Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Μαθήματα τάνγκο στο λιμάνι

Ο Ντομίνγκες συνεχίζει την παράδοση των «ερυθρόλευκων» να «ψωνίζουν» από την Αργεντινή.

Στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ ανήκει εδώ και λίγες ημέρες ο «Τσόρι» Ντομίνγκες. Ο 17ος Αργεντινός που ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα της πειραϊκής ομάδας έπιασε λιμάνι με όνειρα και φιλοδοξίες. Αν θα «πιάσει» ή όχι στο λιμάνι είναι κάτι που θα φανεί εν καιρώ και μόνο μέσα από την παρουσία του στο γήπεδο. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξαν συμπατριώτες του που έγραψαν ιστορία στους Πειραιώτες αλλά και άλλοι που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν!

Η σχέση του Ολυμπιακού με το ποδοσφαιρικό τάνγκο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τότε που αρκετοί Λατινοαμερικανοί έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι και ήρθαν στη χώρα μας ως… ομογενείς για να προσφέρουν θέαμα και δυνατές συγκινήσεις στον κόσμο. Κάτι τέτοιο πάντως δεν πρόσφεραν στους φιλάθλους του Ολυμπιακού οι πρώτες τρεις μεταγραφές από την Αργεντινή. Το καλοκαίρι του 1972 ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής είχε ξοδέψει εκατομμύρια για να φέρει στο λιμάνι τον τερματοφύλακα Αλμπέρτο Πολέτι, τον μέσο Μιγκέλ Νικολάου και τον επιθετικό Αντόνιο Αλτσιμπαρ. Υψηλές προσδοκίες και ντελίριο ενθουσιασμού προκλήθηκε στο λιμάνι με την απόκτηση των τριών παικτών (για τον δεύτερο μάλιστα είχε προηγηθεί «επική» μάχη με τον Παναθηναϊκό). Ωστόσο, δεν άργησε να αποδειχτεί ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες και ειδικά στην περίπτωση του πρώτου, ο οποίος είχε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στο ένα γόνατο. Προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι η επόμενη κίνηση του Ολυμπιακού από την αγορά της Αργεντινής έγινε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Το 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς έντυσε στα ερυθρόλευκα τον Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. Μέσα σε μία διετία ο «Búfalo» πρόσφερε πολλά στην ομάδα και χάρισε υπέροχες στιγμές στους φιλάθλους της. Δυνατός, τεχνίτης, «μπουκαδόρος» στις αντίπαλες άμυνες και με φαρμακερό σουτ, ήταν ένας επιθετικός που έγραψε τη δική του -ξεχωριστή- σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Παρ’ ότι έφυγε νέος από τη ζωή (σε ηλικία μόλις 29 χρόνων), λόγω προβλημάτων υγείας, η εικόνα του παραμένει ζωντανή στο μυαλό όλων όσοι τον είδαν να αγωνίζεται με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Από τον βράχο Σούρερ στον «τρύπιο» Κοστάντσο

Από το 2004 και έπειτα οι Αργεντινοί που έπιασαν λιμάνι πολλαπλασιάστηκαν. Ο πρώτος που εντάχθηκε στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ (προερχόμενος από τη Σοσιεδάδ) ήταν ο Γκάμπριελ Σούρερ. Μαζί με τον Γιώργο Ανατολάκη έφτιαξαν ένα καλό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Στα δύο χρόνια παρουσίας στους Πειραιώτες αγωνίστηκε σε σαράντα ματς και πέτυχε ένα γκολ, προτού πάρει μεταγραφή για τη Μάλαγα. Το 2007 οι «ερυθρόλευκοι» στράφηκαν και πάλι στην αγορά της Αργεντινής. Αρχικά αποκτήθηκε ο Κριστιάν Λεντέσμα. «Κόφτης» με πολύ καλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του αλλά με αμφιλεγόμενη παρουσία στο λιμάνι. Ενώ είχε κάποια καλά ματς και ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, από την άλλη δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της καθιέρωσης. Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ενώ έπαιξε και ως δανεικός στη Σαν Λορέντσο, προτού αποχωρήσει οριστικά από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010. Επίσης, το 2007 αποκτήθηκε ο ακραίος χαφ (με τις ελληνικές ρίζες) Ροντρίγκο Αρτσούμπι. Ωστόσο έπειτα από έναν χρόνο αποτέλεσε παρελθόν, χωρίς να δείξει τίποτα το εξαιρετικό.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον 29χρονο φορ Λιονέλ Νούνιες. Ο «Gordo» έκανε 19 παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού και επτά γκολ προτού μεταγραφεί στην Ιντεπεντιέντε. Χαμηλές… πτήσεις συγκριτικά με το ταλέντο του έκανε ο μέσος Φερνάντο Μπελούτσι (2007-09), αντίθετα ο Λουτσιάνο Γκαλέτι χάρισε μοναδικές στιγμές στον κόσμο της πειραϊκής ομάδας προτού διακόψει τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας. Πολύ μεγάλη είναι και η προσφορά του Αριελ Ιμπαγάσα, ο οποίος αποτέλεσε τον «μαέστρο» της ομάδας την τελευταία τριετία. Μέτρια παρουσία είχε για μία σεζόν ο Σεμπαστιάν Λέτο, ενώ δύσκολα θα θυμηθεί κανείς ότι φόρεσαν τα ερυθρόλευκα οι Φράνκο Κοστάντσο, Χεσούς Ντάτολο και Βιθέντε Μόνχε. Το δικό του «στοίχημα» δίνει αυτό το καλοκαίρι ο 24χρονος μεσοεπιθετικός Τόμας Ντε Βινσέντι που έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΣ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΟΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...