Από φέτος θα ισχύσει τελικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Επανέρχεται από φέτος -και όχι από το 2014- ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη. Από φέτος θα κληθούν τελικά να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο οι φορολογούμενοι. Αν και το μέτρο έχει χαρακτηριστεί από το οικονομικό επιτελείο ως ισοδύναμο του δημοσιονομικού κόστους της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αποφασίστηκε να επιβληθεί ούτως ή άλλως στο πλαίσιο κάλυψης της υστέρησης των φετινών φορολογικών εσόδων.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβληθεί στα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Συγκεκριμένα, από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και το κράτος εκτιμά πως θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα ετών.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται και στις πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές) με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης, αλλά και σε αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, όπου ξανά υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ