Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το μυστήριο με τους 74 ανθρώπους που πίστευαν ότι δεν πεθαίνουν, αλλά πηγαίνουν στον Σείριο!

05/10/2026 - 07:00 | | 5 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 1994 πολλοί πίστευαν ότι η Ελβετία, ως χώρα, λειτουργεί τόσο καλά όσο και τα περίφημα ρολόγια της. Η… προσγείωση ήρθε απότομα με δύο… πυρκαγιές.

Στο Σερί και το Γκρανζ-σιρ-Σαλβάν, αγροτικές περιοχές, βρέθηκαν απανθρακωμένα 48 πτώματα. Πολλοί το θεώρησαν ατύχημα, αλλά λίγο αργότερα έφθασαν επιστολές με τις οποίες ανέφεραν ότι ήταν μέλη του Τάγματος του Ήλιου και δεν πέθαναν, αλλά αυτός ο τρόπος ήταν η… μετάβασή τους στον πλανήτη Σείριο!

Μεταξύ των νεκρών ήταν και οι επικεφαλής Λικ Ζουρέ και ο Ζοζέφ ντι Μαμπρό. Ένα χρόνο αργότερα άλλα 16 μέλη της ίδιας αίρεσης… έφυγαν στο Βερκόρ της Γαλλίας., ενώ άλλοι πέντε… πιστοί το 1997 διάλεξαν τον ίδιο τρόπο στο Κεμπέκ, στον γαλλόφωνο Καναδά!

Φωτογραφία του Ζοζέφ ντι Μαμπρό από κάμερα ασφαλείας σε αεροδρόμιο της Αυστραλίας

Το σοκ ήταν ισχυρό για την κοινή γνώμη. Τα θύματα ήταν σχετικά εύποροι άνθρωποι, οικογένειες ολόκληρες που κάποτε ανήκαν στην Καθολική εκκλησία. Κοινό τους χαρακτηριστικό οι γαλλικές καταβολές.

Ανήκαν σε ένα παραθρησκευτικό κίνημα που θεωρούσε ότι αποτελούσε συνέχεια των Ναϊτών Ιπποτών. Λειτουργούσε με τους κανόνες των Τεκτονικών Στοών με μύηση, ιεραρχία και υπακοή.

Είχαν δανειστεί στοιχεία από διάφορες θρησκείες και αιρέσεις, από το τελετουργικό έως την φιλοσοφία και την είχαν προσαρμόσει στα μέτρα τους. Θεωρούσαν ότι ήταν κάτοικοι του Σείριου και ο θάνατος θα ήταν η μετάβαση – επιστροφή σε αυτόν!

Ο Σείριος είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό. Τη λάμψη του στην οφείλει στην εγγύτητά του με το ηλιακό σύστημα. Το όνομα το είχαν δώσει οι Αρχαίοι Έλληνες και σημαίνει λαμπερός.

Τα μέλη της οργάνωσης μάθαιναν την αλήθεια (τους) κομμάτι – κομμάτι, όσο ανέβαιναν στην ιεραρχία!

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι στα τέλη του 20ου αιώνα που θα πίστευαν – και το βασικότερο – θα υλοποιούσαν όλα αυτά.

Ο ρήτορας της οργάνωσης και στρατολόγος Λικ Ζουρέ

Πολύ περισσότερο εάν έριχναν μια ματιά στην ιστορία των ηγετών της οργάνωσης. Ο Ζοζέφ ντι Μαμπρό ήταν 70χρονος κοσμηματοπώλης με ιταλική καταγωγή που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για απάτη και πλαστοπροσωπία.

Ο ρήτοράς της, που είχε αναλάβει τον προσηλυτισμό των μελών και εμφανιζόταν ως αρχηγός ήταν ο Λικ Ζουρέ, είχε γεννηθεί στο Κονγκό, σπούδασε ιατρική, αλλά μια σοβαρή πάθηση τον έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν.

Η οργάνωση προερχόταν από τη διάσπαση μιας αντίστοιχης το 1984. Οι έρευνες που ακολούθησαν διαπίστωσαν κάτι ακόμα. Πολλοί χορηγοί άρχισαν να αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των χρημάτων που έδιναν μετά από καταγγελίες για πολυτελή ζωή των υψηλόβαθμων στελεχών. Ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους και απειλούσαν να κινηθούν δικαστικά.

Όμως η πίστη των οπαδών ήταν απόλυτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια τοξικομανής, η Ντομινίκ Μπελατόν κατέφυγε στην οργάνωση για να γλιτώσει από τους εμπόρους που ζητούσαν τα λεφτά τους, έφερε στον κόσμο το «κοσμικό παιδί». Σε μια τελετή ο ντι Μπαμπρό ακούμπησε το σπαθί του στην κοιλιά της κι αυτή έμεινε έγκυος. Πράγματι λίγο αργότερα γεννήθηκε ένα κοριτσάκι το 1982. Σε κανένα μέλος δεν πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είχε προηγηθεί επαφή, τους αρκούσε η ιστορία με το σπαθί! Μητέρα και παιδί όπως και ο ίδιος ο πατέρας ήταν μεταξύ των νεκρών. Τα υψηλόβαθμα στελέχη σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις πήραν δηλητήριο, κάποιοι άλλοι πυροβολήθηκαν. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ακριβώς έγινε.

Ο Τύπος της εποχής είναι γεμάτος με μαρτυρίες πρώην μελών της οργάνωσης, αλλά και άλλων που αντί αδράς αμοιβής έλεγαν αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος.

Το ερώτημα παρά τις έρευνες και τις απόψεις των κοινωνιολόγων που ασχολήθηκαν με το θέμα παράμεινε: Πως σε μια χώρα με τα λιγότερα προβλήματα στον κόσμο μπορεί κάποιοι άνθρωποι ευκατάστατοι, κοινωνικά αποδεκτοί να πιστεύουν και να ακολουθούν τύπους που αναπτύσσουν αυτές τις θεωρίες. Οι ανάλογες περιπτώσεις που ακολούθησαν αντί να δίνουν απαντήσεις, απλά πολλαπλασιάζουν τα ερωτηματικά.

Άλλα γεγονότα τέτοια μέρα

869: Ξεκινά τις εργασίες της η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος στην Χαλκηδώνα. Σε αυτήν καταδικάστηκε ο Μονοφυσιτισμός.

1905: Ο Γουίλμπουρ Ράιτ πραγματοποιεί πτήση 24 μιλίων σε 39’ λεπτά που είναι ρεκόρ. Καταρρίφθηκε το 1908.

1944: Οι κάτοικοι της Καρπάθου εξεγείρονται κι υποχρεώνουν σε παράδοση τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

1947: Ιδρύεται στη Βαρσοβία η Κομινφόρμ (Γραφείο Κομμουνιστικών Πληροφοριών), που σκοπό έχει να συντονίσει τις δραστηριότητες των κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Διαδέχεται την ήδη διαλυμένη «Κομιτέρν».

1951: Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στη Κορέα δίνει την πλέον αιματηρή μάχη κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Σκοτώθηκαν 28 στρατιώτες.

1957: Ο Μίλος Τζίλας στην Γιουγκοσλαβία καταδικάζεται σε επτά χρόνια φυλάκισης επειδή στο βιβλίο του «Η Νέα Τάξη» κάνει λόγο για διαφθορά στα κομμουνιστικά καθεστώτα.

1969: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα Εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών.

1983: Ο Λεχ Βαλέσα τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.

1988: Με δημοψήφισμα τερματίζεται η δικτατορία στη Χιλή. Το 56% των πολιτών ψηφίζουν κατά της παράτασης της θητείας του Προέδρου Πινοσέτ για άλλα οκτώ χρόνια έπειτα από 16,5 χρόνια παραμονής στην εξουσία.

1989: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

1990: Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ζητά την μετεγκατάσταση του Ισραήλ στην Ευρώπη.

1991: Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας 136 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη συντριβή μεταγωγικού αεροπλάνου.

1992: Νεοναζί στο Βούπερταλ προκαλούν ζημιές σε ελληνικό σχολείο.

1993: Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απομακρύνει την τιμητική φρουρά από το μαυσωλείο του Λένιν.

1994: Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εγκαινιάζεται το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού πολιτισμού.

1996: Μεγάλη επίθεση εξαπολύουν οι Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων του ανατραπέντος προέδρου Ραμπάνι στην κοιλάδα Παντζέρ.

1999: Τριάντα άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στον σταθμό Πάντιγκτον στο Λονδίνο.

2000: Ο Κοστούνιτσα κερδίζει στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας που είχαν γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου. Τα όργανα του Μιλόσεβιτς ακυρώνουν τις επαναληπτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ξεσπά σάλος και επεισόδια στο Βελιγράδι με έναν νεκρό. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αμέσως τον νέο Πρόεδρο και ο Μιλόσεβιτς παραιτείται.

2021: Κυκλοφορούν τα Windows 11.

Espresso News app
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ESPRESSO NEWS

Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.