Το φως στο τούνελ τώρα έγινε… φωτάκι

Με αστερίσκους η δόση από την τρόικα που βλέπει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων και λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ.

Παρά την πρωτόγνωρη λαίλαπα μέτρων και φόρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας φέρνοντας σε απόγνωση εκατομμύρια Ελληνες, η τρόικα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «αβέβαιες» τις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας. Παράλληλα στη χθεσινή της ανακοίνωση, εν όψει της εκταμίευσης των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνει ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει τελικά από το 2013, αλλά… σταδιακά από το 2014. Τουτέστιν, απλώς θα φανεί ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ του χρόνου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας όμως δεν σταματούν εδώ: Εξειδικεύοντας τα πορίσματά τους, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι αλλαγές στον τομέα της υγείας, του φορολογικού συστήματος και των μετακινήσεων στο Δημόσιο και αποκλείουν επί του παρόντος τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Οπερ σημαίνει ότι θα χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι που οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες για τους τουρίστες, δίνοντας μια «ανάσα» και στους εστιάτορες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγο πριν δοθεί η πολιτική λύση στις Βρυξέλλες για τη σταδιακή εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μία ακόμη φορά συνδέεται με προαπαιτούμενα, τονίζεται πως «αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 – 2014. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας. (…) Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους».

Τα… καλά νέα είναι ότι δεν θα επιβληθεί τελικά η εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο, και πως ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις εφορίες, και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ