Πανικός και ψίθυροι

Ξεκίνησε η πρώτη φάση κινητικότητας – Αγωνία για διαρροές

Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις όπως η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, το φορολογικό, ο φόρος πολυτελείας και τα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ, με φόντο την υποδόση των 4 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε από το Eurogroup. Ο προβληματισμός στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι έντονος, ειδικά όσον αφορά την κινητικότητα, αφού υπάρχουν ψίθυροι κάποιων βουλευτών ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Πάντως τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς διαρροές.

Στο μεταξύ, την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.200 υπαλλήλων, οι οποίοι αποτελούν το πρώτο κύμα του σχεδιασμού περί απολύσεων (πρόκειται για εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζομένους στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης) ανακοίνωσε κι επισήμως το αρμόδιο υπουργείο. «Το υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση η οποία συνεχίζει: «Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζομένους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους δώδεκα μήνες που είναι σήμερα στους οκτώ. Ο συμφωνημένος από τον Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013-2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος -4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014- παραμένει σταθερός».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αναφορικά με τους χειρισμούς της στο μείζον ζήτημα της κινητικότητας. «Οταν παρέλαβα το υπουργείο δεν βρήκα ούτε ένα όνομα που θα έμπαινε σε κινητικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Είχε γίνει μια προεργασία, όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε» πρόσθεσε. Τέλος, θετικό είναι το υπουργείο Εσωτερικών στην ένταξη της ενδο-δημοτικής μετακίνησης υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα κινητικότητας στα τέλη του χρόνου. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ. Σε ό,τι αφορά την ενδο-δημοτική μετακίνηση υπαλλήλων, σύμφωνα με σχέδιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά σε πρώτη φάση 2.741 υπαλλήλους.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ