Ο Κρητικός που πουλάει «Ερωτα» βιολογικής καλλιέργειας στον παγωμένο Καναδά

Εφυγε μετανάστης στον Καναδά, όπου κατάφερε μετά από πολλή προσπάθεια να πουλάει… Eρωτα, όχι όμως σε κορίτσια που του αρέσουν κάνοντάς τους καμάκι. Ο δαιμόνιος Κρητικός Μανώλης Μανιαδάκης (φωτό) πουλάει εμφιαλωμένο Ερωτα. Ετσι ονομάζει τον μηλίτη που παρασκευάζει μόνος του, από τα μήλα που παράγει με βιολογικό τρόπο στις εκτάσεις που καλλιεργεί στο Μόντρεαλ.

Είναι ο πρώτος παραγωγός στο Κεμπέκ που τόλμησε να επενδύσει στη βιολογική καλλιέργεια των μήλων. Τον αποκάλεσαν τρελό, αιθεροβάμων, αλλοπαρμένο, επειδή όπως εξηγεί ο ίδιος, οι μηλιές είναι πολύ ευαίσθητο δέντρο. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα κατάφερνα να πετύχω βιολογικά μήλα χωρίς χημικά λιπάσματα ή χωρίς ραντίσματα με δηλητήρια» λέει. Κι όμως, το κατάφερε. Ηδη από το 2002 έχει επίσημα σφραγίδα από την Αγροτική Υπηρεσία του Κεμπέκ ότι τα μήλα του είναι απολύτως βιολογικά.

Ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια επειδή ο ίδιος είναι αλλεργικός στα κάθε λογής χημικά. «Ο περονόσπορος, που θεριεύει με τις βροχές, χωρίς αντιβακτηριακά φάρμακα είναι σχεδόν αδύνατο να νικηθεί. Ωστόσο εγώ απέδειξα στους καλλιεργητές και τους γεωπόνους ότι με το διαρκές κλάδεμα, την αραιότητα των δέντρων και το ψέκασμα με γεωλογικά κατασταλτικά οι μηλιές μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο έπακρο» λέει. Σήμερα τα μήλα του Μανώλη Μανιαδάκη πωλούνται σε όλα τα βιολογικά σούπερ μάρκετ και τις φρουταγορές του Κεμπέκ, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία βιολογικού μηλίτη. Επέλεξε το λεπτό μπουκάλι με το ψηλό στόμιο για να «φυλακίσει» το παγωμένο του κρασί, και το ονόμασε Eros. Oσο για το όνειρό του, δεν είναι άλλο από το να βρεθεί στην Κρήτη, να λούζεται στο φως του ήλιου, να κολυμπάει στην αγκαλιά της θάλασσας κραδαίνοντας το μπουκάλι με τον Eρωτα στους συμπατριώτες του και να τους μάθει την τέχνη του.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ