σέντερ επιλέχθηκε στο νούμερο 58, στον δεύτερο γύρο, από τους Ντιτρόιτ Πίστονς, αλλά βρέθηκε στο ΝΒΑ τρία χρόνια αργότερα με τους Σιάτλ Σούπερ Σόνικς (μία σεζόν, 13 ματς).

Ακολούθησε ο Βασίλης Σπανούλης το 2004. Ηταν στο νούμερο 50 του ντραφτ, στον δεύτερο γύρο, με τους Ντάλας Μάβερικς να τον επιλέγουν. Τελικά μετακόμισε στην Αμερική το 2006 και στους Χιούστον Ρόκετς. Επειτα όμως από 31 εμφανίσεις επέστρεψε στην Ελλάδα. Τελευταίος είναι ο Κώστας Κουφός, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο NBA. Επιλέχθηκε το 2008, στον πρώτο γύρο, στο νούμερο 23, από τους Γιούτα Τζαζ και αγωνίστηκε σχεδόν αμέσως. Εκτός από τους Τζαζ έχει φορέσει τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Ντένβερ Νάγκετς. Οι συμμετοχές του είναι ήδη πάρα πολλές και σίγουρα θα αυξηθούν κατά πολύ ακόμα…

Από το ντραφτ έχουν περάσει ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας κι άλλα παιδιά

Ο πρώτος Ελληνας παίκτης που έγινε ντραφτ στο NBA, πολλά χρόνια πριν από τα παιδιά της νεότερης γενιάς, σίγουρα δεν θα σας θυμίζει και πολλά. Ενδεχομένως οι αρκετά παλιότεροι αλλά και εκείνοι που ασχολούνται πολύ με τα αθλητικά να τον ξέρουν, αλλά οι νεότεροι μάλλον όχι… Το 1953, λοιπόν, ο Λου Τσιωρόπουλος, που είχε γεννηθεί στο Λιν της Μασαχουσέτης στις 31 Αυγούστου του 1930, έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας στον μαγικό κόσμο του NBA. Βρέθηκε στο ντραφτ και επιλέχτηκε στον 7ο γύρο, στο νούμερο 60, από μια ομάδα-θρύλο, τους Μπόστον Σέλτικς! Αγωνίστηκε στη Βοστώνη από το 1956 έως το 1959, έχοντας μάλιστα αξιόλογη παρουσία. Στο μπασκετικό του ξεκίνημα είχε θεωρηθεί σπουδαίο ταλέντο. Επαιξε στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA το 1951.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί Ελληνες μπασκετμπολίστες οι οποίοι βρέθηκαν μεν στο ντραφτ, αλλά τελικά δεν επιλέχθηκαν από σύλλογο του NBA. Πρόκειται για τους Στεργάκο, Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου, Σχορτσανίτη, Μαυροκεφαλίδη, Πρίντεζη, Καλάθη και Παπανικολάου. Οι πέντε τελευταίοι ενδεχομένως να έχουν στο μέλλον την ευκαιρία τους και πάλι, αφού είναι εν ενεργεία. Ιδιαίτερα οι Καλάθης, Παπανικολάου, Πρίντεζης που τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά με τις ομάδες τους τα δύο τελευταία χρόνια…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...